HONDA fórum
2024. május 6. hétfő, 22:38,  Frida, Ivett Legújabb regisztráltunk: igiigi 0 



Téma neve: Gasztronómia és kulináris élvezetek

Nyitotta: grego + 


Hozzászólás/oldal:

 << eleje | 114 | 113 | 112 | 111 | 110 | 109 | 108 | 107 | 106 | 105 | 104 | 103 | 102 | 101 | 100 | 99 | 98 | vége >> 

#5265 Dontwalk +  2021. május 7. 15:19:30    ‹›  0 | rejt


#5264 Dontwalk +  2021. május 7. 15:13:34    ‹›   →  ↑  +1 | rejt

2021. május 7. 15:59:27: megválaszolva CharlesPhilip +  által, → #5266 

#5263 hrv2003 +  2021. május 7. 15:06:28 re: #5262 (Dontwalk + )  ←  ‹›  +1 | rejt
ez jobban tetszik mert piros a matrica kerete !

#5262 Dontwalk +  2021. május 7. 15:05:51    ‹›   →  ↑  0 | rejt


Én ezt használom amúgy
2021. május 7. 15:06:28: megválaszolva hrv2003 +  által, → #5263 

#5261 DózeR +  2021. május 7. 14:38:05 re: #5260 (hrv2003 + )  ←  ‹›  0 | rejt
"Szigorúan válogatott olasz törzsből előállított sörélesztő, amelyet olasz melasz táplál:"

Másik forrás:

"A sörélesztő, vagy ahogy a köznyelvben szerepel, az nem más mint, Saccharomyces Cerevisiae (sarjadzó gombafaj) ami dettó ugyanaz mint a Budafoki élesztő élesztőgombája, ami ősidők óta létezik hála az Istennek. Szóval ha úgy nézzük, akkor a sörélesztőt használjuk a sörhöz és a kenyérsütéshez is. Ha az volt a kérdés, akkor a Budafoki is sörélesztő"

[SMIL:/ketelkedik/dunno.gif]

#5260 hrv2003 +  2021. május 7. 14:06:26 re: #5257 (DózeR + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
akkor ezt is megnézem :)
De keresek sörélesztőt is :) jön a nyár valamit ki kell találnom :D
2021. május 7. 14:38:05: megválaszolva DózeR +  által, → #5261 

#5259 Dontwalk +  2021. május 7. 13:58:09 re: #5256 (hrv2003 + )  ←  ‹›  0 | rejt
Gusti.hu-nál mondjuk.
De pl. hallottam olyan olasz eredeti családi receptet ahol a víz egy részét sörrel pótolták , jobban mondva sört is tettek a tésztába pont emiatt. Ergo ha nincs kéznél sörélesztő egy kis borsodival is ilyenné tehető [SMIL:/nevet/spinrightslow.gif]

#5258 kissdani 0  2021. május 7. 13:47:43 re: #5255 (DózeR + )  ←  ‹›  0 | rejt
Köszi:)

#5257 DózeR +  2021. május 7. 13:25:39 re: #5256 (hrv2003 + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Ez stabil mint a Forint. :D


2021. május 7. 14:06:26: megválaszolva hrv2003 +  által, → #5260 

#5256 hrv2003 +  2021. május 7. 13:13:04 re: #5252 (Dontwalk + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Azt meg hol lehet kapni ? Mert ritkán csinálok pizzát és csak akkor sikerül ha 2-3 napot kelesztem. Hátha segítene, mert 3 napot várni őrület
2021. május 7. 13:58:09: megválaszolva Dontwalk +  által, → #5259 
2021. május 7. 13:25:39: megválaszolva DózeR +  által, → #5257 

#5255 DózeR +  2021. május 7. 13:08:36 re: #5254 (kissdani 0 )  ←  ‹›   →  ↑  +2 | rejt
Kiöntöm az üvegből - ha az üveges passata. :) A A Polpa az apró darabos, azt is csak rákanalazom. A Pelati az meg egész paradicsom lében, azt előtte nyilván villával össze kell törni. De semmi nem megy rá, se só, se cukor, se főzés. Ki a csomagolási egységből és rá a tésztára.
Mennyiséget tekintve meg egy 28-as margherita pizzára 80g paradicsomszószt és kb. 80g sajtot teszek.

Így ki is jön a matek, hogy minőségi alapanyagokból pusztán anyagáron kb. 300Ft-ra jön ki egy alap margherita. Pont ezért semmi értelme spórolni olcsó liszttel meg olcsó szósszal. Mert a pizza attól jó, hogy minőségi az alapanyag. De ha nem minőségit használsz hanem nagyititka liszt meg trappista sajt meg olcsó szósz akkor mi lesz? 300Ft helyett 150Ft lesz de legalább szar? :D És én itthon csak margherita pizzát csinálok, mert ennek a pár hozzávalónak az elkészült összhatása annyira jó, hogy nem is vágyom másra. :)
2021. május 7. 13:47:43: megválaszolva kissdani 0  által, → #5258 

#5254 kissdani 0  2021. május 7. 12:49:27 re: #5253 (DózeR + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Bocs, ha alap a kérdés, de a paradicsomot hogy készíted elő? Csak natúr kened a tésztára, vagy főzöd a sütés előtt?
2021. május 7. 13:08:36: megválaszolva DózeR +  által, → #5255 

#5253 DózeR +  2021. május 7. 12:31:57 re: #5250 (FixGab + )  ←  ‹›   →  ↑  +4 | rejt
Van Kecskeméten Auchan, Metro és Interspar is.
- D.O.P. Buffala van szerintem mind a 3 boltban.
- Auchanban van az 5 Stagioni Napoletana liszt, Metroban meg van Caputo, igaz csak 25kg-s, de úgy kijön vagy 350Ft-ra /kg.
- Auchanban és a Metroban is van Mutti Polpa/Pelati konzerv, Pelati kicsit jobb, de a Mutti mint márka annyira jó, hogy ha a sima üveges Passata-t veszed is fasza.

Telefonra letölthető a PizzApp nevű alkalmazás, tökéletesen kiszámolja neked, hogy adott mennyiséghez mennyi minden kell. Rutinosak és főleg pizzériák és főleg olasz pizzériák nyilván nem használnak app-ot, de aki otthon 2-3 hetente 1x süt annak jól jön.
Egy átlag 28cm-es pizza kb egy 260-270g-s buciból jön ki, liszt függő de 60-62-es hidratációval szokták (hosszabb kelesztésnél erősebb liszttel akár 70), ami ugye azt jelenti, hogy 1000g liszt 600g vizet vesz fel. De hát ezzel már 'megdől' a dolog, mert a profiknál az egység víz adott és ahhoz a liszt amennyit felvesz. Na de ez mindegy is.
Az említett 5 Stagioni piros nápolyi liszt pl. 60%-os hidróval 1db 270g-s buci esetén: 166g liszt, 100g víz, 5g só (ez 3%, ez a bevett nem csak ízre hanem a kelésben is szerepe van ha jól tudom) és az élesztő. Az app-ban be tudod állítani, hogy mennyi ideig lesz szobahőn és mennyi ideig hűtőben kelesztve és Ő ennek megfelelően kiszámolja, hogy ehhez mennyi élesztő (vagy kovász) kell, hogy pont annyi idő alatt keljen meg.
Pl. 1db fent említett 270g-s buci esetén pl. 24h szobahőn (22 fok) 0.11g hagyományos élesztő vagy 0.048g instant élesztő kell. Ha ugyanezt 18 fokon keleszted akkor 0.24g/0.11g. Ha meg hűtőben akkor megint borul minden, főleg mivel gyúrás után 1-2h-t állni szokták hagyni a pulton aztán hűtő, de sütés előtt ki kell venni a hűtőből mert a szobahős tésztát kell nyújtani és sütni.... :D (ehhez kell amúgy ékszerész mérleg)
És akkor ott van még, hogy nem minden liszt viselkedik ugyanúgy, egyiknek több másiknak kevesebb kelesztési idő kell. Pl. a már többször említett piros 5 Stagioni Napoletana az 24-48h-s kelesztéshez ideális, van annak egy zöld társa, szintén 5 Stagioni Napoletana csak zöld, az pl. 8h-s kelesztéshez ideális. És akkor vannak olyan erős lisztek amik 72+h után lesznek jók. Általában minél magasabb a W érték (és a fehérje is annál több benne) annál több kelesztés kell, hogy jó legyen.

Én pl. pár napja gyorsan akartam pizzát enni és csak 5 órát kelesztettem több élesztővel a tésztát és nem is tudtam úgy formálni mint ha 24+ órát kelt volna. :) Ilyen csoda csónak lett belőle. :D Mondjuk finom volt. :)






Jaaaaa és fontos! Gyakorolj és tanulj meg kézzel nyújtani, NE sodrófával! Mert ránézésre az azzal van. És mindegy milyen jó alapanyagokat használsz, ha gyúrás és a nyújtás nem jól van kivitelezve akkor mindegy ha Nagyi Titka BL55-öt használsz.
2022. május 30. 22:32:03: megválaszolva Márton87 +  által, → #5618 
2021. május 18. 21:48:33: megválaszolva FixGab +  által, → #5288 
2021. május 7. 12:49:27: megválaszolva kissdani 0  által, → #5254 

#5252 Dontwalk +  2021. május 7. 11:04:52 re: #5247 (FixGab + )  ←  ‹›   →  ↑  +2 | rejt
Nem rossz. Viszont ha elfogadsz egy észrevételt akkor a sima élesztő mellé tegyél egy kis sörélesztőt is bele. Attól lesz buborékos a széle és lazább a tészta szerkezete. Pl. Dózer pizzáját meglesed ott már vannak szépen buborékok a szélén.
De jók az alapanyagok hiszen anélkül nincs jó pizza. Abból ne engedj sosem [SMIL:/smile7.gif] [SMIL:/nevet/thumbsup.gif]
2022. május 31. 06:32:11: megválaszolva hrv2003 +  által, → #5619 
2021. május 7. 13:13:04: megválaszolva hrv2003 +  által, → #5256 

#5251 horvathx +  2021. május 7. 10:44:15 re: #5250 (FixGab + )  ←  ‹›  +1 | rejt
Besétálsz a kecskeméti auchanba (M5 mellett), ott megkeresed a nemzetközi részleget..nemrég költöztették át, most valahol a konzervek meg tészták sorai körül van. Ha megvan: első oszlop Olasz dolgok, legalsó polc Pizza Napoletana 5 Staggioni olasz pizzaliszt, tegnap néztem 739Ft/kg...nem olcsó de e Wessexnél mindenképp! paradicsomszószból is van több féle...ha ott laksz a környéken ugorj be..

#5250 FixGab +  2021. május 7. 10:18:15 re: #5248 (Locutus + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Ha van alternatívád szívesen fogadom :)
Itt Kecskemét környékén nem igazán találtam hasonlót sem, BP-n meg nem ismerek mást, de tényleg örömmel fogadnék javaslatokat.
2021. május 7. 12:31:57: megválaszolva DózeR +  által, → #5253 
2021. május 7. 10:44:15: megválaszolva horvathx +  által, → #5251 

#5249 madskillz +  2021. május 7. 10:15:54 re: #5248 (Locutus + )  ←  ‹›  +1 | rejt
sznobnak lenni draga :D

#5248 Locutus +  2021. május 7. 10:13:13 re: #5247 (FixGab + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Azért az a bolt is megér egy misét... Az összeválogatott áruik nagyon faszák meg minden, de nagyítóval kell vadászni az olyasmit, ami máshol nem kapható meg. Ráadásul ami van máshol is, arról egyből lerí, hogy vagy 50%-kal drágábban adják itt, ki tudja miért.
2021. május 7. 10:18:15: megválaszolva FixGab +  által, → #5250 
2021. május 7. 10:15:54: megválaszolva madskillz +  által, → #5249 

#5247 FixGab +  2021. május 6. 11:12:50    ‹›   →  ↑  +8 | rejt
Ha már úgyis BP környékén jártam tegnap (köszi a felniket, Yakumo! :) ), beugrottam Budára a Culinarisba, mert a környéken nem igazán vagyunk ellátva olyan minőségű cuccokkal, mint amilyenekett ott kapni. Idén kezdtem pizzát csinálni (annyira szeretem az eredeti olaszt, és annyira képben vagyok vele, hogy mennyire messze állok attól, hogy hasonlót tudjak csinálni, hogy eddig bele sem fogtam :D ), így nem lett valami perfekt, de ég és föld lett ahhoz képest, amilyet az eddigi alapanyagokból tudtam összehozni.



2021. május 7. 11:04:52: megválaszolva Dontwalk +  által, → #5252 
2021. május 7. 10:13:13: megválaszolva Locutus +  által, → #5248 

#5246 Dontwalk +  2021. május 5. 15:58:23    ‹›  +5 | rejt


#5245 Gergice +  2021. április 29. 22:34:30 re: #5244 (ClubberLang 0 )  ←  ‹›  +1 | rejt
Egy sorban raktam csak alá, és van alatta sóder és száraz beton.

#5244 ClubberLang 0  2021. április 29. 20:55:26 re: #5243 (Gergice + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Szia!

Igazán jól néz ki. A földbe ágyazott tégla egy soros v több? - illetve van-e alatta beton v simán leraktad?
2021. április 29. 22:34:30: megválaszolva Gergice +  által, → #5245 

#5243 Gergice +  2021. április 29. 18:48:14 re: #5242 (ClubberLang 0 )  ←  ‹›   →  ↑  +3 | rejt
Én ilyet építettem bontott téglából. Volt samott tégla is egy cserépkályha bontásból, azzal "kibéleltem". Jól tartotta a hőt, amikor szalonnát sütöttünk. A téglák nincsenek rögzítve, az lehet nem ártott volna.
Alatta is bontott tégla van (volt bőven bontott tégla 3 épület lebontásából)



Bocs a szar képért, de a telefonom fényképezőjén tiszta karc az üveg, így csak ilyet tudok csinálni.
2021. április 29. 20:55:26: megválaszolva ClubberLang 0  által, → #5244 

#5242 ClubberLang 0  2021. április 28. 21:16:04 re: #5240 (ólomlábú + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Köszönöm, idén vmilyen bográcsozó helyet tervezek építeni. Egyenlőre csak ötletek vannak, de konkrét elképzelés nincs.
2021. április 29. 18:48:14: megválaszolva Gergice +  által, → #5243 

#5241 wierra +  2021. április 27. 12:30:35    ‹›  +5 | rejt


#5240 ólomlábú +  2021. április 26. 19:13:16 re: #5239 (ClubberLang 0 )  ←  ‹›   →  ↑  +1 | rejt
De még milyen finom is volt :) .
A tál neve "feuerschale" link.Itt csak így tudtuk megoldani a tűzrakást,nincs se tégla,se kiépített tűzrakó.
A bogrács és az állvány is netről jött.A miénk az otthon van :( .
Közben megjött a kemping baltám is,mindig akartam venni,de csak most szántam rá magam.
balta
kicsi,könnyű,elég jól kézre áll és nem az a sok taktiai szét csapom a zombit is,miközben a szöghúzó fícsörrel a t-72-es tankot konzervként nyitom,fajta amivel tele a net,meg kína is.Amik egy 5mm-es lemezből vannak és arra van a nyelük rácsavarozva ami az első fa hasításnál a nyélig jut el.
Ilyeneket ne vegyetek:


Nagyon jól néznek ki,de kopácsolhatsz vele az erdőn mint a harkály!
Otthonra a sima kis balta vagy a fiskars valamelyik modellje tökéletes.

2021. április 28. 21:16:04: megválaszolva ClubberLang 0  által, → #5242 

#5239 ClubberLang 0  2021. április 26. 16:48:49 re: #5238 (ólomlábú + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Jól néz ki. Te építetted? A bogrács alatt látható "tál", annak mi a neve?
2021. április 26. 19:13:16: megválaszolva ólomlábú +  által, → #5240 

#5238 ólomlábú +  2021. április 26. 13:53:48    ‹›   →  ↑  +6 | rejt
Szarunk mi a teraszokra,meg éttermekre is! ;)

Paprikáskrumpli :)
2021. április 26. 16:48:49: megválaszolva ClubberLang 0  által, → #5239 

#5237 DózeR +  2021. április 13. 13:28:55 re: #5129 (Dontwalk + )  ←  ‹›  +4 | rejt
Ha még nem vettél azóta akkor szerintem mindenképpen tegyél egy próbát! 400 fok felett se szublimál se nem változik szénné. ;) Jó az íze és jó az állaga is a kész pizzán. Vágni kicsit 'nehezebb' nyersen. Hátránya, hogy csak 1kg-os kiszerelés van és 2 hét kb. a szav.ideje össz vissz. Nekem nagyon bejött.










#5236 Dontwalk +  2021. március 20. 16:59:56    ‹›  +5 | rejt


#5235 wierra +  2021. március 19. 10:52:35    ‹›  +1 | rejt
Tradícionális mochi készítés Japánban



#5234 madskillz +  2021. március 18. 14:47:35 re: #5233 (grego + )  ←  ‹›  0 | rejt
sot, kerheted hamvasztott emberbol is :D

#5233 grego +  2021. március 18. 14:28:48 re: #5231 (madskillz + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Én azt hittem, hogy a részecske szűrő tartalmát :D
2021. március 18. 14:47:35: megválaszolva madskillz +  által, → #5234 

#5232 [TypeV] +  2021. március 18. 14:05:49 re: #5231 (madskillz + )  ←  ‹›  +1 | rejt
Egyik helyen ahol ilyen fekete bucis Burger ettem, kérdeztem mivel színezik, azt mondták céklával.

Egyébként egy másik helyen meg tintahal tintát mondtak tényleg. Ez nem ízlett nekem.

#5231 madskillz +  2021. március 18. 14:02:38 re: #5229 (Kázmér + )  ←  ‹›   →  ↑  +3 | rejt
altalaban tintahal tintaval szineznek vagy bambusz- koksszal.

ceklaban nem vagyok biztos.
2021. március 18. 14:28:48: megválaszolva grego +  által, → #5233 
2021. március 18. 14:05:49: megválaszolva [TypeV] +  által, → #5232 

#5230 [TypeV] +  2021. március 18. 13:58:08 re: #5229 (Kázmér + )  ←  ‹›  +1 | rejt
Céklalevet.

#5229 Kázmér +  2021. március 18. 13:55:17 re: #5228 (madskillz + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Mitől fekete? Mit raknak bele?
2021. március 18. 14:02:38: megválaszolva madskillz +  által, → #5231 
2021. március 18. 13:58:08: megválaszolva [TypeV] +  által, → #5230 

#5228 madskillz +  2021. március 18. 12:29:29 re: #5223 (Yakumo + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
fekete a hamburger nalad?

amugy van :D




2021. március 18. 13:55:17: megválaszolva Kázmér +  által, → #5229 

#5227 Yakumo +  2021. március 18. 12:18:08 re: #5224 (Dontwalk + )  ←  ‹›  0 | rejt
tru [SMIL:/smile2.gif]

#5226 Yakumo +  2021. március 18. 12:15:43 re: #5225 (grego + )  ←  ‹›  0 | rejt
Én se amúgy, sőt egyáltalán nem iszok dobozos üdítőt, de gondoltam "elmondom". [SMIL:/smile2.gif]

De nem álszenteskedem, nem azért nem, mert kényes lennék vagy nagy piperkőc, hanem azért, mert szénsavasat nem iszom. Ha innék, akkor egy adott gyorsétteremben meginnám a dobozból, aztán ha jön aminek jönnie kell, akkor jönne is. [SMIL:/szetvert.gif] [SMIL:/szetvert.gif]
De tény, hogy gusztustalan egy megoldás ez.

(az adott kép meg még rá is rak azzal egy lapáttal a dologra, hogy a doboz egyik oldalán tisztán látszik,
hogy ráfolyt valami dzsuva..... (is [SMIL:/szetvert.gif] [SMIL:/smile2.gif] ))

#5225 grego +  2021. március 18. 12:05:29 re: #5223 (Yakumo + )  ←  ‹›   →  ↑  +1 | rejt
Igen, és pont ezért nem szoktam dobozból inni. Vagy ha nincs más akkor lemosom a tetejét amit kinyitsz és pohárba kiöntöm. És persze mikor kinyitod a fül belelóg a kólába/üdítőbe aztán iszod a szart.
Nekem volt már ebből gond.
2021. március 18. 12:15:43: megválaszolva Yakumo +  által, → #5226 

#5224 Dontwalk +  2021. március 18. 12:04:25 re: #5223 (Yakumo + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Nem tudom nekem a képen áll ez a hamburger [SMIL:/szetvert.gif]
2021. március 18. 12:18:08: megválaszolva Yakumo +  által, → #5227 

#5223 Yakumo +  2021. március 18. 12:03:01 re: #5221 (grego + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Ugyanezt a dobozt aztán az emberek a szájukba veszik minden további nélkül, úgyhogy én nem látok kiemelkedő különbséget vagy bajt ebben. [SMIL:/egyeb/idea.gif] [SMIL:/szetvert.gif] [SMIL:/smile2.gif]

(persze azért nem jó, de engem jobban zavar a tény, hogy ki látott már fektetett hamburgert, hát hova tart a világ? [SMIL:/szetvert.gif] [SMIL:/nevet/laugh11.gif] [SMIL:/nevet/laugh6.gif] )
2021. március 18. 12:29:29: megválaszolva madskillz +  által, → #5228 
2021. március 18. 12:05:29: megválaszolva grego +  által, → #5225 
2021. március 18. 12:04:25: megválaszolva Dontwalk +  által, → #5224 

#5222 Dontwalk +  2021. március 18. 11:46:58 re: #5221 (grego + )  ←  ‹›  0 | rejt
Ez még biztos a vírus elötti korszak [SMIL:/smile2.gif]

#5221 grego +  2021. március 18. 11:45:10 re: #5219 (Dontwalk + )  ←  ‹›   →  ↑  +1 | rejt
Meg így beletenni a kaja közé a mocskos patkányszaros dobozt, amit 20-an összefogdostak előtte...
2021. március 18. 12:03:01: megválaszolva Yakumo +  által, → #5223 
2021. március 18. 11:46:58: megválaszolva Dontwalk +  által, → #5222 

#5220 madskillz +  2021. március 17. 20:24:54 re: #5219 (Dontwalk + )  ←  ‹›  +1 | rejt
a minuszt a gusztustalan kamu kolara adtam.

#5219 Dontwalk +  2021. március 14. 06:50:19    ‹›   →  ↑  +1 | rejt

2021. március 18. 11:45:10: megválaszolva grego +  által, → #5221 
2021. március 17. 20:24:54: megválaszolva madskillz +  által, → #5220 

#5218 KawaBazsy 0  2021. február 28. 20:57:57 re: #5217 (JohnyFirpo + )  ←  ‹›  0 | rejt
Úton vagyok.. :-)

#5217 JohnyFirpo +  2021. február 28. 20:56:09    ‹›   →  ↑  +1 | rejt
Hogyhogy nem lehet?!
Gyertek át pénteken egy halászlére! Olyat rittyentünk a Tökivel, hogy még az én lábujjaimat is megnyalod utána!!! [SMIL:/szetvert.gif]
2021. február 28. 20:57:57: megválaszolva KawaBazsy 0  által, → #5218 

#5216 madskillz +  2021. február 28. 20:43:02 re: #5215 (Kázmér + )  ←  ‹›  +1 | rejt
Mindjart megsajnallak :)

 << eleje | 114 | 113 | 112 | 111 | 110 | 109 | 108 | 107 | 106 | 105 | 104 | 103 | 102 | 101 | 100 | 99 | 98 | vége >> 





Felhasználói lehetőségek
Felhasználói neved:
Jelszavad:







Get Firefox!

 A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Moderáció és szabályok

Szerver load: 0.26, 0.35, 0.33
Oldalgeneráláshoz felhasznált idő: 0.11 mp, 8 query