Én hónapok óta ugyanolyat sütök itthon.
- Datterini alap (jobban szeretem mint a San Marzanot),
- 'nduja (hát ez valami Istentelen finom dolog, mióta először tudtam venni belőle nem tudok leállni vele)
- gorgonzola
- pecorino
- Szarvasi fior di latte
- fokhagyma
- oliva, bazsalikom
Ez a kedvenc.
Asszony nem bírja a csípőset (a 'nduja az) és a gorgonzolát, neki sütés előtt megy rá helyette a Cotto meg a Philadelphia sajt. Mást akkor eszünk amikor elfogynak az extrább dolgok és nem akarok bontani ezért marad a sima Margit.
Nemzetek konyhája részen van a liszt és a paradicsom is. Gondolom van vidéki Auchanban is. Metroba meg már nem kell kártya, vagyis lehet csinálni magánszemélynek is.
Az igazi Nápolyi az nem olyan 'lufis', az a most divatos canotto.
Leginkább nápolyi jellegűekhez találtam infót, nekem jobban bejön az, aminek kevésbé "lufis" a széle, és ropogósabb, majd kísérletezgetek. Szerintem oda elég lesz rövidebb kelesztési idő is, viszont azt még nem tudom, hogy a 250 fokos elektromos sütővel meddig lehet eljutni. Egyelőre még a technikám a szűk keresztmetszet, nem az eszközök, szóval azt kell fejleszteni, de remélem majd sikerül eljutni odáig, hogy az legyen a legnagyobb dilemma, milyen kemencét vegyek. Mivel a nápolyihoz volt a legtöbb infó, most azzal próbálkozok majd a napokban.
Ma voltam bevásárolni az Auchanban, a három közül az tűnt a legjobb opciónak (Metro kártyám nincs meg, Sparból meg nálunk csak sima van, így gondoltam az Auchanban nagyobb lesz a választék). Az átköltözés miatt a lisztet nem nagyon találtam meg, de volt még bőven a Wessexből, így azzal kezdtem kísérletezni. Valószínű van valahol D.O.P. mozzarella is, de nem találtam meg, így Szarvasi pizza mozzarellát vettem. Még nem bontottam fel, de úgy látom ezzel nem kell annyit vesződni az előkészítésnél.
Szószból a sima Passatat vettem.
PizzAppot leszedtem, most már ezt használtam: 6 db kis bucihoz csináltam tésztát, egyelőre 60-as hidróval (bár elvileg elbírna többet is). A kimérésnél kicsit bajban voltam, így a 7 grammos instantból szemre lett kiporciózva, majd idővel néznem kell egy rendes mérleget. 2 órát volt pulton, utána beraktam hűtőbe bucikban, kipróbálom több kelesztési idővel. W értéket nem találtam hozzá, de mivel elég magas fehérje tartalmú (15g környéke), így elvileg majd a tovább kelesztettek lesznek a nyerők.
Amit itt befotóztam, az fával volt nyújtva, utána csináltam kézzel nyújtottat is (bár nem a legjobb a technikám nyilván), az sokkal jobb lett. Kíváncsi vagyok, hogy alakulnak majd az újak, ha lesz valami eredmény, dobok róla képeket.
Kiöntöm az üvegből - ha az üveges passata. A A Polpa az apró darabos, azt is csak rákanalazom. A Pelati az meg egész paradicsom lében, azt előtte nyilván villával össze kell törni. De semmi nem megy rá, se só, se cukor, se főzés. Ki a csomagolási egységből és rá a tésztára.
Mennyiséget tekintve meg egy 28-as margherita pizzára 80g paradicsomszószt és kb. 80g sajtot teszek.
Így ki is jön a matek, hogy minőségi alapanyagokból pusztán anyagáron kb. 300Ft-ra jön ki egy alap margherita. Pont ezért semmi értelme spórolni olcsó liszttel meg olcsó szósszal. Mert a pizza attól jó, hogy minőségi az alapanyag. De ha nem minőségit használsz hanem nagyititka liszt meg trappista sajt meg olcsó szósz akkor mi lesz? 300Ft helyett 150Ft lesz de legalább szar? És én itthon csak margherita pizzát csinálok, mert ennek a pár hozzávalónak az elkészült összhatása annyira jó, hogy nem is vágyom másra.
Van Kecskeméten Auchan, Metro és Interspar is.
- D.O.P. Buffala van szerintem mind a 3 boltban.
- Auchanban van az 5 Stagioni Napoletana liszt, Metroban meg van Caputo, igaz csak 25kg-s, de úgy kijön vagy 350Ft-ra /kg.
- Auchanban és a Metroban is van Mutti Polpa/Pelati konzerv, Pelati kicsit jobb, de a Mutti mint márka annyira jó, hogy ha a sima üveges Passata-t veszed is fasza.
Telefonra letölthető a PizzApp nevű alkalmazás, tökéletesen kiszámolja neked, hogy adott mennyiséghez mennyi minden kell. Rutinosak és főleg pizzériák és főleg olasz pizzériák nyilván nem használnak app-ot, de aki otthon 2-3 hetente 1x süt annak jól jön.
Egy átlag 28cm-es pizza kb egy 260-270g-s buciból jön ki, liszt függő de 60-62-es hidratációval szokták (hosszabb kelesztésnél erősebb liszttel akár 70), ami ugye azt jelenti, hogy 1000g liszt 600g vizet vesz fel. De hát ezzel már 'megdől' a dolog, mert a profiknál az egység víz adott és ahhoz a liszt amennyit felvesz. Na de ez mindegy is.
Az említett 5 Stagioni piros nápolyi liszt pl. 60%-os hidróval 1db 270g-s buci esetén: 166g liszt, 100g víz, 5g só (ez 3%, ez a bevett nem csak ízre hanem a kelésben is szerepe van ha jól tudom) és az élesztő. Az app-ban be tudod állítani, hogy mennyi ideig lesz szobahőn és mennyi ideig hűtőben kelesztve és Ő ennek megfelelően kiszámolja, hogy ehhez mennyi élesztő (vagy kovász) kell, hogy pont annyi idő alatt keljen meg.
Pl. 1db fent említett 270g-s buci esetén pl. 24h szobahőn (22 fok) 0.11g hagyományos élesztő vagy 0.048g instant élesztő kell. Ha ugyanezt 18 fokon keleszted akkor 0.24g/0.11g. Ha meg hűtőben akkor megint borul minden, főleg mivel gyúrás után 1-2h-t állni szokták hagyni a pulton aztán hűtő, de sütés előtt ki kell venni a hűtőből mert a szobahős tésztát kell nyújtani és sütni.... (ehhez kell amúgy ékszerész mérleg)
És akkor ott van még, hogy nem minden liszt viselkedik ugyanúgy, egyiknek több másiknak kevesebb kelesztési idő kell. Pl. a már többször említett piros 5 Stagioni Napoletana az 24-48h-s kelesztéshez ideális, van annak egy zöld társa, szintén 5 Stagioni Napoletana csak zöld, az pl. 8h-s kelesztéshez ideális. És akkor vannak olyan erős lisztek amik 72+h után lesznek jók. Általában minél magasabb a W érték (és a fehérje is annál több benne) annál több kelesztés kell, hogy jó legyen.
Én pl. pár napja gyorsan akartam pizzát enni és csak 5 órát kelesztettem több élesztővel a tésztát és nem is tudtam úgy formálni mint ha 24+ órát kelt volna. Ilyen csoda csónak lett belőle. Mondjuk finom volt.
Jaaaaa és fontos! Gyakorolj és tanulj meg kézzel nyújtani, NE sodrófával! Mert ránézésre az azzal van. És mindegy milyen jó alapanyagokat használsz, ha gyúrás és a nyújtás nem jól van kivitelezve akkor mindegy ha Nagyi Titka BL55-öt használsz.
Besétálsz a kecskeméti auchanba (M5 mellett), ott megkeresed a nemzetközi részleget..nemrég költöztették át, most valahol a konzervek meg tészták sorai körül van. Ha megvan: első oszlop Olasz dolgok, legalsó polc Pizza Napoletana 5 Staggioni olasz pizzaliszt, tegnap néztem 739Ft/kg...nem olcsó de e Wessexnél mindenképp! paradicsomszószból is van több féle...ha ott laksz a környéken ugorj be..
Ha van alternatívád szívesen fogadom
Itt Kecskemét környékén nem igazán találtam hasonlót sem, BP-n meg nem ismerek mást, de tényleg örömmel fogadnék javaslatokat.