Több mint 15 éve nem fanyalodtam rá McDonald's-ra. Ha gyorsétterem(lánc), akkor max. a KFC, ezekre a plastic burgerekre már nem tudom (/nem is akarom) rávenni magamat.
De a vegán biztos finom.
Munka közben is az otthonról hozott szendvicset eszem a hűtőládából a kocsiban, nekem az a gyorskaja.
Évente nagyjából egyszer eszek ilyen helyen, ha sietni kell, s ez a legegyszerűbb. Tavaly pl a tengerpartra tartva Zágráb mellett.. Neked meg egészségedre!
Mediában vettem egy Russel Hobbsot én még valami akcióban 25e-ért vettem, de ez az ár amiért most van sem rossz, lassú főző és sous vide kád egyben...hőmérő tű is van hozzá
Pár éve a nejem unszolására vettünk egy lassúfőzőt, aminek van sous vide funkciója is (csak eddig nem használtuk). Sűrűn használjuk, levesek, pörköltök, tészták készítésére..nagyon szeretjük.
Év közben volt egy vákuumozó gép akció az @ldiban és beruháztam egyre, adtak mellé 3 tekercs sous vide zacskót. Na innen indult az ismerkedésem ezzel a technikával.
A steaket én is szeretem de az árát nem annyira így kísérletezni kezdtem. A marha rostélyos lett a kiválasztott, mert elég jól néz ki, nem a legdrágább hús azaz megfizethető és ki lehet fogni olyan szeleteket amelyek szépen márványozottak a zsírszövettől. Nem egy prémium hús de használható, sőt.... család kedvence lett már többször készítettem. A hentes nálunk olyan 4cm vastag szeletekre szokta vágni ami nem túl vékony.
14-21 napig szoktam hűtőben száraz fűszeres pácolással vákuumzacsiban érlelni, majd 20 óra sous vide jön 64C-on ami a medium well kategória körül van, próbáltuk alacsonyabb hőfokon, de nem áll jól ennek a húsnak és az élvezeti értéke is rosszabb. Szóval a 20 óra leteltével, már csak pirosra kell sütni és egy 250C-re felhevített öntöttvas serpenyőben szoktam.
2022. január 3. 07:48:28: megválaszolva -Törölt felhasználó- által,
→ #5508
Daneee, neked címzem, de lesz benne válasz mindenkinek.
Igazából nem vagyok egy konyhatündér, sőt. Nem szeretek se főzni, se sütni, és nem is igazán tudok. Inkább azt szeretem, ha valaki elém rakja a kaját, aztán belapátolom. Az sem baj, ha nem túl jó, csak nekem ne kelljen vele baszakodni .
Ettől függetlenül néha rámjön, és akkor próbálkozom.
A lidles denvert korábban lehúztam, mert simán megsütve nekem nem jött be. Lehet, hogy én szúrtam el.
Tudtommal az időtartam 2,5 órán belül, illetve azon túl mindegy. Vagy hát valami ilyesmiket olvastam. A lényeg, hogy ~2,5 szuvidálást követően megváltozik a hús textúriája, jelentsen ez bármit is. Nem lesz jobb vagy rosszabb, csak más.
Inkább a hőfok a fontos, és ez sok lett. Igaz, akik ették, azok elég elismerően hümmögtek közben, és tény, hogy jól sikerült, de legközelebb én is 56 fokon próbálkozom majd, illetve nem várom meg a 2,5 órát.
A borsmártás: zöldborsot (egy tasak) durvára török széles késsel. Serpenyőben bő vajon megpirítom, a 2 deci 30%-os tejszín már oda van készítve. Amikor az első 1-2 pattanást meghallom, akkor felöntöm vele, egy bő teáskanálnyi mustár, némi só, egy löttyintés normális, száraz, fehér bor, felrottyan (felrottyanik ), 1-2 perc főzés, kész.
Maga a szuvidálás annyit jelent, hogy levákuumozott zacskóban alacsony hőfokon hőkezelünk. A steaknel maradva ez ízléstől függően mondjuk 55-60 fok között, akár hosszú órákon keresztül. A minimum az bő egy óra, felső határ pedig szinte nincs is. Az előnye, hogy nagyon precízen be lehet lőni (nyilván némi tapasztalatot követően) a hús "átsültségét", szinte elronthatatlan. A hirtelen sütés hátránya, hogy mire a maghőmérséklet eléri a kívánt értéket, addigra a külseje túlsül, kiszárad, rágóssá válik. Szuvidálással az egész keresztmetszett ugyan olyan lesz, tényleg csak egy hajszál vékony kérget kell adni neki a végén.
Ezen felül sokkal gazdagabb az egész étel: szaftosabb, ízletesebb, ezerszer puhább (ahogy mondták: "szinte elolvad a szádban"), egy szóval teljesen más élmény így elkészítve.
Jópárszor készítettem az elmúlt hónapokban a Lidlis olcsóbb húsokból, a Denver és a Rump is jól szokott sikerülni, lehet találni szép, kellően zsíros szeleteket.
Nálam elég szokott lenni 2 - 2,5 óra 56 fok körül, frankó medium rare marad amire megfürdik a serpenyőben a vajban.
Viszont a borsmártást már kétszer elszúrtam, vagyis nem lett olyan rossz, de jobbra számítottam.
Elárulod, hogy nálatok hogyan készült?
Lett szuvidáló, gondoltam kipróbálom. 3,5 óra 58,5 °C-on, majd serpenyőben 1-1 perc kéreg. Zöldbors mártás, steak burgonya.
Teljesen más világ, sokkal nehezebb elrontani. Omlós, szaftos, ízletes... pazar lett.
Viszont nekünk ez így sok, kb. medium well done, úgyhogy legközelebb 56 fok lesz.
A hús lidlis Denver- és ribeye steak. Direkt kétféle, hogy mennyi lesz a differencia. Talán az olcsóbb hús még jobb is lett.
A rendelt pizzák itt ahol lakom. hát nem nehéz őket legyőzni Persze jó túlélésre, de ennyi..
Régen nem voltam úgy vele hogy jobb az itthoni koszt, de mostanában úgy érzem az éttermeket hogy feleslegesek.
Igen a kis kifőzdék nem rosszak.
Pont ma feleségem megkérdezte a barátnőjét akik rendszeresen járnak étterembe erről, és ők ugyanezt mondták, illetve hogy érdemes a számlát megnézni mert elég keményen átverik az embert.
Főépületben van 2 szoba franciaággyal + nappali 4 főre ágyazható ( + konyha, és fürdő ) , valamint van 2 melléképület, egyikben egy szoba franciaággyal , kis konyha és fürdővel másik melléképületben további 3 főnek tudunk helyet biztosítani !
Igazad van, kicsit rosszul fogalmaztam. Apám inkább a medium rare irányban mozog, a többieknek jobban bejön a medium, a gyerek miatt meg inkább medium well szeleteket tettem vissza pár másodpercig a forró serpenyőbe. Így sikerült viszonylag mindenkinek a kedvében járni. Életem második steak sütése, de az első említésre sem méltó.
Hrv kollégának pedig igaza van. Mondjuk én a covid előtt is futottam bele "rossz" és most utána pedig"jó" helyekbe. Szerintem ez attól függ, hogy ki tudta megtartani a szakácsot a bezárás alatt, mert sokan szakmát váltottak a bizonytalan miatt és nem is megy vissza ez az ok miatt.
Amikor messzebb dolgozunk és nem haza megyünk ebédelni, akkor kifőzdét keresünk. A legtöbb esetben sokkal jobb az étel, mint egy étteremben, ahol nincs menüztetés.
Az otthoni koszt azért is finomabb, mert saját magad készíted! Amióta raálltam a nápolyi jellegű pizzára, azóta nem is rendeltem pizzát. Rengeteg utána járás, jó alapanyag... Van még hova fejlődni, de a pizzériák 50-60%-ánál tuti jobb az én pizzám. Ezt azok mondták, akik eddig ettek belőle. Dózer kolléga pizzáit látva, valamint a Facebook csoportban látottak alapján tudom, hogy még így is csak 20-30%-os pizzát sütök.
Nálunk fiam most feldöntötte a hangfalat, rá a játékra, átszakadt a membránja, ha szakad hát hadd szakadjon, max a tévé majd kicsit recsegni fog.
Azt asszony kitalált hogy megnézi a diótörőt de nem akar autóval menni a városba, míg bevittem a gyerekekkel a kutya letépte a parabolát és lekaparta a sebét el kell vinni újra műteni, már csak legyintek.
én már az éttermekkel is.. Na nem mindegyikkel, mert azért vannak jók de alapvetően igaz hogy a munkaerőhiány rányomja a bélyegét minden vendáglátóhelyre.. Boldog boldogtalan kifőzdét csinál de nem értenek hozzá, ellenben teli van mégis mintha kötelező lenne oda menni.
Anyómsom rántott húsát is megeszem, pedig a rágás sebességétől függ a visító hang, esküszöm nincs nagyobb mestere kerek e bolygón a nyikorgó hús sütésének, erre betérek egy ilyen étterembe és inkább nem eszem meg.
Az èttermekkel úgy vagyok, hogy gyerekekkel csak akkor, ha nagyon nincs más út. A svèdasztalban eddig nem csalódtunk. Mindig van bősèges választèk, ahogy előfordul nem èpp ízletes ètel. Keresünk olyat, ami megfelel!
Mekibe kell menni, az mindig hozza az egyforma szintet
Viccet félretéve, van egy kiadó erdei vendégházunk mely egész évben rendelkezésre áll! ( kemence, bogrács, tárcsalap , nyáron medence ) Nagyobb baráti társaságok és családok részére kiváló !
Télen marha szép, főleg ha esik a hó és beborítja az erdőt , nyáron meg saját társasággal lehet hűsölni a medencében , nincs más zavaró tényező !
akkor közel voltunk Mondjuk én nem bántam hogy nincs többet étterem az az egy is elég volt. Egy kis házat béreltünk volt 3 szoba nappali konyha, majdnem dw zoli szintű (Zolié jobb) pizza kemence, grill etc, most télen persze inkább menn de nyáron kill sütök és a vendégltósok feldughatják maguknak a szarjaikat
Ha megyünk vmi új vidékre, akkor rákeresek a neten a jó éttermekre, ill. megkérdezem a környékbelieket. Szoboszlóra menvén is adott malazs egy jó listát, s a javaslatodra mégsem oda mentünk.. :-) Tavaly megszegtem ezt a szabályt, s Alsóörsön beültünk csak úgy egy étterembe, nem is volt megsülve a hal.. Felkapott, nyugati turistás helyen jobb a helyzet, ott nem engedhetik meg maguknak, h szart kínáljanak.
most is ugye voltunk strandolni, elmentünk utána vacsizni zalacsányba.. Persze tudom zala megye és környéke étterem ügyben kerülendő de talán talán, neves étterem.
én fokhagyma krémleves, feleségem valami husos levest kért.
feleségemé muitán a hajat kiszedte belőle finom volt.
enyém finom de a krutonnál égett kenyéraljat nem teszünk bele, persze nem hisztizem csak mégis ami megég azt NE.
A pincér előadta hogy a gyerekeknek a rántott sajt fasza mert ők sajtból csinálják. Úristen, mekkora étterem, sajtból van a sajt !
Na rendeltünk, a sajt tényleg sajt, a sültkrumpli nincs megsütve.. Az én gyerekeim a 2 napos krumplit megeszik, de ezt nem. Langyos mirelit cucc odabaszva, ráöntve a tartár amit megint nem minden gyerek szeret, ők telibe nyomták. De mindegy, mert legalább elveszi a nyers krumpli ízét.
Na jó, nekem jön a hagymás rostélyos..
Valami hús jött ami rare volt, de pont mint a fotón amivel nem lett volna baj, de a hús hártyákat vagy inakat vagymit húztam ki belőle, nem tudtam elvágni úgy fejtegettem le a húsról.. De mivel nem volt finom igazából mindegy is volt.
A hagyma, megáztatva olajban, azt kész, amikor beleharapsz és folyik szét az olaj a szádban, igazi íz orgia.. Roppanós részig nem jutottak el, mert tovább kellett volna sütni.
Igazából meg se ettem, 2 falat és úgy ment vissza.
Szóval hazafele gondolkodtam hogy bár nem votl drága mert 22ezer forint volt ez a szar, de miért nem az ÖMV kútra mentünk szendvicsért.. az jobb.
Feleségem furcsa, mindenért hisztizik, én meg amikor a billegő asztalt egy másik étteremben a hússal támasztottam ki (biztos hogy azért hozták, mert az asztal billegett, megenni a szeletet nem lehetett) akkor mondja hogy bunkó vagyok.
Na szóval én egy ideje nem vagyok alkalmas étteremben való étkezésre..
Köszönöm!
Közben az interneten is kutakodtam, megannyi cikket és videót is megnéztem. A legegyszerűbb módszert alkalmaztam. Steak sütés előtt másfél órával hűtőből kivesz, szárazra törlés. Nagy serpenyő, legnagyobb lángon, amikor forró, akkor egy kis olaj, ha füstöl, akkor mehet bele a steak. A hús mindkét oldalát sóztam és borsóztam sütés előtti pillanatban. Serpenyőbe berak, nem piszkál! 3-3 és fél perc után fordít, aztán szintén 3, 3 és fél perc után kiszed. Rácson pihen 5-6 percet, mehet a tálalás! Mellé héjában sült krumpli és friss saláta.
Az én receptem: sütés előtt a húst kiveszed a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Bekened alaposan vajjal (és nem margarinnal), megborsozod. Közben egy sima tányért beraksz a sütőbe és 60 fokra előmelegíted.
Sütés: lehetőleg öntöttvas serpenyőbe némi étolaj, alaposan felforrósítod, nagy láng végig. Az olajba én szoktam tenni 2 cikk picit megnyomott fokhagymát, amit sütés közben majd ki kell venni (kuka), mert megég.
Sütés: ha már elég forró, belerakod a húst, oldalaként 2,5-3 perc. Füstöl, fröcsköl, de ez ilyen. Fordítani csak egyszer.
Mikor megvolt a második oldal is, akkor leveszed a tűzről, a hús alatti lével alaposan meglocsolod, majd mehet az előzőleg bemelegített tányérra, sütőbe alufóliával letakarva 10-15 percre.
Sózni én a végén szoktam, mikor már fel is van szeletelve.
Sziasztok!
Steak ügyben kérek egy kis segítséget! Apamék jönnek hozzánk ebédre szombaton.
Black Angus Ribeye és Denver steaket vett az asszony. Rendelkezésre áll gáz főzőlap serpenyő és elektromos sütő. Apám kedvenc a medium rare és well között.
Tudtok tippeket adni?
Eddigi kétszer csináltam, de mindig túl ment!
Köszönöm!
Asszem citromlét rá aztán szem becsuk száj kinyit és beönt majd lenyel jó gyorsan mármint az élőt. A többit szerintem lehet sütni is vagy főzni. Persze ha szereted akkor meg is rághatod. Neten találtam egypár leírást de kb mind ugyanazt írja.