Hát igen, a covid alatt elszabadult a kovászolás több helyen, ahogy nálam is
Időigényes elfoglaltság, és nem mindig sikerül jól, de az ízük és az állaguk brutális.
Ilyeneket sütök: a nagy kovászos a kicsi élesztős:
Élőben nem ilyen fehér a teteje szép barnás, csak a telefon nem adja jól vissza a színeket.
Jobb, mint a legtöbb bolti (bár ezt még konkrétan nem kóstoltam)
Nekünk egy olcsó egyszerű Orion sütőnk van. Évek óta jól szuperál, tényleg csak bele kell dobni a cuccokat, és pár óra múlva van friss kenyerünk, ami még napok múlva is finom (ha marad belőle). A korábban megírt öregtésztás recept alapján készült.
-normál BL 55-ös fehérliszt az alap
-heti 5-ször 1 kilósat
-ahogy most számolgatom, ha jól emlékszem már 4 éve is elmúlt, amióta használom
-hiba nulla
-időt nem nagyon tudok rászánni, ezért jó ez a belerakom és csinálja magától
-a legfontosabb nekünk a programozható időzítés volt
noha gépem nincs: saját sütésü kenyér ára: abban a liszt ára komoly tétel:
1) arányaiban is, gyanítom a többi összetevö ára + áram kb. összesen nincs annyi, mint a liszté (vagy ?)
2) igen sokféle liszt van; kérdés: elö van írva milyet kell a gépekben használni ? mert ha az nem a "legolcsóbb" liszt, hanem valami "speciális", akkor az anyagi oldal teljesen másképp nézhet ki
persze értem, hogy az egyénfüggö, hogy az anyagi oldal mennyire fontos
más részlet: ki mennyit hasznalja ? van akiknél elég sok kenyér fogy és csak evvel süt ?
..azaz akár minden nap vagy minden másnap (ha 1 kenyer nagyobb/nehezebb) ? mióta ? hiba nuku ?
más: teljesen egyetértek: sütöben is lehet sütni, de az nagyobb macera, több idöigény, nem programozható; itt is döntö: ki akar/tud es mennyi idöt rászánni, ki mennyire akár élvezi is a készítést, mennyire fontos a programozhatóság, ...
"Ízre jó volt, állagra is nagyon puha, kívül ropogós, miután kihült se volt rossz..
De tényleg nem tudom hogy milyennek kellene lennie."
ízre, állagra jó, akkor milyen másnak "kellene" lennie ? (+ tudod miböl készül) szerintem kb. ennyi
nyilván mindenben es mindenböl van még jobb, de ha elegendöen jó valami, akkor szerintem érdemes megállni ott, és örülni, nem a tovább feljebbet keresni (kivéve, ha valamiben [vilag]bajnok akar valaki lenni)
Covid alatt mikor maradj otthon volt ,akkor kezdtem yotubos videók alapján a kovászt csinálni kb 10 nap alatt nevelhető olyan kovász amiből már lehet nagyon jó kenyere sütni. Elején kicsit több idő naponta frissíteni,de utána elég hetente 1x 2x ha nem sütök kenyeret ,de minden héten legalább kétszer csinálok .
" felébe mint a bolti is" érdekes kérdés, mert ha megnéztem a liszt árát az elektromos áramot, akkor nálam legalábbis a boltihoz képest 80-100 forintot nyerek kilónként.. amennyit eszünk azért nem éri meg..
De például látva mattfekacrx kenyerét, nos, igen, ez fasza..
Yakumonak meg igaza van, sajnos sok sütőn nincs bekapcsolási időzítő, pedig jó lenne.. arra jó a kenyérsütő, hogy bekapcsoljon..
Látom megy a kenyérsütés téma, csak egy két tapasztalat. Legolcsóbb a kovászos kenyér amit akár ki el tud sajátítani: kenyérliszt+víz semmi más nem kell (és egy kis só),ahogy a kenyérhez is. Elég régóta foglalkozom kenyér/pizza sütéssel.
Kenyérsütő géphez annyit, hogy azzal kezdtem,nekem minden kenyér amit abban sütöttem ugyan olyan ízű volt,padig tanulmányoztam miből mennyit,milyen hatással van az ízre,állagra stb.
Igaz a kovászos kenyér készítése elég időigényes, de szerintem megéri.(bocs le voltam tiltva idáig ).
Úgy ismersz, h én vagyok az a személy, aki spórolás miatt vesz egy ilyen gépet?
(de különben szerintem felébe kerül, mint a bolti)
Kovászos kenyeret pont ugyanúgy süthetsz benne, mint a sütőben.
Azt vedd figyelembe, h nem mindenki lakik az összes bevásárlóközponttól 300 méterre, és válogathat 200-féle kenyér, pékáru közül. Nekünk 20 km egy kör, h ne csak alföldit együnk.
Szemtanúja voltunk, ahogy a pesti anyuka veri a balhét a boltban a barátnőjének, h mekkora szar mára választék a pékáruknál itt az auchanban, lezülött az egész, miközben sztem volt vagy 20-30-féle pékáru amiben turkált.A pesti ember mindig elégedetlen, belefásult már , h mindent megkap 1 perc alatt, és ha kettőig tart, már balhézik.Nálunk sírna, h a 3 boltban 2 féle van, az is csak délig, utána már csak a hányadék szeletelt alföldi van.
Szerencse, h te budán laksz.
Ezeknek a gépeknek a legfőbb előnye a kényelem. (Kázmér faszán le is írta) Mindent megcsinál helyetted. A válasz alapból tehát a kérdésedre az, hogy semmivel.
Sőt, ha sütőben sütöd, nem kellett megvenned egy ilyen gépet 60-70k-ért és ugyanúgy van kenyered.
Ha van időd és mondjuk nem kell reggelre időzített friss kenyér, akkor sütő. Ha nincs, akkor kenyérsütő gép. (Vagy felkelsz korán és sütő Szóval érted. )
De én lassan másfél éve megint folyamatosan járok ki lakásokra (értsd otthonokba) és nem egy család van, akik elmondták, hogy ilyen árak mellett (már múlt évben is, de főleg most) megveszik Lidl-ben meg Aldiban a legolcsóbb élesztőt, kenyérlisztet, stb. és megvan az IKEA kenyér, aztán persze "összerakják", be a sütőbe és tényleg töredék áron van kenyerük.
Ilyen géppel is olcsóbb persze, de szerintem nem olyan arányban, de olcsóbb, csak ugye "le kell dolgozni" még a gép árát is, de minimum az új és a használtan eladható értékének különbségét biztosan. És ezt egy mai átlag család nem igen tudja megtenni, süt tehát sütőben kenyeret, ami hozzávalóktól függően simán lehet ugyanolyan jó vagy akár jobb is.
De fasza kis gépek ezek, főleg a Panák, csak el kell dönteni kell-e vagy nem kell valakinek. Anyámnak se kellett, inkább vett kenyeret, egyik nagymamának viszont állandó eszköze lett. (idősebben gyúrjon a rák, így viszont csak bedobált mindig mindent és amikor akarta friss kenyér. Neki 1 hétre simán elég volt egy sütés )
na ez az amit még én se tudok.
Csinálok majd kenyeret gép nélkül is.. Sütőben
Gondolatmenet nem pontos adatokkal:
A sütő és a kenyérsütő fogyasztását le kellene mérni, bár ha a sütő 50 percet megy maxon az még mindig csak max 140 forint emelt villany áron, de nem fog annyit menni.
Ha a kenyésrütő kevesebbet megy, legyen 70 forint, akkor 70 forint / sütés. Ez azért jelentős eltérés mert ha heti 2 kenyeret sütünk akkor évi 100 kenyér esetén 7000 forintot tudunk spórolni a villanyon, 70 ezer a gép akkor látszik 10 %.. a magyar állampapír most 16%ot fizet ez alapján érzésre mondható hogy ha megveszed és 1 év alatt 160 kenyeret sütsz akkor elérheted azt hogy nullán leszel.
Tehát marad az, hogy tartasz még egy gépet a konyhában, és nulla forintot spórolsz ha ügyes vagy (itt azért vannak kérdések, mert a kovászos kenyér tovább eláll, ízletesebb is, és nem ilyen kis picsányit süthetsz, nálam 2 gyereknél a sütő 2 naponta a kenyérsütő naponta menne tehát ott még ennyi spórolás se lenne)
Ez alapján a megtakarítás szerintem nem jön számításba, egyetlen előnye az lehet, hogy a 10 perces dagasztási folyamatot kihagyod, amit persze ha van egy jó robotgép megcsinálná, csak akkor be kell tenni a mosogató gépbe egy edényt .
Szoval kényelmes, beledobsz mindent azt start, és kapsz valamit.
Évek óta csinálom, csináljuk, minden ismerősöm a recept alapján készíti,és soha senkinél nem volt ilyen gond amit írsz.Ami bennem azt valószínűsíti, h ha nálad valami hiba volt, akkor az egyedi eset, valamit elkúrtál.
De ahogy írtam is, mindenki azt vesz amit akar, mindenki azt csinál amit akar, és ahogy akarja, tapasztalatot kértek, és leírtam.A Panánál így tervezték a gépet és a hozzá való receptet, én betartom.
Itt a fórumon is rendszeresen lehülyézik a honda mérnökeit, akik több ezer órát töltenek egyetlen kis bizbasznak is megtervezésével is, más meg itt 2 perc alatt meg tudja a problémát oldani.
Szóval én ilyen begyepesedett öreg fasz vagyok, és úgy csinálom, ahogy azt a profik megtervezik.
Azzal, h beledobálod a bazárt, azt annyi. Hozzá sem kell nyúlni.
Nekünk a legnagyobb előnye pedig a programozhatóság. Be van állítva, h reggel 6-ra legyen kész, és a gyerekek friss kenyérből viszik a szenyát a suliba.
Azt kérdezte a zasszony, h miben jobb egy ilyen kenyérsütőgép ahhoz képest, ha a sütőben süt kenyeret? :-) Az, hogy nem kell dagasztani, vagy kevesebbet fogyaszt?
Nem akarok kötekedni Kázmér, de...
"...ez megy alulra"
Értem én, hogy ez nem a gép saját receptje, de a sima kenyér receptet csesztem már úgy el, hogy a sarkokból nem tudta kiszedni a lapát a lisztet. Nem néztem rá, hogy gyúrta meg; kisütötte, aztán a kenyérnek lett egy liszt-talpa, meg maga a kenyér bél is sz*r lett, mivel borultak az arányok.
Azóta mindig a folyadék az első, aztán nincs ilyen gond. Max nem kel meg eléggé, de az a meleg/cukor/élesztő miatt van, mert rászoktam nézni, hogy összekeverte-e rendesen.
de nem tudom hogy milyen az, amikor jól sikerül. Ízre jó volt, állagra is nagyon puha, kívül ropogós, miután kihült se volt rossz..
De tényleg nem tudom hogy milyennek kellene lennie.
Ez egy balfasz! Milyen egy órás sütésről habog? A normál fehér is 4 óra, a joghurtos rozsos meg 4,5 óra.
Eleve nem mindenféle össze-vissza kevert kenyérlisztről szól a recept, hanem erős fehér liszt 550--es, ami magyarban a BL 55-nek felel meg. Be kellene tartani amit a szakik írnak, és akkor tökéletesen működik.
A panához adott recept nem fog rendesen működni a többi gépnél (ki lett próbálva), mert nem ugyanazok a sütési ciklusok, idők, nem ugyanaz a rendszer. Más gép receptje meg ehhez nem jó.
Nem értem az ilyen embereket, magyarul le van írva grammra, mindent be kell tartani, és akkor jó lesz.
A fórumon kívül is vett vagy 15 ismerősöm ilyen gépet, miután evett abból amit mi csináltunk, és eddig mindenki 100 %-osan elégedett, sorban kihajították az előző gépeiket. Csak nem kell felülbírálni a gyártót. Vagyis lehet, csak akkor nem kell csodálkozni, h nem jó.....
Szerintem jól emlékszem, h a mi " hatásunkra" vettél te is panát. Még a receptkönyvet is linkeltem neked, meg a kuglófot.
Épp ezért furcsa, h azt írod, alulra kell tenni a vizet. Linkeltem neked a használati útmutatót, ha gondolod kikeresem, a pana könyve azt írja, h a víz az utolsó!!! amit a sütőbe kell tenni.
Én betartom a recepteket, és hiba csak akkor volt, ha én basztam el valamit. Pl elfelejtettem beletenni alulra a lapátot.
Az egész ismeretségem lecserélte utánunk erre, és isteníti mindenki. A szomszédnak volt 2 vagy 3 sütője, aztán mikor evett ebből, kihajította az összeset, és vett egy panát.
Nem japánul gondoltam leírni, hanem azt nem tudom, hogy az whisky vagy whiskey. Utánaolvasva a japánt whisky-nek írják.
Tervben volt, de eddig kimaradt, de majd megkóstolok egyet. Bár japán vacsorát sem szoktam enni, legfeljebb valami kínait. De nekem amúgy sem jön össze a kajálás, alkohollal, én nem szoktam semmilyen kajához alkoholt fogyasztani.
Japánt még nem kóstoltam, és azt nem is tudom hogy kell írni.
Bár bevallom az alábbiakat is keverem néha, csak azt tudom, hogy másképp kell írni az írt és a skótot.
Már sokszor gondoltam rá, hogy megkóstolok egy japánt, de ha iszok is nagy ritkán maradok a jól bevált írnél, vagy ennek hiányában a skótnál. Az van itthon mindig. De azt sem tudom már, mikor ittam utoljára alkoholt, nemhogy whisk(e)y-t.
A dohányzást rég feladtam, rosszul vagyok a szagától. Egyszer kaptam egy Bushmills nevű írt, de nekem az is nagyon erős ízű volt.
Öreg tészta hozzávalók: fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra). Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe, nehogy túlkeljen.
A lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.
Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó, ha jó rugalmas tésztát kapunk.
Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük. 1 óra 15 percig lefedve kel.
230 fokos előmelegített sütőbe tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kicsit bespricceljük vízzel. 50 perc a sütés, de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel. Hűlés közben szépen becserepesedik.
Párom sima BL-55-s lisztből csinálta, nem kenyérlisztből, és teljesen jó volt. Az öreg tésztát sok minden másra is használta (zsemle, kifli), de azokra külön recept volt. A tésztát kenyérsütőben keverte be, és azzal dagasztotta. Élesztőnek porélesztőt használt.
igazabol nem engem erdekel, akit igen, ök meg nem érnek rá a "kézi" készítéshez, az nyilvan idöigenyesebb, mint egy "automataba" beletenni a hozzavalokat, programra tenni, és kész
a sütöben süti párod az "öregtésztással" ? akkor engem érdekelne, köszönöm
legolcsobb felbarna kenyer 750 Lidl-ben, Aldiban, 600 Auchanban (akit erdekel, az Ö környekükön nincs Auchan)
1 kg kenyerhez mennyi liszt kell ? 60-70 dkg, azt talan 240-280 HUF
mennyi aram kellhet ? csak tipp: 100 Ft-nyi
egyeb cucc bele: ujabb 100 HUF szinten csak tipp
Nekünk Orion van. Évek óta használjuk, semmi gondunk nincs vele. Annak idején nem volt túl drága. Van amikor napi szinten használjuk, máskor hetekig elő sem vesszük.
De párom pl. használja tésztagyúrásra, kelesztésre is (pl.: lángos vagy pizzatészta).
Több múlik a jó receptem szerintem.
Egyébként simán sütőben is meg lehet sütni. Kenyeret is csinált így párom, de zsemlét, kiflit mindig a sütőben süti.
Most van valami öregtésztás receptje, abból nagyon jókat csinált, és ahhoz tudtommal nem is kell semmilyen speciális drága liszt, hanem a sima liszt is.
Ha érdekel elkérem tőle.