Lassan azért alakulgat, bár még messze a kitűzött cél. A karikára nyújtás még akadozik és hát azt is meg kell tanulni, hogy ha beraktam a sütőbe akkor nagyon ne kezdjek bele másba mert 10-20sec és forgatni kell különben túlmegy a széle.
Először mertem magunkon kívül idegennek adni az általam készített ételből, látszólag elégedettek voltak. Szomszédban egy 6 fős család lakik, bármikor képesek tesztelni.
"Igen, remekül vagyunk!???? Nagyon köszönjük a kóstolót. Igazság az hogy úgy látom bár egész jó lett, még nagyon sokat kell gyakorolnod, nekünk pedig kóstolgatni, hogy tökéletes legyen! Szívesen segítünk!???? ???? Az igazság az, hogy a képek nem adják vissza a teljes valóságot, és bátran kijelenthetem, h a gasztronómia élmény meghaladta az itt látható vizualis élményt! Csak így tovább!"
Csak azért tudom, mer egy rokon a Borsodinál üzletkötő.. A Spar-al van szerződésük, csak ott árulhatják egyelőre.
Tegnap ilyen csapolt, belga meggysört ittam, igen finom volt. A pizza is, ha vki Füreden járna (Sekli pizzéria).
Minden fasza , amiről nem tehetsz az az, hogy nincs kemencéd. 5 perc elősütés? Nekem egy pizza olyan 1 perc, 1perc 30mp alatt sül meg....
Teljesen más lesz mint sütőben. A tészta textúrája, ropogóssága, frissessége mint ha sütőben sütöd. Tudom mert egyszer buliból télen mondom most nem megyek ki begyújtani a kemencét megcsinálom sütőben ugyanazt a receptet. Na ... azt hiszem soha többet. Szóval könnyen lehet van egy jó pizzád de a sütő nem alkalmas.
Most nálam ilyen közel 400 fok van, puha agyagtégla van alul (véletlenül sem samott mert az odaégeti az alját a tésztáknak erre felhívták a figyelmet a kemenceépítők honlapján) és szép világosbarna lesz a pizza, széle ropogós, nedvességtartalma megmarad hiszen pikk-pakk megsül tehát puha marad a tészta nem lesz bőrszíj a tésztából. Sajt is valószínű ezért tűnik el...
Eddigi legjobban sikerült pizzám, de még nem vagyok megelégedve vele. Mezei villanysütő max hőfokra állítva 230-250°C, pizza kő. Lapátom még nincs, ezért sütő papírt használok, a ki és be helyezéshez.
2 óra szobahőn kelesztés, utána bucizás. 42 óra hűtőben, 4 óra ismét szobahőn, majd nyújtás és 10 perc sütés.
Valamiért a sajt szinte eltűnik és nekem a paradicsom szósz sem tetszik így annyira. Most kipróbáltam, hogy a sonkát sütés után pakolom rá. A tészta nagyon jó, bár a széle nem tetszik, lehetne levegősebb! Valószínű, hogy a nyújtási technikám még nem az igazi.
Az utollsó bucinál kipróbáltam, hogy 5 percig elősütöm a tésztát és utána rakom a feltéteket. (Ez látszik az utolsó képen.) Itt a sajt már nem tűnt el, a paradicsom is frissebb és nem olyan száraz érzést kelt, a sonka sem száradt ki ennyi sütéstől.
5 Stagioni pizza napoletana liszt, budafoki élesztő, víz, só. Pizza App segítségével állítottam össze.
Ezen a hőfokon, nem biztos, hogy ettől többet ki lehet hozni, de még kűzdök. Jövőre talán kész lesz a kerti kemence.
Építő jellegű kritikákat elfogadok. Teljes méretű képek a szarkesztésben.
az íze is, sütöttem a hagymát olajban, kevés hagymés olajban lesütöttem a fokhagymásan pácolt sertésszüzet, majd ha kész volt egyik oldalt létszik olyan mint a krumplipüré, de a kertben lelt bazsalikom, hagyma, továbbá citrom só fokhagyma (ezek nincsenek a kertben ) szépen összekeverve vajjal, csak ronda lett mert turmixoltam, ezzel megkentem még a húst is.
leltem egy negyed brokkolit, 2-3 perc főzés majd hideg víz rá, egy kevés brokkolilébe került sok fokhagyma, kevés szójaszósz és kukoricakeményítő igy lett egy öntet ami elég sűrű volt hogy ízesítse (különben nem eszem meg a brokkolit, de így igen, és tetszés szerint lehet kicsit cukrozni meg húsleves kockából egy csipet fűszernek az öntetre) és máris kész a csodás brokkoli öntet, irtózatosan jó lesz,meg pár szál fagyasztott édesburgonya, nomeg volt szalonna a hűtőben azt is lesütöttem hogy legyen még valami íz
A többi csak dísz, paradicsom, snidling darabok elszórva a tányéron, és persze lányom csinált málnaszörpöt nekem mert még autóba akartam ülni, (ehhez sör dukál), de nagy volt a pohár a szívószálnak
Mindent odakészítettem kis tálkákba és ő összerakta
Kb 15 perc alatt zavartuk le a vacsit, csak valamit össze akartam dobni erre túl jól sikerült, ezentúl csak a lányom fog díszíteni, nem az első eset hogy hasonló alkotást csinál.
Megkostoltam az új Borsodi gyümölcsös söröket. A gyömbéres az nagyon gejl, édeskés, mintha radlert inna az ember. A meggyes egész jó, de nem éri el a Soproni szintjét, sz'al futottak még.. A trópusi viszont tök jó, mangós beütésű, ezt felveszem a listámra. JF, még a covidot is megelőzi! :-)
Nemzetek konyhája részen van a liszt és a paradicsom is. Gondolom van vidéki Auchanban is. Metroba meg már nem kell kártya, vagyis lehet csinálni magánszemélynek is.
Az igazi Nápolyi az nem olyan 'lufis', az a most divatos canotto.
Leginkább nápolyi jellegűekhez találtam infót, nekem jobban bejön az, aminek kevésbé "lufis" a széle, és ropogósabb, majd kísérletezgetek. Szerintem oda elég lesz rövidebb kelesztési idő is, viszont azt még nem tudom, hogy a 250 fokos elektromos sütővel meddig lehet eljutni. Egyelőre még a technikám a szűk keresztmetszet, nem az eszközök, szóval azt kell fejleszteni, de remélem majd sikerül eljutni odáig, hogy az legyen a legnagyobb dilemma, milyen kemencét vegyek. Mivel a nápolyihoz volt a legtöbb infó, most azzal próbálkozok majd a napokban.
Ma voltam bevásárolni az Auchanban, a három közül az tűnt a legjobb opciónak (Metro kártyám nincs meg, Sparból meg nálunk csak sima van, így gondoltam az Auchanban nagyobb lesz a választék). Az átköltözés miatt a lisztet nem nagyon találtam meg, de volt még bőven a Wessexből, így azzal kezdtem kísérletezni. Valószínű van valahol D.O.P. mozzarella is, de nem találtam meg, így Szarvasi pizza mozzarellát vettem. Még nem bontottam fel, de úgy látom ezzel nem kell annyit vesződni az előkészítésnél.
Szószból a sima Passatat vettem.
PizzAppot leszedtem, most már ezt használtam: 6 db kis bucihoz csináltam tésztát, egyelőre 60-as hidróval (bár elvileg elbírna többet is). A kimérésnél kicsit bajban voltam, így a 7 grammos instantból szemre lett kiporciózva, majd idővel néznem kell egy rendes mérleget. 2 órát volt pulton, utána beraktam hűtőbe bucikban, kipróbálom több kelesztési idővel. W értéket nem találtam hozzá, de mivel elég magas fehérje tartalmú (15g környéke), így elvileg majd a tovább kelesztettek lesznek a nyerők.
Amit itt befotóztam, az fával volt nyújtva, utána csináltam kézzel nyújtottat is (bár nem a legjobb a technikám nyilván), az sokkal jobb lett. Kíváncsi vagyok, hogy alakulnak majd az újak, ha lesz valami eredmény, dobok róla képeket.
Firpoburger
*sigh*
finom cuccuk van, már jártam náluk, javaslom neked is ha Pesten jársz.
Nem vagyunk nagyevők, igy a legnagyobb burgert ketten sem tudtuk megenni..
Hol? Mikor? Kinek?
Találkozókra kártya kell. Ha be is jutnèk, kinek? Magamnak meg mèg 2 embernek? Ki a fene merne enni abból? Tuti lefertőznè az embereket!
Na ezzel már több bajom van! Pacalért nem vagyok oda, én inkább körömmel szoktam megspékelni, ha már "gazdagítani" kell.
Sört nem szeretem, kólát meg végképp nem...
A többi rendben van, bár én főtt krumplival, esetleg friss kenyérrel szeretem. Savanyúságból is inkább csalamádé, házi kovászos uborka, esetleg almapaprika (hú de rég ettem almapaprikát!).
Amúgy is kellene házavató bulit tartani, már nagyon várjuk ennek az egész mizériának a végét. Meg is van a menü!
Parázson utána meg kürtős kalácsot szoktunk sütni! Az milyen jó desszert ezek után. Na az sem az egészséges édesség kategória!
Úgy-úgy!
Esetleg mèg egy jó adag csülkös pacal, puha kenyèrrel, savanyított, csípős almapaprikával ès mindez megfejelve egy pohár jèghideg sörrel! Ha nem lehet alkoholt fogyasztani, akkor csak ès kizárólag egy nagy pohár "böfögős" kólával!
olyan nincs.. tudok piskótát csinálni 1/4ed szénhidár tartalommal, szerintem lazán felülmúlja a legtöbb cukrász munkáját, de nem hiszem hogy a vegyszerek amik bele kerülnek olyan egészségesek lennének
Azért akad: gyümölcssaláta.
Bár bevallom, én a biztonság kedvéért tele szoktam nyomni a tetejét tejszínhabbal. Illetve gyakran befőttből illetve konzerv gyümölcsből csináljuk.
De mi nem is feltétlenül az egészséges étrend megrögzött hívei vagyunk, bár van sok egészséges étel amit szeretek, de egy jó csülökpörköltnek bográcsban azért nincs párja :-)