Az előbb amikor néztem, mondtam is magamban, hogy az olyan mint a Hatlapos. Ahogy nézem, nem nagyon lőttem mellé . Madarica. Meg amit linkeltél, az is ugyanez. Itt meg a térképen lehet kutakodni, de ráközelítve érdekes, hogy nem mutatja.
Ha tetszik a száraz, akkor èrdemes továbblèpni az extra száraz felè! Abszolút nem vagyok pezsgős, de egy jègbe hűtött extra száraznál - számomra - nem igazàn lètezik jobb, ünnephez illő ital.
Fiatalon érdekes módon mi is az édes "pezsgőért" édes borért voltunk odáig,aztán idővel ez az ízlés is változott mint sok más tekintetben, ma már csak kifejezetten a száraz jöhet szóba. Igazából ez az olcsóbb kategória a tankpezsgő, ezek tartályban készülnek. Ezek közül ami nekem bejön a törley gála sec és a Lidl-be kapható Burg Schönekc vagy valami ilyesmi. tolták ezerrel hogy milyen jó a Hungária pezsgő, na az gyakorlatilag ihatatlan, a szovjetszkoje igrisztoje annak idején tényleg jó volt, de az már nincs illetve ugyanilyen névvel készül itthon Izsákon a "Bermuda háromszögben"
Életem legfinomabb pezsgőjét azt tavaly ittam az esküvőnkön. Pislogtam is mikor egyeztettünk az esküvőszervezővel, mert 60dolcsi volt egy palackkal, aztán láttuk hogy helyi "diszkontban" is kapható kint, viszont nem volt számottevő az eltérés mert ott is 56dollár volt, kapható itthon is 16ezer ft-tól felfelé.
Ő az:
A magáé lesz a megfejtés.. Végignéztem a Tescoban a polcot, az általam eddig fogyasztott Törley-k is 10% felett vannak, csak ez 7%, amit kaptunk. Akkor erre figyelni kell, részemről nem kell hogy mézédes legyen, de üssön.
Nem azt mondtam, h minden édes gyenge. Cdsak azt, h van egy ilyen eljárás, ahol nem a szokványos módon készül, és ott az alkoholtartalom 7-8 % csak, viszont édesebb.
Pont amilyet én szeretek.
No de mindig édeset ittam, a Törley-ből-is.. De mostmár meglesem a pezsgő soron, h mi a helyzet.
A zasszony vett ilyen belga sörválogatást, a leggyengébb 7.2%-os volt, a többi az 9 meg 10.5%, az rendben volt. :-)
Mert édes pezsgő.Az Asti márkanév védett, így nem csinálhatnak ilyen néven.
Gondolom hasonló lehet az eljárásuk, h a mustból erjesztik, és nem a borból, így nem magas az alkoholtartalom, és jó édes marad.
Nem szeretem a pezsgőt, de az Astiból azért el tudok poharazgatni!
Az Asti pezsgők direkt kis alkoholtartalmúak, ha jól emlékszem 7-8 % között kell legyen. Ez egy eljárási mód, ezért ez kötött. Így lesz jó édes a muskotályos pezsgő.
Az meg a másik, h az Asti Cinzano pezsgő finomabb, de olyan nem volt.. :-) De - ahogy írtam - a Törley is gyenge, pedig sztem ebből a márkából ittam anno a legtöbbet. De meg fogom már nézni vmi hiper pija osztályán, h hogy is van ez.
Vettem az új évre egy üveg (édes) Martini pezsgőt. Szilveszterkor kibontottam, kortyolgattam, s semmi hatását nem éreztem.. Megnéztem, 7.5%-os.. Mondom milyen átbaszás már, kivettem a kamrából egy üveg ajándékba kapott Törley-t, az meg 7%.. Vazz anno bulik előtt bepusziltam egy üveg pezsgőt, s jó is voltam tőle, de anno (15-20 éve) ezek 12%-osok voltak. Most csak én nem követtem az alkohol tartalom változást, s ezeket is gyengítik, mint a söröket, vagy átvertek? :-)
Egy kis Szilveszteri sütögetés, hogy jól induljon az év. Egy 3kg-s Black Angus short ribs
Tudom magyarul kell, szóval: fekete Angus rövid borda - mégmagyarabbul meg marhaoldalas, kb. 8 óra alatt + a pihentetés. Éjfél után kicsivel el is készült pont.
na, megcsináltam újra, őrületesen finom lett, és a tészta is omlósabb alábbi variációk 1 kiló liszthez, az eredeti recept mellé:
1 kg lisztbe 2 vanilincukor bele
az élesztőt fel is lehet futtatni de nem fontos, a tésztát hűtőbe nem tesszük. konyhapulton, becsomagolva, kb 1.-5 óra múlva dagadni kezd, akkor nyújt, addig kínlódjon vele aki akar valamivel több folyadék mint ami le van írva, de promociós szatmári lisztből csináltam így az lehet hogy csak ilyen volt
mákba 1 kg mákhoz 600 helyett 400g cukor és 5 csomag vanilin cukor ez mind a főzőlébe.
1 csepp rum aroma bele
fahéjat csökkentettem, de ez csak az én ízlésem.
a mákot szarrá darálni 60as évekbeli mecanikai művek kávédarálóval
Kelesztés: nem tesszük soha hideg helyre, legalább 2.5 óra kelesztés. dagadjon csak
sajnos a kevesebb cukor nem segíti elő a mák tatapadását, így kicsit szóródik de esküszöm hogy finomabb.
én is, ezért is húztam le a mennyiséget, és akkor jó lett volna tehát ha a 600 maradt volna, akkor abból leszedek valamennyit 450 körül ment volna bele, tökéletes, az ami kellett volna..
Colat és ilyen cukros dolgokat nem nagyon iszom mert túl édes, a sima tea is jó cukor nélkül bár én inkább oolong teát iszom az sokkal lágyabb és jobb mindenféle vacak nélkül vagy vizet.
Szóval azért újra sütöm, bár a gyerekeknek izlik. Csak félelmetes volt nézni hogy 1 éves cukorkészlet belement
Egyébként mi alapból felezzük a cukrot bármikor bármit sütünk. Sőt lassan innen is tovább lépünk. Ma már annyira elszoktam a túl édes szaroktól, hogy a cukrászdai süteményeket konkrétan nem tudom meginni a kólát meg szirupsűrítménynek érzem. Teljesen jók a sütik túlzott cukor nélkül, sokan észre sem veszik.
én nem tudom megenni, pedig kb 35%al cukroztam el (nem szerete, a sok cukrot, igy amikor 1.2 kilót mondott, akkor 1 kilót csináltam, majd a végét nem tettem bele tehát olyan 800-850g lett a 600 helyett. A beigli alja kicsit karamellizálódott, a gyerekek meg folyamatosan eszik, pedig a mákosat nem is szeretik.
Szóval 2 gyerek meg a kutya rá van állva, csak nekem durva, mert én a teát is cukor nélkül iszom.
A tv nem írja ki mi van a videó alatt, mindent real Time csináltam.
Közben a gyerekek orditottak meg mezeskalacsot sütöttek, a tésztám is teli volt etelfestekkel
Logikusan ha néztem volna akkor is a sütés utáni részt nem nézem, életemben nem néztem meg semelyik filmnel a feliratot.
Csak a sütésnel újra meghallgattam meddig kell sütni, mert az általa mondott hőfok esetén 8 perc után már szép, volt, 15 perc múlva szinte megeg, így 185 fokon tudtam 28 percet sütni
És jó a sütő ellenőriztem
Szoval ettől függetlenül nagyon jó lett volna, mert szép a tésztája, van kb 3 kiló kurvaedes mákos bejglim .
Hogy elmegy a jutubosbcsavo a fenébe tévén néztem majd mikor vége lett benyogi hogy dupla mennyiségeket mondott kivéve a mak mennyiségből mert havernak is csinált.
Az egészet dobhstom ki. Meg morogtsm is hogy szerintem ezen mennyiségek nem jók ez kurva édes lesz. Le is csaltak belőle 300 gramm cukrot, de igy is ehetetlen.
Így ránézésre fasza bejgliket csináltatok Van értelmezhető tésztamennyiség is benne. Nem szeretem azt a fajta bejglit amiben nem különül el a tészta és a töltelék