Aldiba vettem rízsfőző edényt, kemény ötezeré' ... de nyilván máshol is kapható. A 60dkg jázminrizsemet 15 perc alatt készíti el készre. Ha gondolok egyet beleborítok még mellé fagyasztott zöldborsót, vagy beteszem a párolóbetétet is és közben kész a zöldség odafent, ugyanannyi idő alatt.
Mindenképp ajánlok egy kimondott rízsfőzőt mindenkinek, aki rendszeresen rizsezik (igazából mindenkinek azt kéne )
Ez még a kezdés előtti pillanat, nincs benne a párolóbetét, amiben éppen hal van és karfiol:
nekünk van egy úgynevezett teppanyaki grill (Lidl) és egész jó, nem is kell olajat használni szinte hozzá.
persze azért közel sem lesz olyan a ahús mint a szabadtűzön.
A barna rizs gyakorlatilag ugyanaz, mint a fehér rizs, hiszen ugyanannak a növénynek a termése. A különbség kettejük között a feldolgozásukban rejlik. A feldolgozatlan rizs sok réteget tartalmaz és annyira hántolják, amilyen végterméket szeretnének belőle nyerni. A barna rizs esetében kizárólagosan a legfelső réteg kerül le a rizsről, míg a fehér rizsnél több. A fehér rizst még fényezésnek is alávetik. Így nem marad más benne, mint fényezett keményítő. A különböző rétegeket eltávolítva veszít ásványi értékéből. Miért távolítják el a héjakat? Talán erre az a logikus magyarázat, hogy a fényezett rizs tovább eltartható. A külső rétegekben lévő esszenciális zsírok a feldolgozás során oxidációnak indulnak a levegővel érintkezve és így hamar megromlik, avas lesz a rizs. A tisztítás során 67%-át veszti el a benne található B3 vitaminnak, 80%-át a B1 vitaminnak és 90%-át a B6 vitaminnak. A vastartalma pedig 60%-al csökken és a rostanyagok is odavesznek. Ezen kívül kiváló - mangánforrás - ez megőrzi ugyanis a csontok egészségét és ellenálló képességét. Segíti a koleszterin és a zsírok szintézisét, valamint kiegyensúlyozza az inzulin termelést. - Szelénben is gazdag - megvédi szervezetünket a szabad gyökökkel szembeni támadásban. - Van benne magnézium - ami a vérkeringésben segédkezik és izmaink, csontjaink fontos összetevője. - 100g rizsben 255 mg foszfor található. - Gazdag rostokban - így támogatja az emésztést. Nélküle a bél perisztaltikus mozgása csökken, gyakorivá válik a székrekedés, ami fokozza vastagbél daganatos megbetegedéseinek esélyét. Csökkenti az LDL koleszterin szintjét Gyorsan teltség érzetet okoz segítve a testcsökkentő diétákat. Fehérjeszükségletünk 11% van 50 g rizsben. Gluténmentes. A rizscsíra megelőzi a vastagbélrák kialakulásának egyes fajtáit! A tudatosság felé vezető egyik lépcső, ha a fehér rizs helyett barnát vásárolunk, és elkészítés előtt beáztatjuk. Sokat ne vásároljunk belőle, hiszen romlandó.
Vannak kísérletek a fehér rizs egészségesebbé tételére, vásárolhatunk például „dúsított” fehér rizst, amibe mesterséges módon juttatják bele az előzőleg eltávolított tápanyagokat. Kicsit paradox a helyzet, de ilyet máshonnan is ismerünk: a fehér lisztből készült kenyeret barnára színezik, csakúgy, mint a fehérre finomított cukrot. Ahelyett, hogy a feldolgozás mértékét csökkentenék, látszólag visszaalakítják a terméket egy „eredetibb”, természetesebb állapotba.
vicc az élelmiszer ipar..
semmi sem marad a fehér rizsben. nem tudom miért esznek az emberek szemetet, vagy félmegoldást, amikor ott az orruk előtt az igazi is.
Miért nem hatékony? Edzés után pl. perfekt kaja, a rizs tökletesen megfelel a gyors szénhidrátutánpótláshoz, a csirkehús meg fehérje, az tudjuk mire jó... Tényleg unalmas de a zsírmentes izomtömeghez ez az egyik elengedhetetlen kaja, abban viszont igazad van, hogy a barnarizs még jobb mint a fehér...
mindenben jobb, a fehér rizsből pont azt pusztítják el, ami a lényeg. modernkori betegség a fehér rizs, ez van. elég a boltok polcain végig nézni, mennyi fehér rizst árulnak és mennyi barnát. és arra sem érdemes hivatkozni, hogy 6 hónapig áll el, amíg a fehér éveken át, mert mindig van a polcon. kisebb adagokat kell venni, tudatosan vásárolni.
2013. május 2. 23:52:27: megválaszolva White + által,
→ #752
Olyan 2 éve barna rizst eszünk. Letojom a hatékonyságát, egész egyszerűen tök jó kaja...........
Ugyanúgy mindenhez azt esszük, mintha normál fehér rizs lenne.
A Giri az a nagyon ajánlott kategória! Nálam Michelin 3*-os!
Egy kis magyarázat, ha nem tudná valaki mi alapján kapják a csillagokat:
Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.
Hát én szervezem a Budapesti társaságnak a Nyíregyházi utat, ahol a Giri lesz az első fogás, a Kemencés meg a 2.!
Mondjuk én ismerem az első számú kiszolgálót (Erika, ex csajom) és a főnökasszonyt is. Ott még soha nem csalódtam kajában!
Az ár érték aránnyal meg úgy vagyok, hogy pont leszarom! 2-3 havonta egyszer van lehetőségem ott kajálni, akkor azt eszem ami a legjobb, kerüljön is bármennyibe - 100 Ft-os szórásról beszélünk, nem több ezerről....
Pontosan Bár szerintem ott az ár érték aránnyal nincs probléma, illetve a szósz nagyon el van találva
Ajánlották már páran a girit, legközelebb ő lesz a szerencsés Ja, ugyanitt várom "debrecen legjobb gyrosa" címet
2013. május 1. 20:19:07: megválaszolva DózeR + által,
→ #739
10-15 éve jó volt. Azóta csak romlik a minőség és megy fel az ár - egyre gyorsabb ütemben...
Kérek egy gyrost, a kiflit előveszi, beviszi hátra, a műanyag pohárba előre kimért húsból tesz egy adagot, stb.... Azért 'jó', mert szem előtt van, a nagy buszmegállóban + buli után mindenki megszokta hogy ott kajál. De minőségre úgy mondok rögtön ötöt, hogy több mint 3 éve nem élek Nyíregyházán:
Giri
Metro
Portorico
Gyros gyár
és még az állomáson lévő tróger gyros is ezerszer különb....
De azért él meg mindegyik, mert mindenki mást szeret!
Valaki dobjon egy JÓ bárányos receptet!
Vettem bő 1 kg báránycombot valami 5000 Ft/kg-os áron és nem szívesen csinálnék belőle pörköltet...
Nem az érdekel, hogy ki mit talál a neten, hanem valami beváltat!
Legközelebb amikor kérsz, így indíts! Ma találkoztunk Fekete Lacival, kérdezték az üzletsoron az étterem előtt: "Laci bácsi! Eszik valamit?" Azt mondta, hazamegyek és elpusztítom a hétvégi maradékot!
Alföldi parasztgyerök vagyok, nekem eddig ez "jutott", mivel nem tudok jobbat. Ha tudsz jobbat, akkor kérlek tedd közzé, mert akkor legközelebb ott próbálkozom.
Nyilván azt azért sejtettem eddig is, hogy nem deluxe, de nulla a tapasztalatom, így ez is meg(t)ette eddig. A jobbra mindig nyitott vagyok
Hétvégén volt egy kis családi összejövetel és döftünk faterral egy kis babgulyást...üstben...
Két füstölt csülök mellé két sima nyers csülök meg úgy 2 kiló sertéscomb, 2,5 kiló fejtett bab, meg 4 tojásból csipetke.
Előkészületek:
Kész:
2013. április 29. 18:22:34: megválaszolva -Törölt felhasználó- által,
→ #723