én kiváncsi voltam, meg lehet kelleni fog a tapasztalat a jövőben, asszony meg amúgy is már félig vegetáriánus volt, a hústól rosszul van, a tejtermékekre allergiás, szóval így egyszerűbb
Holnap lesz 1 hete, hogy új hobbim van: Vegánként eszem.
Ami biztos, ez egy drága hobbi, ha szeretnél hasonlóan enni, mint előtte és keresed a normál étkezésnél megszokott ízeket. ( hús, joghurtok, csokik)
Nem vagyok híve ezeknek a műkajáknak (műsajt, műhús, műtej), de párat kipróbáltam most.
Tejet amúgy nem nagyon ittam, de sütikbe, szószokba pudingba kellenek - még keresem a megfelő opciót.
Vaj- ebből pont rányúltunk egyre ami finom.
Joghurtok- ebből is van pár ehető.
Húsok, felvágottak- burgerből próbáltam egyet, nem jó. Baconből is kipróbáltam egyet, nincs bacon íze, sonkára hasonlító íze van, meg lehet enni. Felvágottat is vettünk egyet, májas íze van, ehető.
Csoki- ebből van opció, van pl vegán Bounty, vegán Milky Way és még jó pár opció. Ettől féltem, hogy nem lesz könnyű pótolni, de szerencsére van kínálat. Ja és a Bonbonetti zselés szaloncukor vegán, és azt imádom
Első hétre egy csicsiborsós, édeskrumplis curryt főztem, bulgurral. Ez finom volt, curryt szeretem.
Ma főztem jövő hétre egy kis szójaszószos zöldséges tésztát.
Itt amúgy hatalmas kínálat van, minden boltban vannak külön vegán részlegek, lehet keresgélni.
Ami még fontos, hogy kb minden amint rákerül valamire a VEGÁN cimke, az 30-50% felárat von maga után.
Eddig is sokat vakaróztam, hogy mit egyek, ez most se változott, de most még "izgalmas", így próbálgatom a recepteket.
Nem hiányzik még amúgy a hús, 1.5kg-t fogytam 1 hét alatt, de mást még nem érzek. Ja és megmentettem 6 állat életét, 25ezer liter vizet, 17nm erdőt.
(vasárnap/hétfőn azt hiszem zárva vannak, mindig nem csak ünnepnapon)
AVPN minősítésű liszttel, AVPN minősítésű szigorúan fatüzeléses kemencével, állandó minőséggel. Semmi flanc, pont mint egy prosztó dél-olasz pizzéria.
Thx. Egyedül mék, van holnap ott egy szerződéskötésem, s ebédelni kéne vmit.. Ezt a Fórum pizzériát néztem, h van tenger gyümölcsés pizza, s ott van az ügyvédi irodához közel, de akkor ne oda..
Szerk: Most nézem, h ez a Croatia is ott van, akkor az lesz. :-)
Sehol. Najó évente egyszer van egy street food felvonulás és ott ki lehet próbálni a kajákat.
Amúgy jó a vincellér ház, egy kis kocsma jellegű kajálda régen sokat jártunk oda tényleg fasza kajával. De kb 4-5 éve nem voltam arra. Esetleg a Jimmy's kebab a Jerevánon, Kégli kert ha nyár van és tudnak grill kaját adni és nem basszák el nagyon, mondjuk ide inkább ne menjetek, vagy nemrég nyitották meg a 762-es Klubban a kajáldát. És ehhez közel van a Gázfröccs vagy a Vankonyha. Hozzánk közel meg a mr fritu, most nyílt eddig kebabos volt most rántott cuccokat árul kis bodega nem tudom mennyire minőségi, esetleg még hozzánk mégközelebb a lángos ház.
Pizzériából a Croatia jó oda szoktunk menni, előtte a Fortuna-ba jártunk de ott mindig a tulajtól függött a kaja. Fórum felejtős, viszont ugyanaz a tulaja mint a Katlan borozónak ahol viszont frissen grillezik a kaját a pincében rendes tűzön, amolyan élménygrill, de csak akkor tudtok odamenni ha foglaltok előre helyet.
Sört meg a Rockline-ba igyatok, fél5 kor nyit és akkor még van hely és ha mázlitok van akkor csinál hamburgert meg hasábkrumplit, ami amúgy van neki, de nekünk sosem csinál
Egyszer kipróbáltam, s olyan semmilyen volt, nem éreztem semmi határozott karaktert. Akkor írtam is, s asszem pont te válaszoltad, h az a bajom, h nincs benne semmi adalékanyag, pedig pont ez kellene az előnye legyen, vagymi.. :-)
Én nem vagyok egy nagy gasztró szakértő, ezért kérdezem, te próbáltad már a 17. kerületi Marhajó Burger-t?
Ha igen, akkor az milyennek számít a hamburgerező "mércén"?
Talán volt már téma, de ez egy "cső egyforma" franchise-nál is változik sajnos éttermenként. A KFC-ben pl. ugyanazt kéne kapnod mindegyik étteremben, mert az aztán gépsor "gyártás" (kéne hogy legyen) de mégsem így van. Itt ott csípősebb a csípős, volt ahol alig tudtam megenni, valahol meg tök gyenge. Aztán a sütési időnek is full meg kéne egyeznie avagy előírni azt, de nem, többször sütötték már túl a csirkét, de találkoztam olyannal, hogy közel már égett volt a kapott cucc.
De ettől nem unalmas mégsem talán, ha robotok sütnék, tuti tök egyforma lenne mindenhol, de akkor meg az lenne a baj.
Ezek szerint a legfőbb baj az, hogy nem ugyanazt a minőséget kapod, hiába van kiírva, hogy "Zing" vagy "Bamba marha". Pólusnál ettem Zing food-truckból burgert, attól nem estem hanyat. Illetve a Oktogonnál ettem egy philly szenyát, ami nem volt rossz, de ettem már annál fényévekkel jobbat is (a feltét mennyisége igencsak véleményes, ahogy a baguette minősége is az volt).
Nálam No.1 volt a zing anno, vagyis életem burgereit csinálták
de most már valahogy "nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem ugyanaz a sportág" Mint a ponyvaregényben
De mossá csak kipróbálom majd 13. kerültetit is, hátha
Tulajdonképpen kinek mi volt a baj vele? A kollégákkal számtalanszor rendeltünk a 13. kerületi zingből mindenféle hambit, illetve phillyt, minden egyes alkalommal mindenki meg volt vele elégedve. Az, hogy a többi milyen... passz. Nagyon sok helyen ettem már, nálam ez a konkrét zing burger mindenképpen top 3.
Ugyanez a helyzet a Bamba marhával is...bár régen ettem már az oktogoni "szentélyben", de ott normális méretű, igényesen elkészített burgert kaptam.
Pár hete egyik cimborával ettünk egyet a WestEnd-ben lévő kirendeltségben...a különbséget zongorázni lehetett. A frencsájzos burger árban hasonlított ugyan, de kicsi, száraz és szánalmas volt. Soha többet onnan!
A zing zseniális.... volt 2013-ban meg 14-ben, még 15 ben is, amikor még kocsival járták a fesztiválokat, alig vártam hogy bármikor eljussak a deák térre is egy burgerre. Akkor még ilyesmi munkaszellem volt
Aztán a fix éttermek már valahogy nem hozták ugyanazt a szinvonalat, bár a moszkvatéri mégse volt azé rossz.
Aztán amikor ilyen 18 éves "nemértek-hozzá, -de-azért-le@szarom-idény-diákmunkásokkal" kezdték el csináltatni a burgert, mondjuk az europoark parkolójában, kiderült hogy a franhcise kaját is nagyon el lehet b@szni
A 16. kerületről tudok csak nyilatkozni:
Az enteriőr puritán, faltól falig fehér csempe, bárszékek az ablak melletti magas asztal mellett.
Olasz a pizzaséf. Nincs kiszállítás, csak helyben fogyasztás vagy elvitel. Javaslom a helyben fogyasztást.
Nápoly stílusú pizzákat készítenek. Komoly, mint egy szívinfarktus.
Hahó! IV. kerületben van valami ajánlott hamburgeres??? Esetleg valami kihagyhatatlan ètterem? Holnap megyünk a Madárfèszekbe 3 napra, gondoltam tartok egy gasztro túrát!
Köszi előre is!
Mert 130-150EUR-ért van külföldön használt. És ha egy 150EUR-sat megveszek 50eFt-ért akkor az vagy jó vagy szervizelni kell. Na most akkor nem mindegy, hogy a szerviz 50eFt és akkor annyiba áll meg mint egy itthoni full service + tuningos. De ha csak 10-20eFt akkor az megvan 70eFt-ból és tip-top állapot.
De nagyon húzok amúgy GC helyett a SAGE márka felé (Duo temp pro, Barista Express, Barista Pro, Barista Touch, Oracle/Oracle Touch)... Ezek között van beépített őrlős, de tesztek alapján jóféle úgy egyben a gép.
2012. 23. heti, román gyártás 1200W.
Nekem nincs Pid-elve és nem is tervezem. Gyári panarelloval is lehet jó habot csinálni. A tejtől és habositasi technikatol is függ a végeredmény.
Egyébként mit jelent a full szerviz és miért gondolod, hogy szükség van rá mindenképpen?
Egyébként Gaggia classic és Gaggia classic között kisebb a különbség mint egy Gaggia Classic és egy alap karos gép között.
Normális őrlőd legyen mindenképpen, az legalább olyan fontos, mint maga a kávégép.
2021. október 19. 19:58:36: megválaszolva DózeR + által,
→ #5381
Köszi fiúkák. Majd remélem wierra is nyilatkozik. Minél több infó annál jobb.
Ti melyik évjáratot használjátok?
Daneee néztem már ezt, de nem tudom hová rakni. 2008/12. havi, tehát 2009 előtti de nem 'Made in Italy' van rajta hanem EU (de tudjuk, hogy Italy EU ), viszont csak az 1300W-s változat és azt találtam infót, hogy az 1425W-s a fasza, a klasszik Classic.
Meg ezért kérdeztem, hogy mennyi a tuning meg a full service, mert ha 150EUR között megfogok egy külföldit az 55-60eFt és akkor inkább ráköltöm én mert akkor tudom, hogy az frissen van szervizelve/megcsinálva.
Most, hogy szóba került, körülnéztem, hogy milyen kínálat van GC téren, pont van is marketplace-en egy tuningolt darab: FB link
Nem ismerem az illetőt, szóval minden érdek nélkül ez egész jó ajánlatnak tűnik.
Köszi, DózeR, hogy feldobtad a témát, végre erőt veszek magamon és megcsinálom normálisan a PIDemet és befejezem végre az appot amit elkezdtem hozzá.. jelenleg egy Raspberry Pi-t használok, de pl. a hőfokállításhoz át kell írnom kézzel egy konfigfájlt VNC-n keresztül, újraindítani a programot stbstb, nem túl felhasználóbarát
Árakról èn sem tudok nyilatkozni, de ha szereted a finom, specialty arabica-t, akkor szánd rá a PID-re a pènzt. Valahonnan úgy rèmlik, hogy 20-30 K közötti a PID. Próbálgattam elèg sokfèle mókát, de az fix, hogy 92-94 fok között a legjobb a kávèm (Columbia Narino Arabica - mindig frissen pörkölve, abszolút kedvenc). Ez a hőfok általánosan igaz az arabica kávèkra. Inkább egy jó őrlőbe fektess bele, mert pár fajta kávènál illetve más pörkölèsűnèl gyorsan elvèrzik a gèp. Hiába jó a Gaggia, de ha nem kellően finom az őrlemèny, gyorsan átlövi a vizet rajta (20-25 ml kávè, 25 másodperc alatt optimális) ès kapsz egy "vizes" kávèt.
Összegezve mindent, gőzcsőèrt pluszban èn nem adnèk semmit (nekem mondjuk speckó van), de jó habot tudsz a gyárival is kèszíteni, ha csak nincs latte art perverziód.
PID-re ès jófèle őrlőre szánj inkább pènzt! No meg egy naked portafilterre, karra. A gyáriba teszel egy egy adagos szűrőt, a másikba meg teszel egy kèt adagost vagy fordítva.
Normális tamper is fontos.
Kicsit hosszú lett, bocs.
A felújítással/tuninggal kapcsolatos munkadíjakról nem tudok nyilatkozni, mivel én magamnak újítottam fel 2 éve és úgy eszkábáltam rá saját PIDet, de anyagárban egy sima felújítás nem sok, a tömítések, felsőszűrő(+tartó) pár ezer forintból megvannak, gőzcsőtuninghoz általában korábbi Rancilio Silvia csövet szoktak használni, ebből a V2es könnyen felmegy (link , nekem is ilyen van), illetve az újabbat is be lehet faragni (link).
Én így PIDes hőmérsékletszabályzóval, illetve a gőzcsővel már elégedett vagyok vele, konzisztensen sikerül (szubjektíve..) jó kávékat készítenem, tejet gőzölnöm (itt azért elég könnyű elérni a korlátait).
Rézcsőtuninggal meg rézkazánnal és hasonló huncutságokkal biztos lehet még jobbá tenni, személy szerint én napi max 2-3 kávéért nem vacakoltam ilyenekkel, gyakran próbálgatok új kávékat, az alapanyagból (+ az "öregedéséből") adódó ízeltérések elég izgalmat nyújtanak, a tuningos nüanszokat lehet, hogy meg se érezném aztán biztos van HC kávés akinek ezek nélkül meg élvezhetetlen az eredmény.
Én úgy tudom, hogy a régiben és a Pro gépben is ugyan az a kazán van, tuning terén a gőzcsöves mókát meg lehet spórolni az újnál, de a PIDelést, rezezést, továbbra is ugyan úgy kell/lehet megoldani.
Nálam bekapcsolástól számítva 10 perc után már elég stabil a bojler (a PID is lenyugszik eddigre), 15-20 perc alatt pedig az egész masina rendesen átmelegszik.
Próbáltam kiművelni magam belőle, találtam is rá egy jó angol blogot (2009 előtti modell tesztje és 2019-es Classic Pro teszt), ez alapján eldöntöttem, hogy ha rászánom a pénzt így 3 év után (pont 3 éve gondolkodtam itt a csoportban, hogy milyet, de végül egy ALDI-s alap karos lett akkor 30eFt-ért) akkor vagy régi 2009 előtti klasszikus Classic vagy egy új Classic Pro ami elvileg ugyanaz mint a régi ikonikus széria.
Tudja valaki, hogy használt esetén mennyibe kerül egy full nagyszervíz ÉS ha full szűz gyári gép akkor mennyibe kerülnek hozzá a tuningok (gőzpálca, rézcsőtekercs, etc.)?
Az nem tiszta, hogy az új Pro-t a gőzpálca kivételével ugyanúgy tuningolgatni 'kell' a tökéletes élményért?
Aki ilyet használ, mennyi idő alatt áll fel a rendszer, tehát bekapcsolástól számítva mikor lehet főzni benne?
A kutyafáját neki! Sosem hallottam mèg róla, de jártamban-keltemben belebotlottam egy helyi vegyeskereskedèsben, gondoltam rákóstolok. Semmit sem nèztem róla a neten, hajlamosak az italokat túlèrtèkelni. Tegnap este rápróbáltam, nèmi pohárban törtènő szellőztetès után, mert ahogy beleillatoltam a palackba, felsejlett egy règi emlèk. Törtènetesen az, amikor úgy kiütöttek, hogy fèlig kicsúsztam a ringből...
Namármost! Azt kell mondanom, hogy aki szereti a kellően olajos, komplex whiskey-ket, bátran próbáljon rá! Roppant kellemes csalódás! Szinte harapod az italt! Kellemesen gyümölcsös, de vaníliás, de a közepètől nèmi sült csemegekukoricás èdessèg, egyszóval remek!
Nekem legalábbis nagyon tetszik, csak ajánlani tudom! Termèszetesen helyèn kell kezeni, nem több száz èves múltú lepárló termèke!