Rég ittam már Mort subite-ot, megláttam, gondoltam rákóstolok. Most jobban kijött, h az nem tetszik benne, h egyértelműen savanyú, én meg édesszájú vagyok. S a 2.5 deci is soványka, kellemesebb a kedvenc Belle Vue söröm 3.3 dekás kiszerelése..
Megvolt.
Most egyesültem is az eredetileg Dózer által javasolt "Buratta con datterini e speck" gourmet pizzával.
Ez is volt tervben a második alkalomra.
Nem is volt csalódás, nagyon jó volt, finom, tele minőségi hozzávalókkal, (amikor kihozták, már az illata is egy élmény volt) minden a helyén. De én egyszerű ember fia vagyok, nekem a Calzone nagyon kicsivel, de mégis jobban tetszett.
Nem vagyok egy gourmet ember, az biztos, általában mindenben az egyszerűt szeretem, csak az legyen jó.
Viszont ahogy írod, nehogy vigyél a gyerekeknek, (az asszony bölcs ) bár náluk még van némi esély, hogy nem fognak rákattanni annyira vagy végleg.
De nekem annyi, az biztos. Most, hogy tudom mi a jó pizza, ezután önszántamból már tényleg tuti nem fogok az eddig ugyan csak néha, de berendelt pizzákhoz nyúlni, mert ez tényleg nagyon ott van. Igazi minőség, na.
Van itt Ecseren a Papa Joe, eddig úgy gondoltam, hogy jó a pizzájuk. Most már azért más szemmel nézek rá, de igaz, hogy még mindig az ilyen Pizza Forte, de főleg Pizza King közül (utóbbit mondjuk már régen is rémesnek gondoltam ) még mindig kiemelkedik szerintem, de ennyi.
Viszont ez a Bazsalikom egy másik osztály teljesen.
Tény, hogy eddig is ritkán ettünk csak pizzát, viszont ha a jövőben bármikor ránk jön, akkor tuti itt eszünk majd.
(mert amúgy is, már kinéztem a harmadik, meg a negyedik célpontot is az étlapjukról )
Majd mesélj! Én is akartam onnan hozni a családnak, de a zasszony leállított. Most az egyik Lidis fagyasztottra vannak rágyógyulva a kölkök, amit tök egyszerű bármikor előkapni a hűtőből, nem akarja "elrontani" őket.
Aggteleken volt az esküvőnk, a vacsora meg Telkibányán. Oda a szlovák határ melletti eldugott utakon mentünk át.Mondom a vendégeknek, h akkor most elviszünk magunkkal benneteket a nászutunkra, együtt megnézzük Afrikát. Nem ismerték a vidéket, én meg nem mondtam, h mire gondolok. Mikor odaértünk és kiszállítunk, mondták rögtön, h már megértették mire és miért mondtam....
Mi sokat nyaraltunk arra, és évekkel ezelőtt gondoltuk megnézzük ezt a nagyon híres éttermet. Bementünk Encsre, de mintha Afrikába értünk volna. Olyan népek voltak arra, és annyi, h 3 perc után visszasétáltunk a kocsihoz, és elhúztunk a ..csába, mert nem mertük otthagyni a parkolóba......
Számomra gyalázat. Már nem úgy alapból, hanem a saját maguk által felépített szinthez és image-hoz képest +ahogy állandóan sztárolják mint a top 3 vidéki étterem egyike. Én is sztaroltam, de a legutóbbi tapasztalataim olyan rosszak voltak, hogy inkább a Miskolci meki...
A pizza az soha nem volt f.sza szerintem, legfeljebb helyi viszonylatban.
De ugye vakok között a félszemű a király....
Én sokszor voltam már. A nyitást követően nagyon magas volt a színvonal, ami aztán elég nagyot zuhant (itt azért évekről beszélünk). Tavaly novemberben voltam utoljára, rátaláltak önmagukra, megint nagyon jók.
A pizza szerintem pazar, de nekem nincsenek ilyen magas színvonalú összehasonlítási alapjaim.
Egyébként ha valaki nem ismerős a környéken, akkor érdemes egy hosszú hétvégés kirándulást szervezni, amiből egyik ez az étterem, a többi meg ízlés kérdése, de lehetőség van bőven: Bükkben vagy környékén bármi (Szilvásvárad, Lillafüred, Bükkszentkereszt, Eger), Zemplén és környéke: Huták, Boldogkői vár, Füzéri vár, Füzérradvány, Tokaj, Hercegkút, Pálháza - Kőkapu mondjuk bérelt e-bike-kal, stb.
Nekem a Diósdi nagyon nem jött be. 3x voltam, 3x volt csalódás. A tészta jó, de nekem maga a kész pizza íz világa azokkal a feltétekkel nem jön be.
Nem, nem a Dome, nekem az kicsit túlhypoltnak tűnik, annyiért meg főleg. A legjobban egy fa/gáz Valoriani Baby 75-ös tetszene.
Goozney dome?
Nézegetem a facebbok nápolyi pizzás csoportot is, csak csorog a nyálam.
Az otthoni elektromos sütő + pizzakő kombinációval már elértem azt, hogy nem megyek pizzériába. Mondjuk Diósdra vagy Szentendrére azért szeretnék bemenni.
Szintlépésnek gondoltam egy hordozható kemencét. A melléképólet készül, oda tuti lesz egy épített.
Köszönöm. Teljesen más minőségű a pizza benne. Nyilván egy nagy épített kemence még jobb, de ilyenben már lehet olyat sütni ami bőven jobb egy tróger pizzériánál, olyat ami után nem akarsz pizzériába menni, legfeljebb a hangulat vagy a gourmet pizzák miatt aminek otthon nem állsz neki. Mondjuk én hobbinak tekintek rá így nem érdekel a sütő ára, de amúgy 100-110 pizza és vissza is hozta az árát. Mondjuk én nagyon agyalok, hogy tovább lépek, de amit szeretnék azt már nem lehet csak úgy felkapni és berakni a konyhába...
Bonyolítás kedvéért... haha!
De köszi az okítást,érdekes volt.
Anno kaptam pár kávés könyvet,amiket idő hiányában elraktam fiók mélyére,lehet le kéne őket porolni.
A kávé öregedésre illetve a párára nem is gondoltam,de így belegondolva tök logikus.
A napokban kísérletezgettem. 3 egységnyit állítottam durvábbra(a Bialettin egy ilyen rugós ellenállásos-ricnis cuccal lehet állítani,ezen "röcögtettem" hármat vissza). Ezzel elértem egy konyhasótól hangyányit dúrvább szemcseméretet(ezt a viszonyítást neten találtam. Egész jó szemléltető ábra volt főzési technikákra bontva liszttől-hegyi só szemcséig).
Az íze már nem vitriolos,az az enyhe égett íz is eltünt,de sajnos a zacc még mindig vizes.
Most jön az,hogy veszek örölt kávét,és azzal kezdek kisérletezni(tamperelés,adagolás,hátha ott is van hiba).
Amúgy nem szoktam váltogatni a kávékat.
Az Aldi 100% arabica kávéját isszuk évek óta,nekem az jobban bejött mint bármi más....khm lehet most ezzel el is vágtam magam
Viszont most kaptam ajándékba egy Frei dohány kávét,illetve egy kilós Mantaro-Ahora kávét.Persze szemes mindkettő,így most kínlódhatok ezzel.
A Szarvasival pedig nem szeretném elpocsékolni őket.
csak a bonyolítás kedvéért az állandó szemcseméret sem jó mindig.
Még akkor sincs rá garancia, ha mindig ugyanonnan veszed a kávét hogy ugyanazzal a szemcsemérettel ugyanolyat főzz.
Jó hír, hogy ha egyszer sikerült eltalálni a jó beállítást, onnantól minden új zacskó kávé felbontásának az elején kell picit állítanod, ha meg nagyon ráérzel a témára akkor majd menet közben is.
Unalmas (de fontos) rizsa jön:
A szemcseméret az alábbi tényezőktől függ.
- kávé típusa : arabika, robuszta, ezek keveréke
- kávé fajtája régiók szerint, afrikai kávék száraz területen vs. brazil kávék esőben gazdag területen...
- termőterület magassága (pl. az a kávé ami egy magas hegy tetején terem, az keményebb, mert jobban ellen kell állnia az időjárásnak.
- feldolgozás fajtája: mosott-napon szárított, szárazon feldolgozott... ( a mosott a puhább)
- pörkölés foka pl. minél sötétebbre van a kávé pörkölve annál kisebb szemcsékre esik szét őrléskör...
- pörköléstől eltelt idő.... a kávé öregszik ahogy telik az idő egyre finomabbra kell állítani az őrlőt, mert szárad
- időjárás, ha szabadon vagy nyitott őrlőtölcsérben van a kávé. pl. esőben megszívja magát a kávé párával....
stb.stb.
Szóval találd meg az első jó beállítást, 6-8-10 kávét is le kell főznöd, NE IDD MEG MIND! csak ami már jónak néz ki
Mindig ugyanolyan kávét használj lehetőleg, ha találtál magadnak megfelelő ízvilágút. Ha szereted a változatosságot, akkor
vegyél egy nagyobb őrlőt, amit könnyebb állítgatni..mert sűrűn fogod használni
Igen ez jó ötlet. Köszi!
Addig lehet nem is gincsolom a gépet. (Bár 4 év garancia van rá ).
Lesz annyi kávém , hogy mire kikísérletezem megáll a szívem.
Szemcseméret terén nekem ehhez a géphez pl ideális a piros csomagos Segafredo Espresso mérete. Esetleg vegyél egy csomaggal, el is tudod használni, illetve ahhoz már tudsz viszonyítani a szemcseméret tekintetében.
Nos tökéletesen átlátod a tüneteket.
Mocsaras a teteje és (főleg a mai adag) nekem már túl erős volt. Az íze is finomabb volt a tegnapinak, ezt már szerintem sokáig főzte, mert kezdett keserűbb ízvilág lenni (pedig arabica kávét használok).
Veszek mérleget, az aldiba kb 3e Ft szokott lenni, ennyit megér.
Nem akartam én elsőre ennyire okos lenni, hogy magamnak örlök, csak kaptam ajándékba vagy 2 kiló szemes kávét, nem kéne tönkremenjen.
Állítok a szemcseméreten, csak így laikusként nem igazán tudom mi lenne az optimális. Nekem ez is elég durvának tűnik pedig.
Egyetértek malazzsal, túl finom az őrlésed.
Persze ez egy több szereplős játék. Szerezz be (kölcsön legelább) egy grammos mérleget. Ha duplaszűrő (két személyes) van fent akkor 17-18g között lenne az ideális adagsúly, és ehhez olyan szemcseméret, hogy "lefőzve" a zaccpogácsa egyben kiüthető legyen.
Ha mocsáros a teteje, akkor túl finom az őrlemény, és nagy valószínűséggel az adag súly is sem stimmel, több kávéból több anyag oldódik ki, ezért erősebb a crema, de a kávé így túl erős is lesz. A szivattyú meg szenved, mert egy csomó finom cuccon kell áterőltetnie a vizet.
Nemrég állítottam be egyik ismerősömnél az őrlőt, mert már eltekergetett mindent és 9g púdernál járt..és még azt sem tutta átfőzni a gép, csak valami méregerős vitriolt adott ki.
Tamperolás, 10-15kg erővel.. Mérleget nyomd meg tamperrel, hogy érezd kb. mekkora. Ha túl finom a szemcse ekkora erővel ha tamperolod lehet át sem megy a kávé raja, vagy csak nagyon lassan.
Nos konkrétan, mivel most lett üzembe helyezve először, ezért az útmutató szerinti 4(!) üres főzést csináltam rajta. Ami nem is ártott, mert az első kettőnek rendes műanyag szaga volt.
Szóval arra nem lehet fogni, hogy nem volt elég meleg a masina.
Nekem ennek a kisebb testvére van. Mielőtt lefőzted a kávét, csináltál egy üres főzést? Elvileg minden alkalommal kell egy kávé töltet nélküli főzés, a kávéfőzés előtt.
Lenne egy kis kávés problémám.
Tudom, hogy a gugli a barátom, de szeretek az itteni kávés emberekkel beszélgetni.
Nos mivel az automata gép nem került javításra, az alkatrész ára miatt, gondoltam beteljesìtem egy 3 éves álmom és vettem egy sima 15 baros presszó gépet (egyébként egy Delonghi Ec235).
A gépnek direkt nem kérdeztem utána, mert mindig úgy járok, hogy elolvasom az ítéleteket és végül nem veszek semmit, nemhogy egy másik típust.
Ez volt a legmasszivabb érzetre, tapogatva, kapcsolgatva, így megvettem.
Mivel anno sokat olvastam utána, illetve videókat is nézegettem annyit, hogy profinak éreztem magam... Ez most kiderült, hogy nagyon nem így van.
A probléma a következő : adott egy Bialetti kézi kávéörlő, amit én úgy gondoltam elég jó finomságúra állítottam. Eddig Szarvasi-amatőr főzővel főztem a kávét, ahhoz képest azért jóval finomabbra állítottam.
Tamperelés szépen megvolt. Nincs mérlegem, szemre pakoltam meg.
Kávé, bár nem stopperoltam, de elég jó gyorsasággal lejött.
Crema gyönyörű, masszív, 10perc után se esik szét (az asszony egy óráig iszik egy adagot). Ízre finom, elég erős is.
A baj akkor jött mikor leszedtem a kosarat... A zacc csurom víz! De mint az iszap.
Nos tudom, hogy elég amatőr és bagatel hiba, de gondoltam a problémán felül, hátha kapok még pár jó tanácsot.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Szép napot mindenkinek!
erről eszembe jutott az egyik török kajálda vagy a szeráj vagy az oktogonnál levő, hogy meleg volt a csávó készítette az ételeket és kozben a kajába csepegett az izzadtsága..
Brutál volt, lehetett kapni csirke vagy borjú izzadtságot, kinek mi a jobb
Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy ezekben a hálózatokban (kiemelten a meki) olyan szintű a belső, saját maguk által megkövetelt (higéniai) követelmény, hogy a HACCP és társai kutyaf.sza hozzá képest.
nem semmi, 11 darabos kosárból 10 jó volt, tehát 10%nál jobban teljesítettek amikor annyira elcseszték hogy újságcikk lett belőle.
Azért valljuk be, ez irtózatosan jó minőségi mutató, ez olyan mintha egy volkswagenben véletlenül tönkremenne a turbófeltöltő és lehoznák cikknek ahol emberek millió rácsodálkoznanának hpgy "HÁÁÁT ILYEN LÉTEZIK ? "
... Néha úgy gondolom,hogy a meki, kfc, burger king sokkal megbízhatóbb mint egy étterem.. Ebből a kfc aminek kicsit ingadozik a minősége, de még az is magasan veri a kajáldák nagyon nagyon nagyon nagy részét.. Mondhatni az éttermek hondái és toyotái.
Ne is legyél, annál kevesebb rosszabb dolog van, mint amikor valaki valamit valahogyan csinál (bármi legyen is az) és akkor osztja az észt.
Felőlem mindenki azt csinál amit akar, te is biztosan valamilyen okból vagy meggyőződésből váltottál. A lényeg, hogy Neked jó legyen, a többi nem számít. Én senkit nem fogok lenézni ilyen miatt, az biztos, de ha nyomja magát vagy veri a mellét, hogy ő emiatt milyen okos, (és ugye a többi meg mennyire nem az, hogy ezt nem érti/nem így csinálja) az biztos felnyomja a cukromat.
Ellenben, ha ezt normálisan csinálja, akkor még esetleg becsülöm is majd az elhatározása miatt.
A csirkefejre visszatérve: Ha ez velem esik meg, akkor őszintén mondom, hogy én szépen megettem volna a többi darabot, a fejet meg a végén azért visszavittem volna a pulthoz, hogy ezt nem tudom megrágni.
Mert egyet kell értenem azzal a véleménnyel, (cikkben kommentként hivatkoznak rá) hogy most egyszerűen szembesült azzal az ember, (csaj) hogy mit eszik valójában. Értem én, hogy elment az étvágya, de azért valahol képmutatásnak érzem. Vagy eszik húst vagy nem, döntse mindenki el, de ne rinyáljon, amikor szembesítve van vele.
(a nyilvánvaló hiba miatt persze az ajándékot megérdemelte, de ennyi)
Itthon max. eddig a csípősség beállításával voltak néha gondok (kezdetben itt Maglódon) saját tapasztalat alapján, na meg egyszer kicsit túl lett sütve a cucc, de fejet (vagy lábat mondjuk) még nem találtam.