270 ml langyos tej
2 db tojás sárgája
70 g vaj (nem kell olvasztani, hanem kis kockákra vágva jó)
500 g liszt
7 g szárított élesztő (az élesztő adagolóba)
5 ek cukor
20 g vaníliás cukor
1 tk só
100 g mazsola ( a magadagolóba)
1 citrom reszelt héja
A tejbe el kell keverni a tojás sárgáját (azért a tej ne legyen túl meleg, nehogy megfőzze a tojást), ez megy alulra.Hozzá jön a vaj, majd a liszt.
Megy bele a cukor, vaniliás cukor, másik oldalra a só.Rá a citromhéj.
A mazsola bele a magadagolóba.
A panánál a 3-as programon kell csinálni, XL méret. A sütés erőssége nálam a legbarnább funkción van.
Persze, mert az a közepes méret, ahogy azt látni is a kijelzőn. Az XL a normál kilós kenyér.
Próbálj meg BL 55-ös lisztet venni, mert a többiből nem lesz annyira jó. Nem arra találták ki a programot. Németben 550-esként forgalmazzák. Van hozzá receptkönyvem, ha nektek nem lenne.
Van másféle lisztből is lehetőség, de akkor megint más program kell.
Asszony a kísérletező,ő próbálja majd ki.Én kicsit maradi vagyok .
megmértem az egyik kenyeret ééééésss 790g volt,azt hiszem L-es méreten.
Itt olyan liszt keverék van amibe van már egy kis élesztő,annál fél adag élesztő kell csak hozzá.
Egy jó pizza tészta receptet vadászok,meg egy kakós csigáét .
2 hét múlva húzok megint haza,ha vissza jövök megmérem a gép fogyasztását!Mindegy mennyit mérek,úgy is maradunk a házi kenyérnél ,egyszerűen kíváncsi vagyok.Így szoktak az új dolgok szétszedődni... na meg megnézni mi van az 50 mm átmérőjű csapágy golyó belsejébe is .
Mondjuk pont azt láttam az olaszoknál hogy fontos hogy jól legyen elkészítve egy kávé vagy capuccino, imádom kiélvezni az ízét. Viszont az olasz gyorsan letolta egy pillanat alatt és már ment is tovább. Ezt több helyen is tapasztaltuk.
Vízre visszatérve: Esetleg próbáld meg hogy mennyiben más ha Jana vagy Mizse mentes vizet használsz a tésztához. Szerintem talán a 2 legjobb minőségű víz ami itthon kapható
Igen-igen, halkan, most már csak javarészt magamban, mert a LEXUS és az Alfa is ilyen menőmanó autó, minek nekünk olyan és egyébként is túlságosan sok az irigy.
Bezzeg a HONDA, jó is, kényelmes is, kutyát nem zavar, tökéletes választás. Csak ne legyek benne a tipikus gyökérhondás kemény gyerek, mert azoktól hányingere van a kis feleségemnek.
Ha belegondolsz nem véletlenül az olaszok termelték ki a legtöbb művészt: Michelangelo-tól kezdve a zenei életen át egészen az autóik formatervében tetten érhető apró szépségjegyekig bezárólag mindent Aki ismeri az olasz kultúrát ,mentalitást az élet ritmusát , azt ahogy dolgoznak, lassan ,szépen nem kapkodva délután sziesztázva lazán az tudja ,hogy miért számít nekik egy egyszerű kávézás is nagyon.
Nagyon jó! Gratula hozzá! Én a kávéval próbálok maradandót alkotni, ott is van pepecs rendesen! 10-ból 2-szer már tudok szinte tökéletes espresso-t/ristretto-t készíteni. Ezek az olaszok elég furàk, hogy képesek ennyit szüttyögni ilyen “egyszerű” dolgokon!
Teljesen jogos! Ez a pizzasütő mester is már hőfokokat adott meg és más olasz mesterek is kitértek nem csak a hőmérsékletre hanem a víz keménységére...
Mint mondtam művészet
Hiába igazi olasz "00" lisztből csináltam valahogy nem lett olyan ellasztikus a tészta mint most. Most olyan a tészta mint a klasszik pizzasütők mekkájában akik a fejük felett pörgetve nyújtják a tésztát. Nos ez már olyan tészta lett, nem szakad, nyúlik mint a rágógumi
Korábban is ment a vékony tészta de ez most extrém vékony lett, extrém könnyed lett a tészta. Még kicsit csiszolok az arányokon aztán szerintem perfekt lesz. De már ez is az volt.
És ügye nem "gyorskelesztett" tészta (3óra) ez hanem ahogy Nápolyban is szokták minimum 24 órára pihentetve lassan kelesztve készült. Van ahol 48 órát is kelesztik de hallottam már több napos dolgokról is.
Már régóta tudom, hogy ez művészet hiába kevés összetevős a tészta.De most végre elkaptam a fonalat
Mindig saját magad meghaladása a legnehezebb.
Nagyon jól néz ki a készítmény!
Végül is mi volt az a plusz, amit most megleltél? Az éjszakai kelesztés, a tészta vékonysága... vagy micsoda? Nekem nem jött le, pedig háromszor olvastam el a hsz-t.
Végre úgy néz ki ráleltem a pizzasütés szentgráljára
4 éve sütöm a pizzákat de mindig hiányérzetem volt nem éreztem azt, hogy minden összetevő passzolna arányaiban a tésztában. Pedig egy eredeti olasz receptet követtem azt pofozgattam. Nem azt mondom rossz volt , mindenki dicsérte aki evett már belőle de nekem valahogy , valami az a kis plusz hiányzott ,amit olaszban, Nápolyban vagy hála istennek idehaza egyre több helyen meg tudnak csinálni.
Nem magamtól jutottam túl a holtponton, egy magyar pizzasütő mester aki az olaszországi pizzasütő VB-n 4.!!!! lett egyedüli nem olaszként jutott ilyen előkelő helyre, nos az Ő receptjét követtem ahol az arányok másak voltak mint nálam. És ügye kapott a tészta egy 24 órás légmentes hütőszekrényes lassú kelesztést ahogy illik.
Bivaly mozarella , igazi olasz paradicsomszósz... kis sonka...
Szóval ilyen vékony pizzát nem sütöttem még. Középen olyan 1 max 2 mm-es a tészta, valami fantasztikusan ellasztikus, könnyed az egész.
Most először mondtam azt, hogy ez már valami
Leírom a receptet, első körben ne változtass rajta, akárhogy is akarsz, kóstold meg így. Aztán majd variálsz, ha akarsz, de úgysem fogsz.
Teljes kiőrlésű rozsliszt :170 g
BL 55-ös fehér liszt: 420 g
Vaj : 10 g
Teáskanál cukor: 2
Teáskanál só : 2
Natúr joghurt: 1 kis dobozos (175 g )
Lenmagpehely : 50 g
Víz : 270 ml
Szárított élesztő az adagolóba: 1+2/3 teáskanál
15-ös programon csináld, XL méret, dark sütés.
(késleltetni nem lehet, mert a joghurt megromolhat)
Ilyet használj, így ha nem is szereted a magos kenyeret, észre sem fogod venni, mégis hasznos dolog.A lenmagpehely teljesen puha, nem kell ropogtatni a fogaid között.Ezt is add hozzá az elején, ezt nem a magadagolóba kell tenni.
Na majd mutatok félbarna magosat, nagyon szeretni fogod, ha egyszer kipróbálod.Meg a kuglóf is isteni.Csak most állandóan volt itthon főtt kaja, nem csináltam, de majd bepótolom, és mondom a receptet, meg mutatok képet!
Azigen!
Nincs baj azzal,hogy be esik a teteje!
Most barna vagy félbarna kenyeret csináltunk ami jobb lett ,mint az első sima,fehér kenyér.Az annyira feljött,hogy majdnem kinézett sütés közben a gépből!
Ezek a kenyerek még 3. nap is puhák,amit meg a boltba/pékségbe vettünk otthon már másnap határozottan meg tudott állni az élén.
Párom kipróbálta a magos kenyeret de az nem volt jó,az másnapra kicsit savanyú volt.Én amúgy se szeretem a magosat.
Egy jó kakaóscsiga receptet kell majd néznem,na meg kitalálni,hogy melyik programmal keveri ki rendesen .
pizza recept az van,azt még nem próbáltuk,de sorra kerül az is.
Ez a szalonnás-sajtos. Én 100-100 grammot teszek bele. arra kell vigyázni, h nem szabad nagy darabokra vágni a szalonnát, mert lesüllyed az aljára. Apróra vágva szépen elkeveredik benne. Egyszerűen isteni, most is üresen rágcsáljuk itthon az asszonnyal. Van benne minden, ami csak kell.
(A teteje azért esett be egy kicsit, mert mert mennem kellett dolgozni, és nem tudtam kivenni amikor kész lett.)
Művészi fotót ne várjatok, nem pakoltam mellé uborkát, paradicsomot, meg mindenféle díszítést.
Pont ilyenem van, az egyik legjobb minőségű kenyérsütő gép.
Olyan kenyeret csinál, h az ismerősök szokták mondani, ha arra járok, vigyek nekik is. A gyári recepteket kell tartani, és nagyon jó lesz. A sütés erősségét állítsd a legnagyobbra, úgy lesz az igazi.
Ha már ennyire számolsz mindent, akkor mérd már meg azt a kenyeret..... Olyan 1000-1100 gramm között van, attól függ, h melyiket csinálod.
Nálunk a joghurtos , meg a szalonnás -sajtos a favorit. Épp pénteken tartottunk egy lövészetet a kollégákkal, persze kaja nélkül mit sem ér az ilyen. Nagy zabagép itt mindenki. 5 perc múlva már csak a morzsák voltak a szalonnásból, de azt is felnyalták, annyira ízlett mindenkinek.
Nálunk 50 körül volt, de amint bejött ez a vírusmizéria, az emberek elkezdtek kenyérsütőket venni, felnyomták 70 fölé az árát. Most láttam, h elkezdték megint visszavenni, megy lefelé.
A nagy előnye amiért mi a legszívesebben használjuk, h 15 órán belül be lehet progizni a sütés végét. Be szoktuk állítani fél 6-ra reggelre, aztán mire indulnak a gyerekek a suliban, már ott a firss kenyér az asztalon.
Viszont nem értem, hogyan csinálod azt, h beleragad a lapát. soha egyetlen egyszer sem ragadt még bele, mindig benne marad a tartályban. Más gépeknél benne szokott maradni, ennél soha. Lehet nem ugrasztod rá a tengelyre rendesen.
Majd csinálok képet, ha nem felejtem el.
Ja, meg a kuglófot is istenit lehet vele készíteni!!!
2020. augusztus 31. 15:55:35: megválaszolva Lexxx + által,
→ #5028
Vettem egy ilyet:
Kb 3 éve szerettem volna kipróbálni a kenyérsütést,néztem akkor gépeket és valahogy nem voltak szimpik.Aztán a vírus elött szembe jött...az asszonnyal ez a gép valami reklámban a neten.Megnéztem,na mondom akkor eljött az idő,rendeljük meg.
A vírus meg utána 2 hétre bejött és az eladó nem tudta postázni,meg a második sem,de egy hete megjött a cucc,csak mi meg haza utaztunk.
Most sül a 3. kenyér,eddig az első volt a legfinomabb első programon.
Tud amúgy vagy 30 féle programot,mint a mosógép ,3 féle külső "színt",hogy sötétebb legyen vagy barnább.Nem csak kenyeret hanem sütemény tésztákhoz,pizza tésztához és még a f@szom tudja milyen tésztákhoz is van valami program.
Magának adagolja az élesztőt,ha meg magos kenyeret csinálsz akkor a magokat egy külön rekeszből ő adja hozzá.
Használata:
-kiméred a lisztet,sót,stb... és beledobod a keverő edénybe
-berakod a por élesztőt (amivel kevesebb a meló mint a hagyományossal és tovább eltartható a polcoin is)az adagolójába
-kiválasztod,hogy milyen kenyeret,milyen külső színnel akarod megsütni,illetve,hogy mikor kezdje el a melót,vagy fordítva,mikorra legyen kész a kenyér
-megnyomod a start gombot
-2-4 óra múlva (programtól függően) kész,kiveszed a kenyeret
Miért vettem gépet,mikor ott a pékség!
Azért,mert itt a normális,finom kenyér az 3-5€,a magyarok kedvence a toast zacskós kenyér ami 55 cent az...sz@r!
Hétvégén is akkor csinálok friss kenyeret amikor akarok,ha több napos ünnep van és zárva a bót... ,akkor is!
Sokszar van nálunk,hogy párom nem úgy kapja meg a szabit mint én és ő mondjuk egy héttel előbb haza utazik.
Ilyenkor meló után még bringával átmegyek a boltba ami 2km oda,haza,házimunka,mosogatás,főzés,stb... és már ki is futottam az időből.
Így nem kell minden nap külön boltba járnom,mégis van másnapra friss pékárum!
Itt is össze fogdossák az emberek a dolgokat (ezért veszi párom el a leghátsókat,mert oda lusták benyúlni ),nem tudom miért,hiszen itt minden nap frisset csinálnak a boltokban is.
Ha pizzát sütök nem kell kézzel dagasztanoim a tésztát,mert hiába csinálom ugyanúgy mint asszony,vagy unokatesóm,nekem mindíg rá ragad a kezemre.Bedobom,kikevertetem vele,a többi meg már megy hagyományosan.
Mindjárt jön valaki...Feri pl. ,hogy "de hát az árából évekig lehet kenyeret venni".Igen,a patak meg szembe van velünk mégse ott mossuk a ruhákat sem .
Egy környékbéli pékség története,otthoni környékbéli.
A főnök felrakott rejtett kamerát,mert nem úgy ment a munka ahogy korábban.Aztán kiderült,hogy a pék legény bele verte a farkát a dagasztó gépbe!Másnap neki már nem kellett mennie dolgozni!
Illetve az egyik nőt rendszeresen b@szták a lisztes zsákokon.Ezt mesteremtől tudtam meg.
Aztán évekkel később az egyik kollégám aki kihorta a kenyereket onnan,rámutatott a takarító nőre,hogy "az korábban ott dolgozott a pékségben,mindíg ott baszták a liszes zsákokon,ott volt a zsákon lévő porba a lenyomata" Olyan Sztifler mamája típus volt a nő,őreg és örült/szeretett minden friss húst! Furcsa érzés volt a történethez,élőben egy hús vér embert társítani,hogy "az volt az" .
Szóval sokan ettek olyan kenyeret onnan amire igaz a mondás,hogy jobb ha nem tudod mi van benne".Ez persze extrém eset,de az emberi hülyeség határtalan és valóságban is megtörtént.
Hátránya a gépnek,mert mindennek van és én el is mondom ha van.
-az ára főleg,hogy mikor mi vettük akkor 180€ volt,most ugyanazon a helyen már 200 felett van,otthon forintban a meda marktban pl. nem tudom mennyi
-méretileg nagyobb mint azt gondoltam
-maximum 600g-os kenyeret tud megsütni
-a keverő lapát csak simán rátolható a tengelyre és az a kenyér aljába bele sül,könnyű kiszedni,a abaj akkor van ha elfejti az ember,egy bajonett záras megoldást csinálhattak volna rá
Amit még tudni kell róla,hogy 550w-os a gép,de biztos vagyok benne,hogy ez nem egy kisflex ami a sütés ideje alatt folyamatosan csutkán megy.De meg fogom mérni,hogy egy kenyér mennyi áramot fogyaszt,nem fillérbaszás miatt,csak érdekel.De a mérőkém otthon van Mo.-n.Mivel hallani sütéskor ,hogy azt az egy szem fűtőszálat ki be kapcsolgatja néha,így biztos vagyok benne,hogy nem a kenyérsütés miatt fog a házban elhalványulni a világítás
Megkóstoltam ezt az új, meggyes sört. Sokkal jobban dominál benne a sör íz, mint az eddigiekben, s van egy kis búzasörös beütése is. Akinek túl édes volt a Soproni, annak lehet ez jobban bejön.
A meggy ale kurva jó lenne cukor nélkül. Így megmarad bringázás utáni "visszatöltésnek". A málnás szerint kevésbé jó ízű, viszont kevésbé édes is. Szóval akár lehetne jobb is, de inkább nem.
Én is kóstoltam, többször is, de valamiért ez nekem nem. Érdekes, hogy inkább a meggy ale jön be, nem érzek rajta semmiféle mellékízt, pedig kerestem abban is a hibát. Mit érzel rajta?
(Nem vagyok mennyiségi ivó, troll néha igen! )
Elég édes és nem túl erős söröcske ez inkább csajoknak, de ízlése válogatja. Mindenesetre a Soproni meggyesnél jobb, mert nincs olyan furcsa mellékíze.
Mennyiségi ivó Troll tagjaink megmondják majd róla a tutit ránézésre is
/ Nem olyan rossz, spec. én kóstoltam is így alkotok véleményt. /