"Szigorúan válogatott olasz törzsből előállított sörélesztő, amelyet olasz melasz táplál:"
Másik forrás:
"A sörélesztő, vagy ahogy a köznyelvben szerepel, az nem más mint, Saccharomyces Cerevisiae (sarjadzó gombafaj) ami dettó ugyanaz mint a Budafoki élesztő élesztőgombája, ami ősidők óta létezik hála az Istennek. Szóval ha úgy nézzük, akkor a sörélesztőt használjuk a sörhöz és a kenyérsütéshez is. Ha az volt a kérdés, akkor a Budafoki is sörélesztő"
Gusti.hu-nál mondjuk.
De pl. hallottam olyan olasz eredeti családi receptet ahol a víz egy részét sörrel pótolták , jobban mondva sört is tettek a tésztába pont emiatt. Ergo ha nincs kéznél sörélesztő egy kis borsodival is ilyenné tehető
Kiöntöm az üvegből - ha az üveges passata. A A Polpa az apró darabos, azt is csak rákanalazom. A Pelati az meg egész paradicsom lében, azt előtte nyilván villával össze kell törni. De semmi nem megy rá, se só, se cukor, se főzés. Ki a csomagolási egységből és rá a tésztára.
Mennyiséget tekintve meg egy 28-as margherita pizzára 80g paradicsomszószt és kb. 80g sajtot teszek.
Így ki is jön a matek, hogy minőségi alapanyagokból pusztán anyagáron kb. 300Ft-ra jön ki egy alap margherita. Pont ezért semmi értelme spórolni olcsó liszttel meg olcsó szósszal. Mert a pizza attól jó, hogy minőségi az alapanyag. De ha nem minőségit használsz hanem nagyititka liszt meg trappista sajt meg olcsó szósz akkor mi lesz? 300Ft helyett 150Ft lesz de legalább szar? És én itthon csak margherita pizzát csinálok, mert ennek a pár hozzávalónak az elkészült összhatása annyira jó, hogy nem is vágyom másra.
Van Kecskeméten Auchan, Metro és Interspar is.
- D.O.P. Buffala van szerintem mind a 3 boltban.
- Auchanban van az 5 Stagioni Napoletana liszt, Metroban meg van Caputo, igaz csak 25kg-s, de úgy kijön vagy 350Ft-ra /kg.
- Auchanban és a Metroban is van Mutti Polpa/Pelati konzerv, Pelati kicsit jobb, de a Mutti mint márka annyira jó, hogy ha a sima üveges Passata-t veszed is fasza.
Telefonra letölthető a PizzApp nevű alkalmazás, tökéletesen kiszámolja neked, hogy adott mennyiséghez mennyi minden kell. Rutinosak és főleg pizzériák és főleg olasz pizzériák nyilván nem használnak app-ot, de aki otthon 2-3 hetente 1x süt annak jól jön.
Egy átlag 28cm-es pizza kb egy 260-270g-s buciból jön ki, liszt függő de 60-62-es hidratációval szokták (hosszabb kelesztésnél erősebb liszttel akár 70), ami ugye azt jelenti, hogy 1000g liszt 600g vizet vesz fel. De hát ezzel már 'megdől' a dolog, mert a profiknál az egység víz adott és ahhoz a liszt amennyit felvesz. Na de ez mindegy is.
Az említett 5 Stagioni piros nápolyi liszt pl. 60%-os hidróval 1db 270g-s buci esetén: 166g liszt, 100g víz, 5g só (ez 3%, ez a bevett nem csak ízre hanem a kelésben is szerepe van ha jól tudom) és az élesztő. Az app-ban be tudod állítani, hogy mennyi ideig lesz szobahőn és mennyi ideig hűtőben kelesztve és Ő ennek megfelelően kiszámolja, hogy ehhez mennyi élesztő (vagy kovász) kell, hogy pont annyi idő alatt keljen meg.
Pl. 1db fent említett 270g-s buci esetén pl. 24h szobahőn (22 fok) 0.11g hagyományos élesztő vagy 0.048g instant élesztő kell. Ha ugyanezt 18 fokon keleszted akkor 0.24g/0.11g. Ha meg hűtőben akkor megint borul minden, főleg mivel gyúrás után 1-2h-t állni szokták hagyni a pulton aztán hűtő, de sütés előtt ki kell venni a hűtőből mert a szobahős tésztát kell nyújtani és sütni.... (ehhez kell amúgy ékszerész mérleg)
És akkor ott van még, hogy nem minden liszt viselkedik ugyanúgy, egyiknek több másiknak kevesebb kelesztési idő kell. Pl. a már többször említett piros 5 Stagioni Napoletana az 24-48h-s kelesztéshez ideális, van annak egy zöld társa, szintén 5 Stagioni Napoletana csak zöld, az pl. 8h-s kelesztéshez ideális. És akkor vannak olyan erős lisztek amik 72+h után lesznek jók. Általában minél magasabb a W érték (és a fehérje is annál több benne) annál több kelesztés kell, hogy jó legyen.
Én pl. pár napja gyorsan akartam pizzát enni és csak 5 órát kelesztettem több élesztővel a tésztát és nem is tudtam úgy formálni mint ha 24+ órát kelt volna. Ilyen csoda csónak lett belőle. Mondjuk finom volt.
Jaaaaa és fontos! Gyakorolj és tanulj meg kézzel nyújtani, NE sodrófával! Mert ránézésre az azzal van. És mindegy milyen jó alapanyagokat használsz, ha gyúrás és a nyújtás nem jól van kivitelezve akkor mindegy ha Nagyi Titka BL55-öt használsz.
Nem rossz. Viszont ha elfogadsz egy észrevételt akkor a sima élesztő mellé tegyél egy kis sörélesztőt is bele. Attól lesz buborékos a széle és lazább a tészta szerkezete. Pl. Dózer pizzáját meglesed ott már vannak szépen buborékok a szélén.
De jók az alapanyagok hiszen anélkül nincs jó pizza. Abból ne engedj sosem
Besétálsz a kecskeméti auchanba (M5 mellett), ott megkeresed a nemzetközi részleget..nemrég költöztették át, most valahol a konzervek meg tészták sorai körül van. Ha megvan: első oszlop Olasz dolgok, legalsó polc Pizza Napoletana 5 Staggioni olasz pizzaliszt, tegnap néztem 739Ft/kg...nem olcsó de e Wessexnél mindenképp! paradicsomszószból is van több féle...ha ott laksz a környéken ugorj be..
Ha van alternatívád szívesen fogadom
Itt Kecskemét környékén nem igazán találtam hasonlót sem, BP-n meg nem ismerek mást, de tényleg örömmel fogadnék javaslatokat.
Azért az a bolt is megér egy misét... Az összeválogatott áruik nagyon faszák meg minden, de nagyítóval kell vadászni az olyasmit, ami máshol nem kapható meg. Ráadásul ami van máshol is, arról egyből lerí, hogy vagy 50%-kal drágábban adják itt, ki tudja miért.
Ha már úgyis BP környékén jártam tegnap (köszi a felniket, Yakumo! ), beugrottam Budára a Culinarisba, mert a környéken nem igazán vagyunk ellátva olyan minőségű cuccokkal, mint amilyenekett ott kapni. Idén kezdtem pizzát csinálni (annyira szeretem az eredeti olaszt, és annyira képben vagyok vele, hogy mennyire messze állok attól, hogy hasonlót tudjak csinálni, hogy eddig bele sem fogtam ), így nem lett valami perfekt, de ég és föld lett ahhoz képest, amilyet az eddigi alapanyagokból tudtam összehozni.
Én ilyet építettem bontott téglából. Volt samott tégla is egy cserépkályha bontásból, azzal "kibéleltem". Jól tartotta a hőt, amikor szalonnát sütöttünk. A téglák nincsenek rögzítve, az lehet nem ártott volna.
Alatta is bontott tégla van (volt bőven bontott tégla 3 épület lebontásából)
Bocs a szar képért, de a telefonom fényképezőjén tiszta karc az üveg, így csak ilyet tudok csinálni.
De még milyen finom is volt .
A tál neve "feuerschale" link.Itt csak így tudtuk megoldani a tűzrakást,nincs se tégla,se kiépített tűzrakó.
A bogrács és az állvány is netről jött.A miénk az otthon van .
Közben megjött a kemping baltám is,mindig akartam venni,de csak most szántam rá magam. balta
kicsi,könnyű,elég jól kézre áll és nem az a sok taktiai szét csapom a zombit is,miközben a szöghúzó fícsörrel a t-72-es tankot konzervként nyitom,fajta amivel tele a net,meg kína is.Amik egy 5mm-es lemezből vannak és arra van a nyelük rácsavarozva ami az első fa hasításnál a nyélig jut el.
Ilyeneket ne vegyetek:
Nagyon jól néznek ki,de kopácsolhatsz vele az erdőn mint a harkály!
Otthonra a sima kis balta vagy a fiskars valamelyik modellje tökéletes.
Ha még nem vettél azóta akkor szerintem mindenképpen tegyél egy próbát! 400 fok felett se szublimál se nem változik szénné. Jó az íze és jó az állaga is a kész pizzán. Vágni kicsit 'nehezebb' nyersen. Hátránya, hogy csak 1kg-os kiszerelés van és 2 hét kb. a szav.ideje össz vissz. Nekem nagyon bejött.
Én se amúgy, sőt egyáltalán nem iszok dobozos üdítőt, de gondoltam "elmondom".
De nem álszenteskedem, nem azért nem, mert kényes lennék vagy nagy piperkőc, hanem azért, mert szénsavasat nem iszom. Ha innék, akkor egy adott gyorsétteremben meginnám a dobozból, aztán ha jön aminek jönnie kell, akkor jönne is.
De tény, hogy gusztustalan egy megoldás ez.
(az adott kép meg még rá is rak azzal egy lapáttal a dologra, hogy a doboz egyik oldalán tisztán látszik,
hogy ráfolyt valami dzsuva..... (is ))
Igen, és pont ezért nem szoktam dobozból inni. Vagy ha nincs más akkor lemosom a tetejét amit kinyitsz és pohárba kiöntöm. És persze mikor kinyitod a fül belelóg a kólába/üdítőbe aztán iszod a szart.
Nekem volt már ebből gond.