Pizzakő jó dolog, de magas hőfoknál, a legtöbb esetben kapható pizzakő (1,5 cm vastag), kevès. Nálam odakap az alja, mielőtt elkèszülne. Odaböffentek neki a tojásban olyan 320 fok környèkèt, ott már kevès ez a vastagság, távtartózni meg macera.
Most keresek vastagabbat, de nem igazán találok 30 cm átmèrőjűt.
Ha be szeretnèl szerezni követ, javaslom a vastagabbat, ha találsz!
...de kicsit kíváncsi vagyok: pizzakö mennyit dobna rajta pl.: https://szorolap.aldi.hu/emag/hu_HU/print/Online_katalogus_20
22_06_02_1/#1
...illetve, hogy rárakás és ragadás illetve levétel ne legyen macera: ha a köre nem direktben kerülne a pizza, hanem azon, amin most is sütöm: tulajdonkeppen egy perforalt lemez (nyilvan pizzasütö lapnak árulták ..vagy 20 éve megvan), akkor igen sok érdemi höhatása elveszne a pizzakönek ? fele ? 76.3%-a ?
Asszony célozgat, hogy cseréljük le a mosogató tálcát. Ezt nem fogom megmutatni neki, gondolom nem az olcsóbbik fajta. Előbb veszek egy pizza kemencét!
azért nekem az a szar gorenje van vagy 5 éves (R506 most ránéztem) a sajt és társai nem ártottak neki.
Ha nem esne szét akkor semmi bajom nem lenne vele.
Ami normális és használható gép, az egy 220-as tárcsaátmérő körüli kereskedelmi szeletelő. Ezek viszont inkább 100ezer környékén kaphatóak. Mondjuk háztartási célra biztos bírja vagy 20-30 évig is. Azt azért érdemes tisztázni hogy teljesen más tárcsa szükséges a felvágottakhoz és a sajthoz, a sajthoz teflontárcsát szoktak használni mert megeszi az élét a felvágottas tárcsának.
akkor gorenje ne legyen .. Én azt vettem mert a bosch muanyag volt és elporladt..
Na ebben fém is van nem porlad, cserébe néha széthullik, ekkor a kezedet a pengéhez vezeti és kurvasok sebtapasz kell.. a feleségem már nem használja mert fél tőle..
Sziasztok!
Kinek milyen konyhai szeletelő gép van otthon?
Keresek valami megbízható gépet otthonra, amivel zöldséget, sajtot, kenyeret, sonkát és szalonnát is lehet szépen vágni. Akár vékony szeletekre is.
Köszönöm!
Nem ismerem a Vapiano-t, így nem tudok erről nyilatkozni. Nézd meg az étlapjukat.
Szakmailag elhivatottak, szezonálitásnak megfelelően variálják az étlapot.
1-2 (számomra) érdektelen fogástól eltekintve gyakorlatilag végigettük már az étlapot (természetesen vannak rajta állandó fogások). A vaddisznó bolognain kívül (ami nekem elég unalmas) nem igazán tudok olyat mondani, ami nem nyerte volna el tetszésem.
Ha unod a Vapianot, akkor érdemes egy kitekintést megejteni. A leveseik is kiválóak.
A vendégtér kicsi, kakasüllőn beburkolod vagy elviszed a tápanyagot. A csomagolás nekem scifi, ugyanolyan tűzforró még 20 perc múlva is, mint amikor beletették.
Nekünk Londonba kellett menni aláírni a felmondó levelet, így ott reggeliztünk/korai ebédeltünk. Vegán étterem vegán étterem hátán. Egy zseniális hamburgerest választottunk. Nagyon finom volt.
Ennek a "húsnak" csekély íze van, de egy ilyen hambinál amúgy is a hozzáadott kiegészítők adjék az ízt, szóval ez is nagyon nagyon jó volt.
Utoljára Calzone-t próbáltam, nem volt rossz, de semmi extra.
Eggyel előtte pedig prosciutto-s volt terítéken. Az nem volt jó. Nem tudom hogyan csinálták, de mire megtette azt az 5 méteres utat, teljesen kihűlt.
Azóta átnyergeltem a Kemencés pizzára. Az a maga egyszerűségével mindig besza-behu. Egyszer majd próbáld ki!
Voltam megint Kistarcsán a pizzériában, most a Dózer által ajánlott "speck" végű gourmet pizzát ettem, a zasszonynak meg egy tuning margheritát (juhsajttal meg ilyenek) hoztam. Mindkettő kitűnő volt.
Múlt héten voltam az Árkádban, s ott kajáltam a Bellozzo pizzériában. Itt is 2 rugó felett van egy normálisabb, de köszönő viszonyban sincs ezzel, meg amúgy se.. Ja, s fából(!) készült kést kaptam, még szerencse, h mindig van nálam bicska, ilyen esetekre.
Mivel a szűrőtartó kar műanyag markolata ismét megadta magát, kénytelen voltam rendelni egy újat az expolygontól.
Emlékezvén erre a posztodra, megrendeltem a többi említett "tunyingalkatrészt" (réz felsőszűrő, Racnilio gőzcső + O gyűrű) is, úgyis aktuális volt az időszakos nagygenerál.
Mindent fel- és átszereltem...és itt jött a feketeleves.
Amíg a gyári Gaggia panarelloval bármilyen szilárdságú tejhabot képes voltam előállítani, addig a hagyományos csővel csak a tej felforralására voltam képes, ráadásul a tej is masszívan rágyógyult csőre.
3-4 alkalom kellett, hogy némi youtube-os tutorial után, rájöjjek a helyes technikára. Azóta viszont olyan tejhabot tudok vele csinálni, amire szerintem minden barista elégedetten csettintene.
Ha kérdezed a véleményem...
Van a 2 nagy és ismert márka/típus: az egyik a Zio Ciro és nekik a Subito Cotto 60/80 és van a Valoriani, nekik a Baby 60/75. Valoriani az nagy kemencegyártó, AVPN minősítésű is, ők nagyon komoly kemencéket építenek. Valoriani nagyobb név és amennyire próbáltam magam kiművelni minőségre is jobb. Zio Ciro-t többször láttam már repedt kupolával. De árban is van difi. És most van az egyébként pizzás körökben ismert MP Forni gyártónak egy új modellje, az MP Forni baby 60. Maga a gyártó kemencéjét sok nápolyi stílusú pizzériában használják, itt Mo.-n is (köztük az Amore di Napoli). Árban ez lenne a legjobb és szerintem dizájnra is cuki, de ez még nagyon új, tapasztalatokat még nem találtam róluk. A fa tüzeléses az 1300EUR + áfa (olasz talán 20 vagy 21%), a gázégő még 300EUR. Szóval a gázos áfával ~2000EUR (talp nélkül). Ez ugyanúgy használható fával is.
Van most itthon egy eladó Valoriani 60-as amúgy, 2000EUR.
Én nem építenék fix kemencét. Persze az kicsit nagyobb, de ha még a 60-as nem is, egy 75/80-as elég fa tüzelés mellett is 2 pizzára vagy egy szilveszteri malacra. Cserébe 1.: mozgatható, ha költözöl vagy bármi más miatt. 2.: van másodlagos piaca, mivel egy ilyen kiszolgál egy életre ha vigyázol rá így használtan is szemmel jól látható érték. Nyilván az épített - HA magadnak építed - akkor egy jó flash, hogy milyen király vagy és ahányszor kilépsz a teraszra látod és büszke vagy, hogy Te csináltad. Ez egyértelmű és biztos jó érzés. De a már csináltatod akkor ez is elvész, cserébe nagyobb - több helyet foglal és szerintem szintén sok 100eFt. És azt sose adod el....
Alternatíva lehet még az Alfa, ami nem ilyen kő mint a fentiek hanem olyan mint az én Edil Planet sütőm - rozsdamentes kupola, csak nagyobb, komolyabb, jobb minőség. Én vagy ilyet vennék (Alfa) vagy Valorianit. Persze elsősorban mind a kettőből használtat, féláron.
Én is gondolkozok, hogy átalakítom a sütőparkot. Lehet eladnám a mostani Edil Planet Surriento-t és vennék egy elektromos Effeuno-t beltérre + kintre egy ilyen nagyot valamelyiket.
Egészen kis pofás Baby! Még nem is hallottam róla.
Erősen gondolkodóba estem, hogy vegyek egy hasonlót és a kinti kemence helyett mást építek. A kettő együtt már sok, nem?