nem értek hozzá,de az biztos, ha a pizzakövet kivettétek a sütőből akkor azt magyarosan úgy hivják hogy adtatok a szarnak egy pofont.
Az hogy siettetek arra volt jó, hogy ne legyen rosszabb.
A pizzakő feladata hogy a benne "tárolt" hőt sikeresen átadja a tésztának, ha kiveszitek akkor nincs amit átadjon..
Nekem azért jobb volt, igaz én sütőpapírra teszem, majd körbevágom, és úgy csúsztatom be..
Körbevágni azért kell mert ami nincs a tésztán hanem szabadon van az szabályosan meggyullad, szóval a sütőpapír akkora mint a tészta, csak a csúszás miatt van.
remélem átjön, hogy nem szívózás miatt feszegetem
kiindulás szerintem Nálatok és nálunk is: teljesen jó kő nélkül is (nyilván különböző igényszintek vannak, simán mondhatja valaki erre, hogy ....) , de hátha kővel jobb lesz
hőveszteség arányos az idővel (és hőmérsékletkülönbséggel stb.)
ha csak sütőajtó kinyit, kőlapos rács kihúz, sütőpapíros pizza rádob, visszatol, ajtó csuk, az talan 26.4 masodperc :-)
a másik eljárás ... mennyi ? 2 perc ? 3 ? 4 ? (tippem szerint 2 percnél hosszabb, azaz a hőveszteség legalább 4szeres !)
én minden sütöajtónyitásnál, meg hütöajtónyitásnál is (mániákusan) igyekszek ))
Gondoltunk a sütőpapírra is, csak úgy voltunk vele, hogy akkor pont a közvetlen kontakt marad el.
Nem volt sokáig kint a kő, hárman összedolgoztunk párommal és a nagyobbik lányommal, így pillanatok alatt meg voltunk.
Nem tragédia, mert finom lett így is, csak nem érzem azt a pluszt, amit a kő adna. De majd még kísérletezgetünk.
pizzakő kapcsán talán ez kulcsmozzanat: "Most meg valahogy rá kellett csúsztatnunk a nyers pizzát a kőre. Ez nem nagyon ment, így maradt az a módszer, hogy tészta rá, és ott kentük rá a szószt, és tettük rá a feltéteket."
talán emiatt hűlt a kő, nem volt olyan forró, ezért kicsi/elenyészö lett a hatása
lejjebb írta Esöember fórumtárs, hogy "sütőpapírra nyújtottam ki a pizzát és azzal együtt tettem a kőre és azzal is szedtem le"
szerintem evvel a módszerrel rövid sütőajtó nyitással, illetve kőhűléssel megoldható a kő használata, melegebb marad, talán erősebb így a hatása
Így reggeltájt olvasva elèg gyomorkodító èlmèny! Bitang èhes lettem!
Nagyon jók ezek így, ahogy vannak! Biztosan finomak is voltak nagyon! Ha nagyon hűek akarnánk lenni a "hagyományokhoz" elèg ferde szemmel nèznènk a pizzára, hiszen, ha jól tudom, a szegèny emberek eledele volt anno Olaszországban ès igen csekèly feltèttel rendelkezett. Otthonra nagyon szuper!
Hát kipróbáltuk a pizzakövet. Mint írtam, amit eddig csináltunk, azokat is nagyon szerettük, pedig egy viszonylag egyszerű tésztáról volt szó (semmi különleges összetevő). A feltéteket meg rendszerint variáltuk, de most újrapróbáltuk a beváltakat:
Eddig 2 tepsiben felváltva sütöttük, előre el volt készítve a következő, egyiket kivettük a sütőből, másikat beraktuk a helyére. Most meg valahogy rá kellett csúsztatnunk a nyers pizzát a kőre. Ez nem nagyon ment, így maradt az a módszer, hogy tészta rá, és ott kentük rá a szószt, és tettük rá a feltéteket. Semmivel nem sült meg hamarabb, ugyanúgy 7 perc kellett nekik, és a tészta alja nem lett ropogós, csak felül, ahol a meleg levegő érte.
Igazság szerint ugyanolyan jó lett mint eddig, semmi átütő újdonságot nem éreztem, viszont sokkal macerásabb volt a pizzák sütőbe való berakása, és a kivétel.
A rukkolásat kicsit elszúrtuk, mert túl sok lett rajta a paradicsomszósz, az nem annyira fogyott, de többinek nagy sikere volt. Estére majdnem az egész elfogyott: 6-an voltunk rá, de a 2 éves lányom azért nem fogyasztott olyan sokat.
hajrá !
kíváncsi vagyok az eredmény(ek)re - mert nem biztos, hogy 1 próba alapján "végsö" van, gondolom ezt is ki kell tapasztalni
pl.: eddig mennyi volt a sütési idö, most mennyivel milyen lett
Nem is kell túllihegni, ha valaki nem akar mèlyebben belebonyolódni.
Ez egyfajta játèk, az ember saját maga szórakoztatására ès termèszetesen önbecsülèsènek pallèrozására csinálja. Valaki pizzaval, valaki kávèval, valaki pörkölttel, valaki grill kajákkal... Kellemes, ehető játèk felnőtteknek.
Ahogyan említették előttem is, van értelme. Ameddig nem volt lapátom, addig sütőpapírra nyújtottam ki a pizzát és azzal együtt tettem a kőre és azzal is szedtem le. Így nem kentem össze a követ, ha kiszakadt a pizza.
A követ csak hideg sütőbe szabad beletenni és a sütővel együtt kell felmelegíteni. Én 1 órát szoktam maxon járatni a sütőt a sütés előtt, így biztosan átveszi rendesen a hőt a kő. Két pizza sütése között is kell hagyni kis időt, mert a pizza kicsit visszahűti a követ. Sütés után pedig a addig nem veszem ki a követ, ameddig teljesen ki nem hült.
van igen.. Hatérozottan.. én 280 fokon sütöm, és kövön.. a tepsi vacak, van még rozsdamentes acélom is, de arra letapad meg leszakad a hátam mire ki be teszem, szóval a kő a legjobb.. attól lesz ropogós az alja..
Mondjuk én eleve melegen sütöm tehát pár perc alatt van kész.
És ha van pizza kő akkor máris lehet sütni pita-t is, meg minden csodás dolgot
Közvetlen a kőre szoktam lerakni. Ha szobahő körüli volt a pizza, nálam nem tapadt le. Lapátot használok, így berakni meg kiszedni is egyszerű.
De, a sütővel együtt, csak a kő miatt nekem kell a 20-30 perc, amúgy megvan kb. 10-15 perc alatt a 230 fok környéke nálam, azért írtam, hogy kell a 20-30.
Na szóval, ez volt az én rendelésem, a Tartufo, mer Copa sonka is van rajta. Meg szarvasgomba olaj, fenyőmag.. Ez a gourmet cuccok közt van. Fenséges volt, úgy bezabáltam, mint a duda. Vmi újfajta Heineken-t hozott a zasszony hozzá (silver) az is passzolt.. :-)
Ő meg "bambino"-t kért, merhogy ezt a kölkök is megeszik. A felét termelte be, de nagyon dicsérte.
Én a Lidl-ben láttam, de gyakran vannak hasonló akciók náluk.
A mienk is nagyon finom, pedig semmilyen ilyen különleges alapanyagot nem használunk, meg különleges eljárást. Páromnak van jó tészta receptje, bedobálja a kenyérsütőbe az alapanyagokat, az összekeveri, keleszti. Teszünk rá valamilyen szószt, feltétet, mikor mit találunk ki. Kedvencek a fokhagymás tejfölös szósz (esetleg joghurtos), kolbász lila-hagyma, csípős-paprika és sajt. Másik: paradicsomszósz (én szoktam csinálni), sonka, mozzarella, végén rukkola. Fiamnál a sonkás-kukoricás egyszerű felállás a nyerő. De sokszor improvizálunk, ami van itthon azt használjuk fel. Múltkor gyrosost csináltunk (csirkemell görög fűszerekkel, feta, paradicsom, hagyma, olivabogyó). Annak is nagy sikere volt. De szoktunk csak sajtos is csinálni, akkor teszünk rá 4-5 féle sajtot.
Kemencénk nincs, bár tervezünk, így sima elektromos sütőben csináljuk. Nagyon finomak szoktak lenni, nem tudom hova lehetne ezt még fokozni, de nálunk pont az a lényeg, hogy gyorsan meg van, nem az, hogy napokig készülünk elő.
Még apám is meg szokta dicsérni, pedig ő nem nagyon szereti a pizzát.
a köre direktben teszed ( gyorsabb, komolyabb höátadás de macera a tapadással, tisztítással) vagy valamin, pl. sütöpapír, egyéb (kicsit kevésbé érvényesül a kö höje, de nincs tisztítási, le/kivételi macera)
hogy érted a "Érdemes egy 20-30 percet előmelegíteni" részt ? nem simán a sütövel együtt elömelegítve ? és akkor úgyis megvan a 20-30 perc, míg a sütö eléri a max. vagy 220-230-250°C-ot
nem az Aldiban ? epp arra alapozva indult a kerdesem #5616 hsz.-ban
én sem vagyok high-end, profi szinten, ...de innen lehet nagyobbakat elöre lépegetni
...nálam az is a kérdés: tutti sokat lehet elöre lépni, a kérdés, hogy érdemes-e, mert eddig sincs panasz, igen kelendö és szívesen várt az itthoni pizzasütés illetve: ha profi készítéssel más/jobb is, több éve nem is rendeltem, mert minek
Van! Bár már arról is kisebb hitvita megy, hogy a pizzavas vagy a kő a jobb, nekem Lidl-es pizzakövem van és sokkal jobb, mint simán tepsin vagy formában sütni.
Arra érdemes figyelni, hogy ha maxra felcsavarod a sütőt, akkor fel tud hevülni annyira, hogy lekapcsolja a sütőnek a hőkioldóját. Szóval én jellemzően kicsit alacsonyabbra állítom a hőfokot, mert nem bírja a mostani a max. terhelést. Az albérletben meg szüleimnél nincs ilyen para sem, ott megy maxon.
Érdemes egy 20-30 percet előmelegíteni, illetve a pizzák között hagyni kicsit ismételten áthevülni, mert vissza fogja hűteni a pizza.
Szerintem ez volt a legjobb befektetésem eddig pizza készítés terén Persze nem lesz olyan, mint egy kemencében készült, de egy nagyságrenddel jobb, mintha csak bedobnád a sütőbe.
Nagyon pizzáztok mostanában. Kihasználom, lenne egy kérdésem.
Mi messze nem ilyen szinten tartunk, de szoktunk házilag sütni sima sütőben, és nagyon szeretjük.
Most a Lidl-ben lehet kapni pizza követ. Van ennek értelme egy normál elektromos sütőben? Grillre is mondják de azt nem tudom elképzelni, ott csak alulról sülne szerintem. Legfeljebb fedeles grillben tudom elképzelni a használatát, de nekünk olyan nincs.
Én hónapok óta ugyanolyat sütök itthon.
- Datterini alap (jobban szeretem mint a San Marzanot),
- 'nduja (hát ez valami Istentelen finom dolog, mióta először tudtam venni belőle nem tudok leállni vele)
- gorgonzola
- pecorino
- Szarvasi fior di latte
- fokhagyma
- oliva, bazsalikom
Ez a kedvenc.
Asszony nem bírja a csípőset (a 'nduja az) és a gorgonzolát, neki sütés előtt megy rá helyette a Cotto meg a Philadelphia sajt. Mást akkor eszünk amikor elfogynak az extrább dolgok és nem akarok bontani ezért marad a sima Margit.
Javasolni azt tudom, amit Dózer kolléga is kifejtett korábban.
A PizzApp aplikációt használom én is. (Android, iOS)
Nápolyi jellegű pizzát csinálok, nekem az a vonal vált be. Még mindig kísérletezek és próbálkozok. Jelenleg Kék Caputo Pizzeria lisztet használtam az alábbiak szerint: 6db 250g-os bucihoz 65% hidratáció (579g), 3% só (27g), 879g liszt és 2,88g friss élesztő (Budafoki). A kész tésztát egészben pihentettem szobahőmérsékleten(23°C) 2 órát, aztán buciztam, majd 16 óra hűtűben pihentetve(6°C), végül sütés előtt 2 órával kivettem és ismét szobahőn pihent sütésig. Ez sült ki belőle:
Csak óvatosan kérdezem, esetleg egy pizzatészta receptet nem kívánsz megosztani velünk?
Nemrég újítottunk be egy kemencét, de pizza még nem készült benne.
Szívesen vennék egy jóféle kipróbált tésztaötletet.
"A sörélesztő ahogy a köznyelvben szerepel, az nem más mint, Saccharomyces Cerevisiae (sarjadzó gombafaj) ami dettó ugyanaz mint a Budafoki élesztő élesztőgombája, ami ősidők óta létezik hála az Istennek. Szóval ha úgy nézzük, akkor a sörélesztőt használjuk a sörhöz és a kenyérsütéshez is. Ha felmerül a kérdés, akkor a Budafoki is sörélesztő."
Én csak ilyet használok. Vagy az Aldisat. Ugyanaz mind.
Egy Green Egg-be szeretnèm tenni.
Vettem egy kisebb kamado-t, abban szeretnèm elèrni, hogy ne ègjen oda a pizza. 1,5 cm-től vastagabbat, olyan 2,5-től már jó lenne szerintem.
Pizzakő nekem sokat segített. Nekem elektromos sütőm van, az is max 250 fokot tud. Eleinte a 1,5 vastag kövem volt, de valamiért eltört, akkor vettem egy szögletes 40x30x2,5 cm pizzakövet, kenyérsütő követ. Az bírta a strapát. A letapadás ellen sütőpapír volt a megoldás. Lapát nélkül mindig a papírra raktam a pizzát és papírral együtt raktam be , majd azzal szedtem ki. Egyszer égettem csak meg a kezem. Utána beszereztem egy kis fa lapátot, ami megkönnyítette a dolgomat.
Idén már vettem egy Cozze 13 gázos sütőt, ami direkt pizza sütésére alkalmas. Ég és föld a kettő, van még hova fejlődnöm, de jó néhány pizzériába már nem megyek vissza. Rá kell érezni, gyújtottam már fel pizzát, szakadt már szét.... Ez ezzel jár, de akkor is jó érzés, hogy Te csináltad és mindenki kétpofára tolja az arcába.