Gondolkodunk egy kisebb mobil kemence beszerzésén, de nagyon nem értek hozzá.
Próbálok kiigazodni a kínálaton, de kb. 100e Ft-tól a csillagos égig mindenféle áron találok, és nem igazán tudom, melyik felelne meg nekünk, és mennyit érdemes rászánni.
Látom van olyan, ahol a tűztér külön van, és van olyan is, ahol a tüzet a sütőtérben kell megrakni. Mi a különbség köztük?
Jó lenne valamilyen multifunkciós, tehát amiben lehetne egytálételeket (pl.: cserépedényben, tepsiben), kenyeret, pizzát is sütni. Van olyan, ami mindre alkalmas, vagy ez csak reklámszöveg? Pár kemencét így hirdettek.
Esetleg van valakinek konkrét tapasztalata, tudtok konkrét gyártót vagy típust javasolni?
Ez megfelelhet? Van ennél olcsóbb is akár. Az is tudja mindezt? Mekkora méretben érdemes gondolkodni? A fenti a legkisebb, van belőle két nagyobb méret is. Nem a legolcsóbbat szeretném, hanem olyat, amit tényleg lehet is jól használni. De ha az olcsóbb ugyanazt tudja, feleslegesen sem szeretnék költeni. Milliókat semmiféleképpen nem szánok rá!
Fontos szempont lenne a gyors felfűthetőség, így a több órás felfűtési idejű kemencék nekünk nem működnek. Ha kitaláljuk, hogy sütnénk egy pizzát, nem akarok több órát várni, mire felfűt. Ezért is szimpatikusak a mobil kemencék, azok a leírások alapján tudják ezt (kb. 30 perc a felfűtés).
2023. április 25. 10:40:37: megválaszolva Rolee + által,
→ #5842 2023. április 21. 13:53:03: megválaszolva Ubike 0 által,
→ #5820
Én miért? Én mondtam, h símán megenném.
A hsz-em arra irányult, h nyisd fel a feleséged szemét, h ti csak próbáltok vegánok lenni, de sosem lesztek azok, mert valójában tehénszart meg tehénhugyot esztek répába felitatva!
Meséld el a feleségednek, h az a répa is amit megeszik, az bizony tehénszarból nő ki, így hiába próbál vegán lenni, ahhoz pont úgy köze van az állatoknak, mint a tejhez, tojáshoz, sajthoz, stb....
De a hús nekem valahogy hiányzik. Volt hogy úgy alakult hogy az itthon levő dolgok arra voltak jók hogy egy ilyen gyros utánzatot csináljak (azért írok gyrost mert mindenkinek a zöldség hússal pitában vagy tortillában az gyros ) hús helyett falafel volt, csak az öntetben volt joghurt és feta az egyetlen állati termék, és 2-3 nap után már a szalonnát is megettem volna magában.. Pedig annyira finom volt de... kellett a hús..
a zasszony nem nagyon evett már húst, nem bírta, majd tejérzékenység alakult ki nála, szóval ezeket ő nem ette, csak én. plusz jött ez a buli, így hitelesség és a háztartás kedvéért ez volt az ésszerű...
Az elérhetőt, azt nem pesti viszonylatban értettem, hanem a hétköznapi ember ha besétál a boltba bárhol az országban.
Pl.: ördögszekér gomba, bun, tahini, fekete dió, kimchi, verjus, fenyőrügy, kalamansi, quinoa,vagy akár a törökmogyorót is mondhatnám.
Addig amíg bedobsz bármikor a sütőbe egy jó kolbászt, vagy egy csirkét, mert azt bárhol, bármikor kapsz, nehezen fogod rávenni az embereket, h ilyen hozzávalókért autókázzanak boltról boltra, áldozzanak rá fél napot, meg 100 km-t, h esetleg össze tudják szedni a hozzávalót.Arról nem is beszélve, h még drágább is. Szóval addig ez nagyon kis réteget fog érinteni., mégha arról sikerülne is valakit meggyőzni, h ez egészségesebb.(bár ezzel a részével vitatkoznék )
Mondjuk azt nem tudtam, h ilyen dúrván tolod. Azzal meg tudok békélni, ha valaki lemond a húsról, de ha totál vegán, az már "betegség"..... Se sajt, se tojás, se túró, se semmi......Ez érthetetlen teljes mértékben. De ezzel nem akarok vitát generálni, mindenki azt eszik amit akar.
Szerintem ezek mind kaphatóak, megtermelhetőek. Esetleg ezekben a menükben egy két konyhatechnológiai eljárás lehet ami otthon necces, de amúgy ezekben szerintem semmi extra nincs.
Tartom igen, így talán hitelesebb vagyok, de nagyon nem is hiányzik. Előfordul, hogy véletlenül megeszem egy csokit amiről azt hittem fekete csoki és nincs benne tej, de mégis van benne tej, akkor 2-3 nap múlva kijön az arcomon 1-2 komolyabb pattanás. Szóval azonnal kiül az arcomra, bőrömre.
A túró, sajt és tejcsoki ami hiányzik. Persze csokiból vannak jó alternatívák, a többivel még dolgozniuk kell a tudósoknak.
Nem is rá értettem!
Akkor úgy mondom, hogy sokan inkább megerőszakolják magukat és legyűrik az ilyen kaját, miközben a mosolygós fotóikat postolgatják mindenhova (kirakatság), de legbelül ők is érzik, hogy egy mama-féle kakaspörkölt azért jobban esne.
Nekem tetszik az ötlet amit csinálsz. Vegán sosem leszek, mert nem értek egyet vele, de bármikor megenném, ha valaki vendégségben éppen ilyeneket készít nekem, semmitől nem zárkózom el.
Viszont a menü elolvasása után még távolabbinak érzi az ember a vegán világot, nem elérhetőnek a hétköznapokban.Az igazi az lenne, ha olyan alkotóelemekből állna, amit az ember bárhol meg tud venni, akármelyik kicsit normálisabb boltban. Mert úgy el tudja képzelni, h akár ezeket a vegán kajákat a hétköznapok folyamán bárhol, bármikor el lehet készíteni, bármikor lehet fogyasztani. Mert valahol a cél gondolom ennek az életformának a hirdetése, szélesebb körben történő elterjedése lenne. Viszont elolvasom a menüt, és az jut az eszembe, h ez a kiváltságosok étrendje, eszembe sem jut vele foglalkozni.....
Különben te tartod a húsnélküli életmódot fullosan, vagy más az üzlet, és más az élet?
Kíváncsiságból lehet, hogy én is, de foglalt helyem lenne rögtön utána egy csülkös-velős pacalos helyen, az szinte biztos!
Meg aztán roppant mód sajnálnék majd 30K-t kiadni, "3 marék zöldségért".
Biztosan ez is frankó és nagyon sokan szeretik, de inkább, egyik oldalról az üzletet, a másik oldalról meg különcködést, a "csakazértiskülönbvagyokmintte" hozzáállást látom.
Anya lehet rámenne, majd említem neki. No meg keressen magának más kísérőt, mert én alkalmatlan vagyok az ilyesfajta étkek fogyasztására.
No meg ennyiért csinálok 2 személyre steak-et, pulled pork szendvicset és nyakon vágjuk egy üveg jóféle párlattal.
Lehet mán öreg vagyok és ez olyen modern dolog, de a múltkor sem értettem miért nem lehet kiírni a címet a weboldalra, vagy legalább a telszámot
Titkos? VIP only? Facebook-4-president? vagymi?
Május végére szerveztem egy újabb vegán vacsorát, 2 este, 30-30 fő.
Hétfőn este tettem közzé és már tegnap estéig lefoglalták több, mint a felét. Reklámra még nem is költöttem
Ha valaki nézte a Partizánon a főzős müsort akkor onnan ismerheti az egyik szakácsot, bár nem emiatt hívtam, vele már korábban beszéltem, az ő napja majdnem be is telt.
Jól is tetted hogy megosztottad.. Az auchanos tényleg pikkelyes, pont arra céloztam a hozzászólásomban, ha teheted próbáld ki a m.trosat is, határozottan jobb, sokszor nem is drágább, a gyerekeim is azt imádják, fiam kimondottan megkritizálta a másikat.
Tudom, hal hal, ugyanannak kellene lennie, de valami a fagyasztásnál mégis más.
Mi Auchanban vettük.Argentin hekk néven fut. Ez nem volt tele vizzel, viszont valóban pikkelyes volt. Kisebbek vannak benne, mint mondjuk amit a Római parton szoktak árulni.
De eddig nekünk vagy olajos volt, vagy nem sült át rendesen, és sokszor ízetlen volt. Ez most nagyon jó lett, fel is írtam magamnak, hogy csináltam. Gondoltam, ha már begépeltem, megosztom Veletek.
Igazából egy trükkje van, a m.tro-ban kell venni a hekket..
Lehet másol is, néha irtózatosan pikkelyes és pucolhatod sokáig, vagy úgy fagyasztják hogy több benne a víz mint a hal, így nehezebb sütni és többet keresnek a terméken.
A fent megnevezett áruházas teljesen rendben van, feltételezem hogy a hekkes is onnan veszi, így mi is azt szoktuk meg.
Nem tudom más is így van-e vele, de én imádom a sült hekket, viszont eddig csak jól bevált hekkesnél tudtam jót enni, otthon eddig nem volt az igazi. Sokszori próbálkozás után, ma végre sikerült nagyon finomat csinálni. Nem túl komplikált, de inkább leírom, hátha más is ki szeretné próbálni, és még nincs jól bevált receptje:
A mirelit hekk törzseket kiolvasztom. A hekket beirdalom kb. 1,5-2 cm-ként és besózom (az irdalásokba is kerüljön só). Fokhagymás tejbe áztatom pár órára (akár egy éjszakára is). Áztatás után a nedvességet leitatom róla, és ismét besózom.
Panír: pirospaprika, liszt, fokhagymapor, só (halvány rózsaszín legyen, fokhagymapor kb. annyi mehet bele, mint pirospaprika).
Panírozás után rögtön forró bő olajba teszem (ha lisztet szórunk az olajba, sercegjen), és kb. 8 percig sütöm, úgy hogy 2 percenként megfordítom. Nekem a wokos gázégőn takarékon volt a láng.
Azonnal frissen érdemes fogyasztani. Szerintem friss kenyérrel és kovászos uborkával az igazi.
nos, itt házi tejet árulnak, kocsiból. De sajnos csak a felirat házi, mert próbáltam paneer-t csinálni (indiai sajt, 2 perc alatt kész) és abból esélytelen volt.
Nekünk kuderült, hogy tőlünk kb. 1 km-re, itt a faluban árulnak házi tejet. Érdemes utána járni, mert egyre több helyen árulnak. Korábban pl. Kerepesen árultak rendszeresen egy kocsiból.
Picit sótlan lett de finom. Aki még nem próbálta és szereti a könnyű sajtokat, érdemes kipróbálni, nem egy nagy ördöngösség, viszont egy kis különlegesség lehet akár egy ünnepi asztalon is.
Ha érdekel valakit, meg tudom adni a receptet, de google-ben rákeresve sem nehéz megtalálni.
Ne egy trappista vagy hasonló érlelt sajtra gondoljatok, talán a mozzarellához hasonít leginkább, de annál sokkal "tartalmasabb", keményebb. Egyébként tudtommal gomolya a neve.
Korábban elkezdtem egy hagyományt. Sokszor nagyszülőkkel együtt elutaztunk húsvétra, és ilyenkor csináltam mindig házi sajtot. Idén mondjuk nem utazunk el, de ismét együtt leszünk, és most megint nekiálltam. Jelenleg épp préselődik:
Egyik metélőhagymás/metélőfokhagymás, másik chilis/borsos.
Remélem ismét jó lesz, majd beszámolok az eredményről.
Nem régiben volt téma a kenyér. Párom legfrissebb sütése:
Nagyon jó íze, állaga volt, kimondottan finom volt. Egyre jobb benne.
A recept az öregtésztás recept, amit korábban ide is betettem, csak több élesztő kell bele.
Sziasztok..
olvasom megy a kenyér téma.Nalunk is aktuális, de kovásszal, sikérrel..
Van valakinek jo receptje?? szeretnénk szép lyukacsos belüt sütni, eddig mindig tömörebbre sikerült....
cseréptálban sülne....
Voltam megint pizzáért Kerepesen, beteg a lányom, fáj a hasa, de ezt nem tudja visszautasítani. :-) Pont azt a speck végű cuccot kértem, amit Dózer ajánlott anno (hujj de finom továbbra is), s eszembe jutott, h nem igazán publikál.. Nem Hondás már, vagy csak offline? :-)
Nem mindegy milyen liszt, ahogy írtátok . innen szoktam rendelni pl Szabó malom 5kg BL-80-as kenyérliszt 2645ft ,igaz drágább mint egy sima boltban vett liszt (bár annyira nem tudom mindent innen rendelek) . Ami még jó lehet és kapni boltban az a Gyermelyi kenyérliszt. Nem gondoltam volna hogy akkora különbség van lisztek között,de egy jobb minőségű liszt sokkal finomabb és hosszabban puha marad. Ezt a kenyere próbáljátok meg kenyérsütő gépben is lehet. Igaz kovásszal csináltam, de a burgonya csodákat tesz a tésztával.