Nyugodjon békében Az Öreg!
Párszor mocsok módon BEZABÁLTUNK ott! Meg olyan is volt, hogy az ott vásárolt 2 db rántott hús tartott el négyőnket egy hétvégén...
Készen az első kamu Chipotle szósz próbálkozásom !
Jalapeno-t jobb híján a kazánban füstöltem, csináltam egy jó parazsat , vártam 1 órát hogy picit hűljön és ne égesse meg a paprikát ! Mikor kézmelegnek tünt bent a helyzet , beraktam egy száraz akác rönköt a parázsra , ez adta a füstöt , grillrácson beraktam a paprikákat két téglára hogy ne közvetlen a hő érje és elzártam a levegő útját ! Kb. 4 órát volt igy bent, mikor kezdtek szottyosak lenni akkor vettem ki őket ! Ízben nem zavaró alig érzik a füst , illatban jobban !
Paprikákat , hagymát leaprítottam majd ment a fazékba vízzel , paradicsommal felöntöttem és elkezdtem forralni, közben a fűszereket is hozzáadtam , de nem egyszerre mindent hanem apránként, mert nem tudtam melyik mit hoz majd, tehát érdemes többször kóstolgatni és apránként füszerezni menet közben !
Közepes hőfokon kb 45 percig kevergettem, majd botmixerrel simára turmixoltam !
CSípősség 5 ös skálán mondjuk erős 3 as , ezt nem kell tovább hígítani hogy fogyasztható legyen !
Szóval ez volt az alap!
Írom az összetevőket :
0.5kg Jalapeno
0.5kg pritaminpaprika az édesség és szín kedvéért
1 db csoki habanero , hogy azért csípjen is nyersen is egy karikát meg kóstoltunk belőle , hát elég bszó cucc... ettük rá a tejfölt, kenyeret, szőlőt amit találtunk hirtelen !
3dl csésze víz
2dl édes paradicsomlé vagy ketchup
3 tk. só
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál. almaecet
2-3 evőkanál. csomagolt barna cukor vagy 1 kanál édesítő
1db kisebb fej vöröshagyma
1/2tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt szegfűbors
1/2 tk. őrölt szerecsendió
2022. szeptember 18. 16:10:24: megválaszolva Kázmér + által,
→ #5699
Akartam ma grillezni, de a Spar hűtőpultja üres volt, biztos vége a szezonnak, pedig az ottani cevapcica az nagyon jó.. ilyen bőrös sertéscomb szeletet találtam csak, s egész finom volt, úgyhogy felkerült a listára.
Ha meglesz a recept jelezni fogom!
Viszont tuti csalni fogok, anyum szokott paradicsomlevet főzni, szóval azzal Én már nem vergődök ... füstölés az gond, de megpróbálom ízesíteni füstölt sóval, füstölt őrölt pirospaprikával vagy folyékony füsttel !
Külön külön kis adagokban próbálgatva melyik lesz a befutó !
Amúgy hétvégén átjöttek haverék és kis sajttál és sonkatál mellé kóstolgattuk a hét elején főzött jalapeno szószt, nekik nagyon bejött ... igaz pár nap alatt is mintha ért volna az íze!
Rakj sót víz helyett a vizesedénybe, az segít stabilizálni a hőt, de nem párásít. Nekem gömbgrillem van, de anno sokat vaciáltam én is a töltényen... akkor olvastam, hogy sokan így használják.
Nekem bullett smokerem van, amiben a vizeskondér stabilizálja a hőfokot. A vizeskondér és tartalma viszont nem sokat segít a szárításban.Ha nem teszem bele a vizesedényt, akkor viszont nem hiszem, hogy stabilizálni tudom a hőfokot 200 fok alatt.
A ProQ ugyan gyárt direkt füstgenerátort, de 18-24 000,- Ft-ot nem adok egy fémdarabért. Arról nem beszélve, hogy ezután még ugyanúgy dehidratálni kell a megfüstölt terméket.
A nagyon kevés parázzsal pedig az a bajom, hogy folyamatosan figyelni kell(ene) rá.
Chipotle-t előállítani elég idő és erőforrás igényes. Nekem eszközöm sincs hozzá, amivel még tudnám füstölni úgy, hogy közben csökkentsem a víz tartalmát.
Ha Neked sikerült, írd le a folyamatát.
Az a baj a jalapenoval, hogy nem igazán való szósznak, ahhoz nem elég karakteres az íze. Nem tudom ismered-e az alábbi terméket , kiváló chipotle majonézt lehet belőle képezni.
Ennek a házilagos előállításához vadászok receptet és majd megprobalom elkészíteni.
Szerintem válassz a netről egy szimpatikusat, oszt' annyi. Szósz esetén az ízvilág beállítása egyébként is a művészi szabadságodra van bízva.
Jalapenoból készül a chipotle is.
Ha Szegeden jártok, akkor semmikèpp se hagyjátok ki a Taj Mahal èttermet! Egyszerűen kiváló!
Nálam állandó menünek számí a lamb karahi ès 5-6 fokhagymás naan. Megunhatatlan!
Van jópár olyan szószos ételük, ami nem csípős, (max a sok fűszertől lehet hasonló érzet); de a kesudiós szósz pl. nem csípős. Vagy előételekben található a csirkés samossa, ami bár fűszeres, de egyáltalán nem csípős.
A gyerekek ? Azok megeszik a garlic naant, vagy amit wierra irt paneer naan (ez a sajtos, tulképpen tej citromlével felmelegítve attól túrós lesz lecsepeg és kész, teljesen semleges ízű sajt) azt kész Mi mindig így csináljuk.
Koszos ország, koszos emberek. náluk a csípős az alap, hiszen az fertőtlenít..
menés:
hogy ne tudnék, tulajdonképpen csak akkor fáj ha eső jön az kurvaszar, de alapvetően csúszdázni is mehetünk
csak nem látok, eljött a kor amikor már öregszik a szemem csak az agyam nem érti hogy mi a bajom
Ha csípős minden, akkor mit esznek a gyerekek?
Jut eszembe, amúgy mászkálni tudsz a derekadtól? Én most kaptam egy gumiszandált a gipszemre, úgyhogy végre járóképes vagyok. :-)
mindent
Különben ugy kell oda menni hogy minden csípős..
Alapvetően ami piros, az paradicsom szósz, benne minden vacakkal, görögszéna cardamom gyömbér csili garam masala, kesudió krémmel sűrítve, meg ami még nem jut eszembe..
Azt van ilyne spenóttal is, ezekbe tesznek mindent, pl vindaloo esetén meglőpően kurva jól fűszerezett paradicsomleves krumplival lesz a jutalmunk
Én is a Pándzsábot javaslom egyértelműen. Kezdőknek rizs is mehet de baromság, garlic naan mint kenyér a legjobb köret ha valaki a fokhagymásat szereti, tulajdonképpen pizzatészta sok joghurttal felkeverve és megsütve, fokhagymás olajjal a tetején, idáig egyértelműen győztes.
Más szabály nincs, a tandoori húsok finomak főleg a szószok hozzá.
A főételek nagy része akár rák akár csirke vagy bármi, vagy chilis spenótban vagy paradicsomlében készül, kurva sok fűszerrel és a nem csipős is csípős a közepesen csípős esetén megkérdezik hogy komolyan mondtad e a közepest
Röviden ennyi, egyszer érdemes elmenni azt kiderül, nekem a legtöbb ismerősöm imádja, én itthon is szoktam csinálni..
Gyakrolatilag bármit is, mindent. Az étlapon minden étel mellett fel van tüntetve a benne lévő alapanyagok.
Én jellemzően az alábbi kombót szoktam beküldeni:
- mangó lassi
- csirke vagy bárány tikka masala/vindaloo/curry (ezek jellemzően csípősebb ízvilágot mutatnak)
- fokhagymás vagy sajtos lepénykenyér (általában két darabot)
A tandoori kemencében nyárson sült ételek is jók, ahhoz a 4 féle alapszószon felül friss zöldséget tálalnak. De mivel én szósz-fetisiszta vagyok, inkább efelé szoktam elmenni.
Nejem nagy kedvence a 'paneer korma', ami kesudiós szószban felszolgált friss sajtot takar.
Állítólag a rizs-köreteik is jók, de mivel nem kedvencem a rizsa, így erről nem tudok véleményt alkotni. Ha nagyon éhes vagy, akkor érdemes lehet előételben gondolkodni, mert a látszat ellenére is elég bőséges tud lenni az adag.
Szia!
Itthon sört fözök. Ha mindenképp sörélesztő kell akkor sörfőző boltokban kapsz. Ezek speciális faj élesztők. Akár lehet velük sütni is illetve a budafokival sört erjeszteni, ahogy fentebb írták. A sör élesztők, azért jóval drágábbak, mint egy budafoki. Minden sör típusnak meg van a saját élesztő faja, ezért rengetek féle van belőlük. Sörnél mindegyik más ízt produkál, ételnél nem hiszem, hogy óriási nagy különbség lenne.
Elektromos sütő, egy beko. 280 fok volt a max, kapott egy plusz ellenállást párhuzamosan, így kb 320-330 fok az üzemi hőmérséklete pizza módban.. Bekerül a papír, pár másodperc barnul, majd füst, néha lángol is, ha tepsit benn hagyok véletlenül az megtekeredik, mint a szilveszteri spirálfüggő
"ami nincs a tésztán hanem szabadon van az szabályosan meggyullad, szóval a sütőpapír akkora mint a tészta"
mármint ami nincs a tészta alatt, gondolom
komoly ? meggyullad ? miben hasznalva a pizzakövet ? (pl. gáztüzhely, felirat szerint max. ... °C, villanytüzhely ? elektromos grill ? kerti fatüzelesü kemence ? kerti faszenes grill, ...?)
nem értek hozzá,de az biztos, ha a pizzakövet kivettétek a sütőből akkor azt magyarosan úgy hivják hogy adtatok a szarnak egy pofont.
Az hogy siettetek arra volt jó, hogy ne legyen rosszabb.
A pizzakő feladata hogy a benne "tárolt" hőt sikeresen átadja a tésztának, ha kiveszitek akkor nincs amit átadjon..
Nekem azért jobb volt, igaz én sütőpapírra teszem, majd körbevágom, és úgy csúsztatom be..
Körbevágni azért kell mert ami nincs a tésztán hanem szabadon van az szabályosan meggyullad, szóval a sütőpapír akkora mint a tészta, csak a csúszás miatt van.
remélem átjön, hogy nem szívózás miatt feszegetem
kiindulás szerintem Nálatok és nálunk is: teljesen jó kő nélkül is (nyilván különböző igényszintek vannak, simán mondhatja valaki erre, hogy ....) , de hátha kővel jobb lesz
hőveszteség arányos az idővel (és hőmérsékletkülönbséggel stb.)
ha csak sütőajtó kinyit, kőlapos rács kihúz, sütőpapíros pizza rádob, visszatol, ajtó csuk, az talan 26.4 masodperc :-)
a másik eljárás ... mennyi ? 2 perc ? 3 ? 4 ? (tippem szerint 2 percnél hosszabb, azaz a hőveszteség legalább 4szeres !)
én minden sütöajtónyitásnál, meg hütöajtónyitásnál is (mániákusan) igyekszek ))
Gondoltunk a sütőpapírra is, csak úgy voltunk vele, hogy akkor pont a közvetlen kontakt marad el.
Nem volt sokáig kint a kő, hárman összedolgoztunk párommal és a nagyobbik lányommal, így pillanatok alatt meg voltunk.
Nem tragédia, mert finom lett így is, csak nem érzem azt a pluszt, amit a kő adna. De majd még kísérletezgetünk.
pizzakő kapcsán talán ez kulcsmozzanat: "Most meg valahogy rá kellett csúsztatnunk a nyers pizzát a kőre. Ez nem nagyon ment, így maradt az a módszer, hogy tészta rá, és ott kentük rá a szószt, és tettük rá a feltéteket."
talán emiatt hűlt a kő, nem volt olyan forró, ezért kicsi/elenyészö lett a hatása
lejjebb írta Esöember fórumtárs, hogy "sütőpapírra nyújtottam ki a pizzát és azzal együtt tettem a kőre és azzal is szedtem le"
szerintem evvel a módszerrel rövid sütőajtó nyitással, illetve kőhűléssel megoldható a kő használata, melegebb marad, talán erősebb így a hatása
Így reggeltájt olvasva elèg gyomorkodító èlmèny! Bitang èhes lettem!
Nagyon jók ezek így, ahogy vannak! Biztosan finomak is voltak nagyon! Ha nagyon hűek akarnánk lenni a "hagyományokhoz" elèg ferde szemmel nèznènk a pizzára, hiszen, ha jól tudom, a szegèny emberek eledele volt anno Olaszországban ès igen csekèly feltèttel rendelkezett. Otthonra nagyon szuper!
Hát kipróbáltuk a pizzakövet. Mint írtam, amit eddig csináltunk, azokat is nagyon szerettük, pedig egy viszonylag egyszerű tésztáról volt szó (semmi különleges összetevő). A feltéteket meg rendszerint variáltuk, de most újrapróbáltuk a beváltakat:
Eddig 2 tepsiben felváltva sütöttük, előre el volt készítve a következő, egyiket kivettük a sütőből, másikat beraktuk a helyére. Most meg valahogy rá kellett csúsztatnunk a nyers pizzát a kőre. Ez nem nagyon ment, így maradt az a módszer, hogy tészta rá, és ott kentük rá a szószt, és tettük rá a feltéteket. Semmivel nem sült meg hamarabb, ugyanúgy 7 perc kellett nekik, és a tészta alja nem lett ropogós, csak felül, ahol a meleg levegő érte.
Igazság szerint ugyanolyan jó lett mint eddig, semmi átütő újdonságot nem éreztem, viszont sokkal macerásabb volt a pizzák sütőbe való berakása, és a kivétel.
A rukkolásat kicsit elszúrtuk, mert túl sok lett rajta a paradicsomszósz, az nem annyira fogyott, de többinek nagy sikere volt. Estére majdnem az egész elfogyott: 6-an voltunk rá, de a 2 éves lányom azért nem fogyasztott olyan sokat.
hajrá !
kíváncsi vagyok az eredmény(ek)re - mert nem biztos, hogy 1 próba alapján "végsö" van, gondolom ezt is ki kell tapasztalni
pl.: eddig mennyi volt a sütési idö, most mennyivel milyen lett