Nem azt mondtam, h minden édes gyenge. Cdsak azt, h van egy ilyen eljárás, ahol nem a szokványos módon készül, és ott az alkoholtartalom 7-8 % csak, viszont édesebb.
Pont amilyet én szeretek.
No de mindig édeset ittam, a Törley-ből-is.. De mostmár meglesem a pezsgő soron, h mi a helyzet.
A zasszony vett ilyen belga sörválogatást, a leggyengébb 7.2%-os volt, a többi az 9 meg 10.5%, az rendben volt. :-)
Mert édes pezsgő.Az Asti márkanév védett, így nem csinálhatnak ilyen néven.
Gondolom hasonló lehet az eljárásuk, h a mustból erjesztik, és nem a borból, így nem magas az alkoholtartalom, és jó édes marad.
Nem szeretem a pezsgőt, de az Astiból azért el tudok poharazgatni!
Az Asti pezsgők direkt kis alkoholtartalmúak, ha jól emlékszem 7-8 % között kell legyen. Ez egy eljárási mód, ezért ez kötött. Így lesz jó édes a muskotályos pezsgő.
Az meg a másik, h az Asti Cinzano pezsgő finomabb, de olyan nem volt.. :-) De - ahogy írtam - a Törley is gyenge, pedig sztem ebből a márkából ittam anno a legtöbbet. De meg fogom már nézni vmi hiper pija osztályán, h hogy is van ez.
Vettem az új évre egy üveg (édes) Martini pezsgőt. Szilveszterkor kibontottam, kortyolgattam, s semmi hatását nem éreztem.. Megnéztem, 7.5%-os.. Mondom milyen átbaszás már, kivettem a kamrából egy üveg ajándékba kapott Törley-t, az meg 7%.. Vazz anno bulik előtt bepusziltam egy üveg pezsgőt, s jó is voltam tőle, de anno (15-20 éve) ezek 12%-osok voltak. Most csak én nem követtem az alkohol tartalom változást, s ezeket is gyengítik, mint a söröket, vagy átvertek? :-)
Egy kis Szilveszteri sütögetés, hogy jól induljon az év. Egy 3kg-s Black Angus short ribs
Tudom magyarul kell, szóval: fekete Angus rövid borda - mégmagyarabbul meg marhaoldalas, kb. 8 óra alatt + a pihentetés. Éjfél után kicsivel el is készült pont.
na, megcsináltam újra, őrületesen finom lett, és a tészta is omlósabb alábbi variációk 1 kiló liszthez, az eredeti recept mellé:
1 kg lisztbe 2 vanilincukor bele
az élesztőt fel is lehet futtatni de nem fontos, a tésztát hűtőbe nem tesszük. konyhapulton, becsomagolva, kb 1.-5 óra múlva dagadni kezd, akkor nyújt, addig kínlódjon vele aki akar valamivel több folyadék mint ami le van írva, de promociós szatmári lisztből csináltam így az lehet hogy csak ilyen volt
mákba 1 kg mákhoz 600 helyett 400g cukor és 5 csomag vanilin cukor ez mind a főzőlébe.
1 csepp rum aroma bele
fahéjat csökkentettem, de ez csak az én ízlésem.
a mákot szarrá darálni 60as évekbeli mecanikai művek kávédarálóval
Kelesztés: nem tesszük soha hideg helyre, legalább 2.5 óra kelesztés. dagadjon csak
sajnos a kevesebb cukor nem segíti elő a mák tatapadását, így kicsit szóródik de esküszöm hogy finomabb.
én is, ezért is húztam le a mennyiséget, és akkor jó lett volna tehát ha a 600 maradt volna, akkor abból leszedek valamennyit 450 körül ment volna bele, tökéletes, az ami kellett volna..
Colat és ilyen cukros dolgokat nem nagyon iszom mert túl édes, a sima tea is jó cukor nélkül bár én inkább oolong teát iszom az sokkal lágyabb és jobb mindenféle vacak nélkül vagy vizet.
Szóval azért újra sütöm, bár a gyerekeknek izlik. Csak félelmetes volt nézni hogy 1 éves cukorkészlet belement
Egyébként mi alapból felezzük a cukrot bármikor bármit sütünk. Sőt lassan innen is tovább lépünk. Ma már annyira elszoktam a túl édes szaroktól, hogy a cukrászdai süteményeket konkrétan nem tudom meginni a kólát meg szirupsűrítménynek érzem. Teljesen jók a sütik túlzott cukor nélkül, sokan észre sem veszik.
én nem tudom megenni, pedig kb 35%al cukroztam el (nem szerete, a sok cukrot, igy amikor 1.2 kilót mondott, akkor 1 kilót csináltam, majd a végét nem tettem bele tehát olyan 800-850g lett a 600 helyett. A beigli alja kicsit karamellizálódott, a gyerekek meg folyamatosan eszik, pedig a mákosat nem is szeretik.
Szóval 2 gyerek meg a kutya rá van állva, csak nekem durva, mert én a teát is cukor nélkül iszom.
A tv nem írja ki mi van a videó alatt, mindent real Time csináltam.
Közben a gyerekek orditottak meg mezeskalacsot sütöttek, a tésztám is teli volt etelfestekkel
Logikusan ha néztem volna akkor is a sütés utáni részt nem nézem, életemben nem néztem meg semelyik filmnel a feliratot.
Csak a sütésnel újra meghallgattam meddig kell sütni, mert az általa mondott hőfok esetén 8 perc után már szép, volt, 15 perc múlva szinte megeg, így 185 fokon tudtam 28 percet sütni
És jó a sütő ellenőriztem
Szoval ettől függetlenül nagyon jó lett volna, mert szép a tésztája, van kb 3 kiló kurvaedes mákos bejglim .
Hogy elmegy a jutubosbcsavo a fenébe tévén néztem majd mikor vége lett benyogi hogy dupla mennyiségeket mondott kivéve a mak mennyiségből mert havernak is csinált.
Az egészet dobhstom ki. Meg morogtsm is hogy szerintem ezen mennyiségek nem jók ez kurva édes lesz. Le is csaltak belőle 300 gramm cukrot, de igy is ehetetlen.
Így ránézésre fasza bejgliket csináltatok Van értelmezhető tésztamennyiség is benne. Nem szeretem azt a fajta bejglit amiben nem különül el a tészta és a töltelék
Tényleg, fokhagymásan kéne tálalni a pirítóst. Az oliva se rossz ötlet. Viszont nem ketchupot teszek bele, hanem natúr sűrtett paradicsomot. Édeskés nekem ne legyen..
Én nem tudom hogyan kell csinálni , ledaralom 2-3-4* azt piros paprika, tojás sárgája ketchup amerikai mézes mustar de csak kevés , vörös hagyma szeletelve nem daralva, só bors ja vajat én is teszek bele de nem margarint hanem vajat. Kevés aro-s pici savanyú uborkát szoktam bele vágni még az illik hozzá.
Talalaskent pirítós ki fokhagymával ki nem, erős zöld paprika, vagy illik hozzá talán macedón vagy mi paprika amikor fetaval van töltve, és negyedelt olíva bogyó kötelező hozzá, de azt a tetejere teszem több darabot a kész ételnek.
Biztos van jobb is, de nekem teljesen megfelel ez a 6-8 ezres árkategóriájú, érlelt Angus hús. Anno az első próbálkozásom a hentesnél vásárolt bélszínből volt, na az nem lett jó, gondolom tejmarhából származtott..
Nekünk elég nagy csalódás volt eddig minden lidles steak, pedig már többször is próbáltuk őket és el is tudjuk készíteni.
Voltunk korábban ilyen vöröshúsos "élményfőzőcskén", azok hibátlanok lettek, pedig semmi extra fűszer vagy kunszt nem volt az egészben.
Azaz egészen pontosan egy: bélszín valami brazil vagy milyen szajré volt. Egyáltalán kellett darálni, csak késsel felkockázni, bele a szokásos dolgok, és kibaszott jó, krémes étek lett belőle nagyjából 20 perc pihentetés után.
A lényeg, hogy ezekhez a kajákhoz tényleg hibátlan alapanyag kell, aminek kilója ~20 ezer forint .
Megint vettem tatárbifszteknek steak-et. Legutóbb kifelejtettem belőle a paradicsomot, annak nem éreztem annyira a hiányát. Most viszont találtam olyan receptet, ahol olvasztott vajat is kell bele rakni, s így jobb, krémesebb lett. Kísérletezik ilyennel más is, esetleg tuti recept? :-)
Hohhooo, egyenlőre kibontottam és láttam. E miatt a k.rva COVID miatt június közepéig nem tudtam dolgozni, szóval most alig vagyok otthon, hogy bepótoljam a pénz kiesés egy részét. Szóval még semmilyen tapasztalat nincs és december közepéig nem is lesz. Amúgy se palackom, se lapátom se semmi másom nincs hozzá.
De nem stresszelek, sokan használják már itthon és pizzéria szintű pizzákat sütnek benne. Több múlik azon, hogy milyen tésztát rak össze az ember és hogy azt hogy kezeli (bucizás, nyújtás etc.). Nem az Ooni a szűk keresztmetszet.
Amúgy most 20% OFF van Black Friday alkalmából, de a 16-ost leghamarabb márciusban szállítják - de lehet már április. Szóval ha most berendeled olcsón akkor lehet tavasszal már süthetsz benne - ha most úgy is el vagy havazva...
Ezen felül bármit is bele lehet tenni, ahogy mi magyarok bele is szoktunk tenni.
Bár erős a gyanúm, hogy más nemzeteknél is tájegységenként is eltérő, hogy mivel extrázzák a saját lecsójukat.
Én sokáig meg voltam róla győződve, hogy a tojás az alap eleme a lecsónak. Amúgy se nagyon vagyok oda érte, de tojás nélkül valszeg meg se enném. Ezek a sült/párolt zöldségek nem igazán a kedvenceim, kivéve a hagymát.
És van tojásos lecsó kolbásszal rizzsel. Amúgy nálam pl a lecsóba mindig kell tojás, anélkül nem lecsó. Ahogy a tojásos nokedlira is kell tojás, úgy fejenként 4-5 minimum. Sokan csak mutatóba raknak bele tojást egy nagy lábos nokedlire ráütnek 1-2 tojást.