Nekem volt olyan munkahelyem ahol reggel 9kor már 10e lépés felett voltam. És 3-ig dolgoztunk akkor már megvolt a 25000 lépés. Azon kívül hogy 3-4 havonta új cipőt kellett vennem más előnye nem volt.
Szerintem egyáltalán nem mozgok sokat, de a statisztika szerint:
No persze nem hiszem, hogy ez tudományos alapokon nyugvó kimutatás lenne természetesen, eleve csak az adott -samsung health- app használók vannak benne, stb.
De nem az enyém a sok, a többieké kevés (nem tudom, hogy lokális vagy globális-e az itteni statisztika, szóval ha nem csak az ország vagy Europa van benn, akkor még gyászosabb képet fest a dologról)
Szerintem meg igenis köze van hozzá. Akkor is egészségtelen volt és most is az, csak száz éve jobban lemozogták és eleve kevesebbet ettek.
Ahogy ránkzúdult itt a jólét, az alapból egészségesebb "konyhán" élő európai népek között közel nem lett olyan mértékű a népbetegség az elhízás és az azokkal kapcsolatos szövődmények, mint nálunk. Ennek csak kisebb része a mozgásszegény életmód (amint már írtam is). Egyszerűen többet eszünk a rossz minőségű élelmiszerekből.
Ez nem csak milka csoki meg coca cola, mert az máshol is ugyan úgy van. Csak nem mindegy, hogy egy fél liter cukros kólát mondjuk egy olívaolajos tonhalsalátára iszol meg, vagy egy fél vödör, kacsazsíros töltöttkáposztára, amihez ettél három szelet fehér kenyeret.
Vagy mondjuk megnézel egy tipikus magyar vendégséget: leszakad az asztal...
Ha az ember csak bizonyos paramétereket emel ki, az könnyen téves következtetés levonására vezet; mindig érdemes szélesebb körben vizsgálni a jelenségeket.
Tipikus példája ennek (és témába is vág), hogy nagyapáink száz évig éltek, pedig csak szalonnát ettek meg kapáltak a földeken. Ez is egy díjnyertes baromság. Biztos volt egy nagyapánk, aki száz évig élt, mellette meg a falu nagy része kipusztult ötven éves korára. Ugyan úgy rákban meg egyebekben, csak akkor még nem jutottak hozzá olyan sokan és olyan mértékű egészségügyi ellátáshoz, diagnosztikához, mint manapság. "Hát tudod... régen fájt már neki a gyomra, aztán elvitte az ördög." Másrészt a sikersztorik szignifikánsan gyorsabban terjednek.
Alapvetően a probléma a mértéktelenség (régen ez megvolt, ezért ismerhettünk elhízott embereket) + a szar alapanyagok (pl. a rossz szénhidrátok), illetve még inkább e kettő keveréke.
És ennek bizony semmi köze a magyar konyhához.
Ha nem is borzasztóan sokat, azért éltem a kommunizmusban, és én bizony ismertem elhízott embereket.
De ahogy itt már írták, az, hogy mennyire könnyű ma édességhez hozzájutni, illetve úgy általánosságban szénhidráthoz, és ehhez jön, hogy mindenki autóval jár, régen kikerékpároztak az üzemekbe, meg a földekre, aztán tolták a munkát. Ma az emberek beülnek a tévé/internet elé, és szórakoztatja őket, nem kell fizikailag semmit tenni. De azért van egy olyan dolog is, hogy a várható élettartam mégis rövidebb volt akkor, mint ma, jó, persze, mert azóta az orvostudomány talán fejlődött...
Sok összetevős.
Csak gondolatébresztésnek, az épp aktuális divat-irányzatok helyett/nélkül:
Nézz meg pár régebbi, néhány évtizeddel ezelőtt készült budapesti fotót (nem volt az olyan régen).
(Szinte) csak vékony, csinos emberek voltak. Nem kórosan vékony, nem azért, mert nem volt mit enni!
Mi volt akkor, ha nem magyar konyha? Sokkal magyarabb volt az, mint ma.
Nem válogattam a fotókat, egyszerűen nem találok olyat, amin elhízott (bocsánat: és kibaszott dagadt) emberek (is) lennének.
Kacsazsír, libazsír meg egészség egy lapon, az... Egészség szempontjából a magyar konyha úgy szar, ahogy van, mindig is az volt. De legalább ízletes, így konnyű a sok szemétből sokat enni.
Ilyen bőrös kacsahájat én is veszek időnként, felkockázom, s csinálok belőle töpörtyűt (meg ugye zsírt), hamar elfogy.. Aszonta a zasszony, h legközelebb süssek bele egy májat a zsír közepébe, de úgy még nem próbáltam..
Kedves egészségére!
Kacsamájról megmaradt fokhajmás zsírral megkenem a kenyérkémet, némi sóval és lilahajmával elfogyasztom, utána edzésen szinte akárkit bedarálok, annyira betölt.
Ha nem elég a fizikum és a rutin, jöhet némi böfi! Annyi időre pont megzavarja a másikat, hogy fordíthassak!
Én is ezt látom az utakon, Auchan parkolókban, stb., hogy mindig tele.
De ez azért nem minden ember, ezt meg kéne érteni végre, mert mindig ezzel jönnek emberek, hogy mit látnak. Amit látsz, az csak a felszín.
Ha akarsz hallani egy átlagos embert, mint én, (annak tartom magamat, pedig több szinten vagyok pl. vállalkozó, de kicsiben) akkor ezek a drágulások nincsenek minden következmény nélkül.
Személy szerint én sosem járok fodrászhoz, de ha jártam volna, akkor azt biztosan az elmúlt pár évben megszüntetem, mert az árak röhejek.
Nem veszek pl. nagyon régóta téliszalámit, se Rákóczit, mert legtöbbször nekem már túl drága. (10.000Ft/kg vagy felette? Ne vicceljünk már) Most vettem egy 750g-os Rákóczit karácsonyra, mert 5.000Ft volt az Auchan-ban. Ez nálam a határeset, így egy rudat vettem, ennyi. Most megint pár évig nem veszek, de 1 évig biztosan.
Kocsiba csak akkor ülök, ha munkába megyek vagy ha nagyon célzottan látogatjuk anyóst (1-2 hónapban 1x) vagy anyámat, őt se gyakrabban, ráadásul ő egy köpés. (Ecser-Mende távolság, lóf*sz)
Az 5gen-t is csak akkor gurítom meg, (hobby autó) ha Érdre megyünk az említett anyósékhoz.
Étterembe régen azért gyakrabban jártunk, (havonta egyszer biztos) most csak kiemelt alkalmakkor, mondjuk most majd Valentin napkor, ami nálunk hagyomány, ezért azt nem adom fel, amúgy lóf*sz.
A családban a szülinapokat már összevonjuk. Az enyémet pl. anyám pasijával, (december 1. és dec. 15.) feleségemét öcsémmel, (febr. 17. és márc. 3.) mert egy k*rva torta sem annyi, mint pár éve. Rohadt drága. Így egy torta, két számgyertya, kész.
Ezen felül bármilyen eddigi hobby szintű dolog a minimumra van véve jó pár éve. Lego, figurák, ilyesmi, de még ruha szinten sem veszünk magunknak semmi újat, csak ha már nagyon muszáj. Cipő ugyanez. Van egy állandó melós cipőm, ez ha szétmegy vagy annak határára ér, rögtön veszek újat, de ennyi. Most halt meg az Adidas 2 év után pl., vettem egy Dorko-t most, abban nyomom, mindkettő erősen 20 alatti cipő.
Amúgy van egy normálisabb cipőm, amit felveszek ha megyek valahova (az is innen a fórumról van White-tól és igen nyomott áron vettem tőle) és egy "félbakancs", ami vízhatlan (Gore-Tex) hogy tudjak pl. havat lapátolni meg ilyenek. Pont, ennyi.
Csak azon gondolkodom, hogyan lehet még pénzt szerezni, ezért ebben az évben indítunk egy csomagküldéses édesség webshopot meg elkezdek felsőmarózni a saját kezemmel, (ez is kap egy külön weboldalt majd) mert a rendezvény ahol eladunk, kezd behalni, (ott sincs már az a vásárlóerő mint 5-6 éve) így ott is újítani kell, profilt (is) kell váltanunk.
Szerintem nem kell folytatnom, a lényeg, hogy hidd el, a legtöbb ember sok mindent változtat a jelenlegi helyzet miatt és nem dúskál, mint "amit látsz".
Így van, itthon nagyon szarul lehet keresni általánosságban.
Én még mindig azt nem értem,h. a jelenlegi élelmiszer és benzin és minden árak mellett, miért látom még is azt,h. az utak tele vannak autóval, a boltok parkolói szintén tele stb. És ugyanúgy megfizetik a nálunk is drága szolgáltatásokat.
Pedig felénk sem mindenki szoftverfejlesztő meg orvos meg ügyvéd....
"Továbbra is özönlenek a magyarok Ausztriába, már minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar. Még szép, hogy mennek, ahol 2000 eurót keres egy takarító, 2500-at egy pék, gyári melós szalagnál 2500-3000-et, a tanár 3000-et, a raktáros-villanyszerelő 3500-at, az ápoló 3-4000-et.
Tehát továbbra is 2,5-3-szoros bérek vannak, ami teljesen indokolt, hiszen az osztrák GDP is majdnem háromszoros, az évi 500 milliárd eurót közelíti, a magyar meg 180. A bérek ezzel teljesen összhangban vannak, csak magasabb előállított értékből következhetnek magasabb bérek, ha ettől a gazdasági teljesítménybeli különbségtől eltérnének a bérarányok, akkor az irreális részét elvinné az infláció, ahogy történt is. Ahogy azon, hogy egy seprűgyárban sokkal kevesebbet lehet keresni, mint egy szoftvercégnél, senki nem csodálkozik, pont így van az országok között is."