HONDA fórum
2024. május 19. vasárnap, 12:33,  Ivó, Milán Legújabb regisztráltunk: igiigi 0 



Téma neve
Gasztronómia és kulináris élvezetek

#5665 JohnyFirpo +  2022. június 6. 08:02:51 re: #5664 (Gergice + )  ←  ‹›  +2 | rejt
Így reggeltájt olvasva elèg gyomorkodító èlmèny! Bitang èhes lettem!
Nagyon jók ezek így, ahogy vannak! Biztosan finomak is voltak nagyon! Ha nagyon hűek akarnánk lenni a "hagyományokhoz" elèg ferde szemmel nèznènk a pizzára, hiszen, ha jól tudom, a szegèny emberek eledele volt anno Olaszországban ès igen csekèly feltèttel rendelkezett. Otthonra nagyon szuper! :)

#5664 Gergice +  2022. június 6. 00:04:27 re: #5660 (Gergice + )  ←  ‹›   →  ↑  +7 | rejt
Hát kipróbáltuk a pizzakövet. Mint írtam, amit eddig csináltunk, azokat is nagyon szerettük, pedig egy viszonylag egyszerű tésztáról volt szó (semmi különleges összetevő). A feltéteket meg rendszerint variáltuk, de most újrapróbáltuk a beváltakat:

"gyrosos": fokhagymás joghurtos szósz, házi gyros fűszeres csirkemell, paradicsom, lilahagyma, fekete olivabogyó, feta sajt




kolbászos: fokhagymás joghurtos szósz, kolbász, lilahagyma egyik felén halapeno paprika, másik felén párolt gomba, trapista sajt




szalámis-kukoricás: fokhagymás joghurtos szósz, paprikás szalámi, kukorica, lilahagyma, trapista sajt




sonkás-rukkolás: házi készítésű fokhagymás paradicsomszósz, füstölt, érlelt sonka, mozzarella, rukkola



Eddig 2 tepsiben felváltva sütöttük, előre el volt készítve a következő, egyiket kivettük a sütőből, másikat beraktuk a helyére. Most meg valahogy rá kellett csúsztatnunk a nyers pizzát a kőre. Ez nem nagyon ment, így maradt az a módszer, hogy tészta rá, és ott kentük rá a szószt, és tettük rá a feltéteket. Semmivel nem sült meg hamarabb, ugyanúgy 7 perc kellett nekik, és a tészta alja nem lett ropogós, csak felül, ahol a meleg levegő érte.

Igazság szerint ugyanolyan jó lett mint eddig, semmi átütő újdonságot nem éreztem, viszont sokkal macerásabb volt a pizzák sütőbe való berakása, és a kivétel.
A rukkolásat kicsit elszúrtuk, mert túl sok lett rajta a paradicsomszósz, az nem annyira fogyott, de többinek nagy sikere volt. Estére majdnem az egész elfogyott: 6-an voltunk rá, de a 2 éves lányom azért nem fogyasztott olyan sokat.

Így nézett ki tálalva:





2022. június 7. 17:17:05: megválaszolva hrv2003 +  által, → #5669 
2022. június 7. 08:33:05: megválaszolva avlavl +  által, → #5666 
2022. június 6. 08:02:51: megválaszolva JohnyFirpo +  által, → #5665 

#5660 Gergice +  2022. június 4. 22:48:57 re: #5648 (Gergice + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Megvettük, holnap kipóbáljuk. Kíváncsi leszek.
2022. június 6. 00:04:27: megválaszolva Gergice +  által, → #5664 
2022. június 5. 12:52:29: megválaszolva avlavl +  által, → #5663 

#5648 Gergice +  2022. június 3. 11:34:10 re: #5647 (Esőember + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Nagyon pizzáztok mostanában. Kihasználom, lenne egy kérdésem.
Mi messze nem ilyen szinten tartunk, de szoktunk házilag sütni sima sütőben, és nagyon szeretjük.
Most a Lidl-ben lehet kapni pizza követ. Van ennek értelme egy normál elektromos sütőben? Grillre is mondják de azt nem tudom elképzelni, ott csak alulról sülne szerintem. Legfeljebb fedeles grillben tudom elképzelni a használatát, de nekünk olyan nincs.




2022. június 4. 22:48:57: megválaszolva Gergice +  által, → #5660 
2022. június 3. 18:56:37: megválaszolva Esőember +  által, → #5657 
2022. június 3. 14:57:22: megválaszolva hrv2003 +  által, → #5656 
2022. június 3. 12:26:50: megválaszolva avlavl +  által, → #5651 
2022. június 3. 11:48:43: megválaszolva FixGab +  által, → #5649 

#5647 Esőember +  2022. június 3. 11:13:04 re: #5640 (avlavl + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Egy évvel korábban elektromos sütőben pizzakővel!
A pihentetésen sok múlik szerintem, teljesen más az állaga, valamint az íze is változik.
2022. június 3. 11:34:10: megválaszolva Gergice +  által, → #5648 

#5640 avlavl +  2022. június 3. 09:11:41 re: #5639 (Esőember + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
wow ! szép, guszta, megkívántam (a pizzát )

ez elektromos sütödben 250°C + pizzaköféleség ? (nekem is az van)

én legtöbbször csak gyorsan összedobom, cél a minél vékonyabb tészta is, gyakran szinte semmi tésztapihentetéssel


vaktesztben ízre megmondanád/megmondanátok, hogy állt-e / pihetn-e a tészta ?
2022. június 3. 11:13:04: megválaszolva Esőember +  által, → #5647 

#5639 Esőember +  2022. június 2. 18:23:05 re: #5638 (Ubike 0 )  ←  ‹›   →  ↑  +6 | rejt
Javasolni azt tudom, amit Dózer kolléga is kifejtett korábban.
A PizzApp aplikációt használom én is. (Android, iOS)
Nápolyi jellegű pizzát csinálok, nekem az a vonal vált be. Még mindig kísérletezek és próbálkozok. Jelenleg Kék Caputo Pizzeria lisztet használtam az alábbiak szerint: 6db 250g-os bucihoz 65% hidratáció (579g), 3% só (27g), 879g liszt és 2,88g friss élesztő (Budafoki). A kész tésztát egészben pihentettem szobahőmérsékleten(23°C) 2 órát, aztán buciztam, majd 16 óra hűtűben pihentetve(6°C), végül sütés előtt 2 órával kivettem és ismét szobahőn pihent sütésig. Ez sült ki belőle:



A bucizáson még van mit gyakorolni.

Kinyújtva

Sütés előtt

Sütőből kiszedve

Kivágva

Az alja

Következő alkalommal a Gyermelyi pizzalisztet próbálom ki.
2022. június 3. 09:11:41: megválaszolva avlavl +  által, → #5640 


2022. június 2. 18:24: Szerkesztve Esőember +  által, megtekintés
2022. június 2. 18:23: Szerkesztve Esőember +  által, megtekintés

#5638 Ubike 0  2022. június 2. 16:46:58 re: #5630 (Esőember + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Csak óvatosan kérdezem, esetleg egy pizzatészta receptet nem kívánsz megosztani velünk?
Nemrég újítottunk be egy kemencét, de pizza még nem készült benne.
Szívesen vennék egy jóféle kipróbált tésztaötletet.
2022. június 3. 12:22:02: megválaszolva wierra +  által, → #5650 
2022. június 2. 18:23:05: megválaszolva Esőember +  által, → #5639 

#5630 Esőember +  2022. május 31. 22:23:08 re: #5616 (avlavl + )  ←  ‹›   →  ↑  +1 | rejt
Pizzakő nekem sokat segített. Nekem elektromos sütőm van, az is max 250 fokot tud. Eleinte a 1,5 vastag kövem volt, de valamiért eltört, akkor vettem egy szögletes 40x30x2,5 cm pizzakövet, kenyérsütő követ. Az bírta a strapát. A letapadás ellen sütőpapír volt a megoldás. Lapát nélkül mindig a papírra raktam a pizzát és papírral együtt raktam be , majd azzal szedtem ki. Egyszer égettem csak meg a kezem. Utána beszereztem egy kis fa lapátot, ami megkönnyítette a dolgomat.
Idén már vettem egy Cozze 13 gázos sütőt, ami direkt pizza sütésére alkalmas. Ég és föld a kettő, van még hova fejlődnöm, de jó néhány pizzériába már nem megyek vissza. Rá kell érezni, gyújtottam már fel pizzát, szakadt már szét.... Ez ezzel jár, de akkor is jó érzés, hogy Te csináltad és mindenki kétpofára tolja az arcába.
2022. június 2. 16:46:58: megválaszolva Ubike 0  által, → #5638 

#5616 avlavl +  2022. május 30. 19:04:55    ‹›   →  ↑  0 | rejt
na csak high end felöl ítéljétek meg (nyilvan sokkal többért egy igazi pizzasütö alkalmatosság - sokkal - közelebb visz az "igazi" pizzahoz):

szoktam itthon sima gazsütö (max. 250°C)-án pizzát csinálni, szeretjük

...de kicsit kíváncsi vagyok: pizzakö mennyit dobna rajta pl.: https://szorolap.aldi.hu/emag/hu_HU/print/Online_katalogus_20
22_06_02_1/#1


...illetve, hogy rárakás és ragadás illetve levétel ne legyen macera: ha a köre nem direktben kerülne a pizza, hanem azon, amin most is sütöm: tulajdonkeppen egy perforalt lemez (nyilvan pizzasütö lapnak árulták ..vagy 20 éve megvan), akkor igen sok érdemi höhatása elveszne a pizzakönek ? fele ? 76.3%-a ?

ez a morfondír tárgya
2022. május 31. 22:23:08: megválaszolva Esőember +  által, → #5630 
2022. május 30. 21:08:53: megválaszolva JohnyFirpo +  által, → #5617 



Felhasználói lehetőségek
Felhasználói neved:
Jelszavad:







Get Firefox!

 A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Moderáció és szabályok

Szerver load: 0.44, 0.39, 0.34
Oldalgeneráláshoz felhasznált idő: 0.014 mp, 16 query