Így reggeltájt olvasva elèg gyomorkodító èlmèny! Bitang èhes lettem!
Nagyon jók ezek így, ahogy vannak! Biztosan finomak is voltak nagyon! Ha nagyon hűek akarnánk lenni a "hagyományokhoz" elèg ferde szemmel nèznènk a pizzára, hiszen, ha jól tudom, a szegèny emberek eledele volt anno Olaszországban ès igen csekèly feltèttel rendelkezett. Otthonra nagyon szuper!
Hát kipróbáltuk a pizzakövet. Mint írtam, amit eddig csináltunk, azokat is nagyon szerettük, pedig egy viszonylag egyszerű tésztáról volt szó (semmi különleges összetevő). A feltéteket meg rendszerint variáltuk, de most újrapróbáltuk a beváltakat:
Eddig 2 tepsiben felváltva sütöttük, előre el volt készítve a következő, egyiket kivettük a sütőből, másikat beraktuk a helyére. Most meg valahogy rá kellett csúsztatnunk a nyers pizzát a kőre. Ez nem nagyon ment, így maradt az a módszer, hogy tészta rá, és ott kentük rá a szószt, és tettük rá a feltéteket. Semmivel nem sült meg hamarabb, ugyanúgy 7 perc kellett nekik, és a tészta alja nem lett ropogós, csak felül, ahol a meleg levegő érte.
Igazság szerint ugyanolyan jó lett mint eddig, semmi átütő újdonságot nem éreztem, viszont sokkal macerásabb volt a pizzák sütőbe való berakása, és a kivétel.
A rukkolásat kicsit elszúrtuk, mert túl sok lett rajta a paradicsomszósz, az nem annyira fogyott, de többinek nagy sikere volt. Estére majdnem az egész elfogyott: 6-an voltunk rá, de a 2 éves lányom azért nem fogyasztott olyan sokat.
Nagyon pizzáztok mostanában. Kihasználom, lenne egy kérdésem.
Mi messze nem ilyen szinten tartunk, de szoktunk házilag sütni sima sütőben, és nagyon szeretjük.
Most a Lidl-ben lehet kapni pizza követ. Van ennek értelme egy normál elektromos sütőben? Grillre is mondják de azt nem tudom elképzelni, ott csak alulról sülne szerintem. Legfeljebb fedeles grillben tudom elképzelni a használatát, de nekünk olyan nincs.
Javasolni azt tudom, amit Dózer kolléga is kifejtett korábban.
A PizzApp aplikációt használom én is. (Android, iOS)
Nápolyi jellegű pizzát csinálok, nekem az a vonal vált be. Még mindig kísérletezek és próbálkozok. Jelenleg Kék Caputo Pizzeria lisztet használtam az alábbiak szerint: 6db 250g-os bucihoz 65% hidratáció (579g), 3% só (27g), 879g liszt és 2,88g friss élesztő (Budafoki). A kész tésztát egészben pihentettem szobahőmérsékleten(23°C) 2 órát, aztán buciztam, majd 16 óra hűtűben pihentetve(6°C), végül sütés előtt 2 órával kivettem és ismét szobahőn pihent sütésig. Ez sült ki belőle:
Csak óvatosan kérdezem, esetleg egy pizzatészta receptet nem kívánsz megosztani velünk?
Nemrég újítottunk be egy kemencét, de pizza még nem készült benne.
Szívesen vennék egy jóféle kipróbált tésztaötletet.
Pizzakő nekem sokat segített. Nekem elektromos sütőm van, az is max 250 fokot tud. Eleinte a 1,5 vastag kövem volt, de valamiért eltört, akkor vettem egy szögletes 40x30x2,5 cm pizzakövet, kenyérsütő követ. Az bírta a strapát. A letapadás ellen sütőpapír volt a megoldás. Lapát nélkül mindig a papírra raktam a pizzát és papírral együtt raktam be , majd azzal szedtem ki. Egyszer égettem csak meg a kezem. Utána beszereztem egy kis fa lapátot, ami megkönnyítette a dolgomat.
Idén már vettem egy Cozze 13 gázos sütőt, ami direkt pizza sütésére alkalmas. Ég és föld a kettő, van még hova fejlődnöm, de jó néhány pizzériába már nem megyek vissza. Rá kell érezni, gyújtottam már fel pizzát, szakadt már szét.... Ez ezzel jár, de akkor is jó érzés, hogy Te csináltad és mindenki kétpofára tolja az arcába.
...de kicsit kíváncsi vagyok: pizzakö mennyit dobna rajta pl.: https://szorolap.aldi.hu/emag/hu_HU/print/Online_katalogus_20
22_06_02_1/#1
...illetve, hogy rárakás és ragadás illetve levétel ne legyen macera: ha a köre nem direktben kerülne a pizza, hanem azon, amin most is sütöm: tulajdonkeppen egy perforalt lemez (nyilvan pizzasütö lapnak árulták ..vagy 20 éve megvan), akkor igen sok érdemi höhatása elveszne a pizzakönek ? fele ? 76.3%-a ?