Ahogyan említették előttem is, van értelme. Ameddig nem volt lapátom, addig sütőpapírra nyújtottam ki a pizzát és azzal együtt tettem a kőre és azzal is szedtem le. Így nem kentem össze a követ, ha kiszakadt a pizza.
A követ csak hideg sütőbe szabad beletenni és a sütővel együtt kell felmelegíteni. Én 1 órát szoktam maxon járatni a sütőt a sütés előtt, így biztosan átveszi rendesen a hőt a kő. Két pizza sütése között is kell hagyni kis időt, mert a pizza kicsit visszahűti a követ. Sütés után pedig a addig nem veszem ki a követ, ameddig teljesen ki nem hült.
Nagyon pizzáztok mostanában. Kihasználom, lenne egy kérdésem.
Mi messze nem ilyen szinten tartunk, de szoktunk házilag sütni sima sütőben, és nagyon szeretjük.
Most a Lidl-ben lehet kapni pizza követ. Van ennek értelme egy normál elektromos sütőben? Grillre is mondják de azt nem tudom elképzelni, ott csak alulról sülne szerintem. Legfeljebb fedeles grillben tudom elképzelni a használatát, de nekünk olyan nincs.
Javasolni azt tudom, amit Dózer kolléga is kifejtett korábban.
A PizzApp aplikációt használom én is. (Android, iOS)
Nápolyi jellegű pizzát csinálok, nekem az a vonal vált be. Még mindig kísérletezek és próbálkozok. Jelenleg Kék Caputo Pizzeria lisztet használtam az alábbiak szerint: 6db 250g-os bucihoz 65% hidratáció (579g), 3% só (27g), 879g liszt és 2,88g friss élesztő (Budafoki). A kész tésztát egészben pihentettem szobahőmérsékleten(23°C) 2 órát, aztán buciztam, majd 16 óra hűtűben pihentetve(6°C), végül sütés előtt 2 órával kivettem és ismét szobahőn pihent sütésig. Ez sült ki belőle:
Csak óvatosan kérdezem, esetleg egy pizzatészta receptet nem kívánsz megosztani velünk?
Nemrég újítottunk be egy kemencét, de pizza még nem készült benne.
Szívesen vennék egy jóféle kipróbált tésztaötletet.
Pizzakő nekem sokat segített. Nekem elektromos sütőm van, az is max 250 fokot tud. Eleinte a 1,5 vastag kövem volt, de valamiért eltört, akkor vettem egy szögletes 40x30x2,5 cm pizzakövet, kenyérsütő követ. Az bírta a strapát. A letapadás ellen sütőpapír volt a megoldás. Lapát nélkül mindig a papírra raktam a pizzát és papírral együtt raktam be , majd azzal szedtem ki. Egyszer égettem csak meg a kezem. Utána beszereztem egy kis fa lapátot, ami megkönnyítette a dolgomat.
Idén már vettem egy Cozze 13 gázos sütőt, ami direkt pizza sütésére alkalmas. Ég és föld a kettő, van még hova fejlődnöm, de jó néhány pizzériába már nem megyek vissza. Rá kell érezni, gyújtottam már fel pizzát, szakadt már szét.... Ez ezzel jár, de akkor is jó érzés, hogy Te csináltad és mindenki kétpofára tolja az arcába.
...de kicsit kíváncsi vagyok: pizzakö mennyit dobna rajta pl.: https://szorolap.aldi.hu/emag/hu_HU/print/Online_katalogus_20
22_06_02_1/#1
...illetve, hogy rárakás és ragadás illetve levétel ne legyen macera: ha a köre nem direktben kerülne a pizza, hanem azon, amin most is sütöm: tulajdonkeppen egy perforalt lemez (nyilvan pizzasütö lapnak árulták ..vagy 20 éve megvan), akkor igen sok érdemi höhatása elveszne a pizzakönek ? fele ? 76.3%-a ?