HONDA fórum
2024. június 2. vasárnap, 14:18,  Kármen, Anita Legújabb regisztráltunk: gyulko 0 



Téma neve
Gasztronómia és kulináris élvezetek

#5637 DózeR +  2022. június 2. 09:44:00 re: #5618 (Márton87 + )  ←  ‹›   →  ↑  +3 | rejt
Az egész élet egy jó nagy tanulás. Akkor jártam ott, most itt. [SMIL:/ketelkedik/dunno.gif] [SMIL:/szeret/kiss.gif]





2022. június 3. 09:18:17: megválaszolva KawaBazsy 0  által, → #5641 

#5618 Márton87 +  2022. május 30. 22:32:03 re: #5253 (DózeR + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Gratula a Pide-hez :) finomnak néz ki
2022. június 2. 09:44:00: megválaszolva DózeR +  által, → #5637 

#5253 DózeR +  2021. május 7. 12:31:57 re: #5250 (FixGab + )  ←  ‹›   →  ↑  +4 | rejt
Van Kecskeméten Auchan, Metro és Interspar is.
- D.O.P. Buffala van szerintem mind a 3 boltban.
- Auchanban van az 5 Stagioni Napoletana liszt, Metroban meg van Caputo, igaz csak 25kg-s, de úgy kijön vagy 350Ft-ra /kg.
- Auchanban és a Metroban is van Mutti Polpa/Pelati konzerv, Pelati kicsit jobb, de a Mutti mint márka annyira jó, hogy ha a sima üveges Passata-t veszed is fasza.

Telefonra letölthető a PizzApp nevű alkalmazás, tökéletesen kiszámolja neked, hogy adott mennyiséghez mennyi minden kell. Rutinosak és főleg pizzériák és főleg olasz pizzériák nyilván nem használnak app-ot, de aki otthon 2-3 hetente 1x süt annak jól jön.
Egy átlag 28cm-es pizza kb egy 260-270g-s buciból jön ki, liszt függő de 60-62-es hidratációval szokták (hosszabb kelesztésnél erősebb liszttel akár 70), ami ugye azt jelenti, hogy 1000g liszt 600g vizet vesz fel. De hát ezzel már 'megdől' a dolog, mert a profiknál az egység víz adott és ahhoz a liszt amennyit felvesz. Na de ez mindegy is.
Az említett 5 Stagioni piros nápolyi liszt pl. 60%-os hidróval 1db 270g-s buci esetén: 166g liszt, 100g víz, 5g só (ez 3%, ez a bevett nem csak ízre hanem a kelésben is szerepe van ha jól tudom) és az élesztő. Az app-ban be tudod állítani, hogy mennyi ideig lesz szobahőn és mennyi ideig hűtőben kelesztve és Ő ennek megfelelően kiszámolja, hogy ehhez mennyi élesztő (vagy kovász) kell, hogy pont annyi idő alatt keljen meg.
Pl. 1db fent említett 270g-s buci esetén pl. 24h szobahőn (22 fok) 0.11g hagyományos élesztő vagy 0.048g instant élesztő kell. Ha ugyanezt 18 fokon keleszted akkor 0.24g/0.11g. Ha meg hűtőben akkor megint borul minden, főleg mivel gyúrás után 1-2h-t állni szokták hagyni a pulton aztán hűtő, de sütés előtt ki kell venni a hűtőből mert a szobahős tésztát kell nyújtani és sütni.... :D (ehhez kell amúgy ékszerész mérleg)
És akkor ott van még, hogy nem minden liszt viselkedik ugyanúgy, egyiknek több másiknak kevesebb kelesztési idő kell. Pl. a már többször említett piros 5 Stagioni Napoletana az 24-48h-s kelesztéshez ideális, van annak egy zöld társa, szintén 5 Stagioni Napoletana csak zöld, az pl. 8h-s kelesztéshez ideális. És akkor vannak olyan erős lisztek amik 72+h után lesznek jók. Általában minél magasabb a W érték (és a fehérje is annál több benne) annál több kelesztés kell, hogy jó legyen.

Én pl. pár napja gyorsan akartam pizzát enni és csak 5 órát kelesztettem több élesztővel a tésztát és nem is tudtam úgy formálni mint ha 24+ órát kelt volna. :) Ilyen csoda csónak lett belőle. :D Mondjuk finom volt. :)






Jaaaaa és fontos! Gyakorolj és tanulj meg kézzel nyújtani, NE sodrófával! Mert ránézésre az azzal van. És mindegy milyen jó alapanyagokat használsz, ha gyúrás és a nyújtás nem jól van kivitelezve akkor mindegy ha Nagyi Titka BL55-öt használsz.
2022. május 30. 22:32:03: megválaszolva Márton87 +  által, → #5618 
2021. május 18. 21:48:33: megválaszolva FixGab +  által, → #5288 
2021. május 7. 12:49:27: megválaszolva kissdani 0  által, → #5254 

#5250 FixGab +  2021. május 7. 10:18:15 re: #5248 (Locutus + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Ha van alternatívád szívesen fogadom :)
Itt Kecskemét környékén nem igazán találtam hasonlót sem, BP-n meg nem ismerek mást, de tényleg örömmel fogadnék javaslatokat.
2021. május 7. 12:31:57: megválaszolva DózeR +  által, → #5253 
2021. május 7. 10:44:15: megválaszolva horvathx +  által, → #5251 

#5248 Locutus +  2021. május 7. 10:13:13 re: #5247 (FixGab + )  ←  ‹›   →  ↑  0 | rejt
Azért az a bolt is megér egy misét... Az összeválogatott áruik nagyon faszák meg minden, de nagyítóval kell vadászni az olyasmit, ami máshol nem kapható meg. Ráadásul ami van máshol is, arról egyből lerí, hogy vagy 50%-kal drágábban adják itt, ki tudja miért.
2021. május 7. 10:18:15: megválaszolva FixGab +  által, → #5250 
2021. május 7. 10:15:54: megválaszolva madskillz +  által, → #5249 

#5247 FixGab +  2021. május 6. 11:12:50    ‹›   →  ↑  +8 | rejt
Ha már úgyis BP környékén jártam tegnap (köszi a felniket, Yakumo! :) ), beugrottam Budára a Culinarisba, mert a környéken nem igazán vagyunk ellátva olyan minőségű cuccokkal, mint amilyenekett ott kapni. Idén kezdtem pizzát csinálni (annyira szeretem az eredeti olaszt, és annyira képben vagyok vele, hogy mennyire messze állok attól, hogy hasonlót tudjak csinálni, hogy eddig bele sem fogtam :D ), így nem lett valami perfekt, de ég és föld lett ahhoz képest, amilyet az eddigi alapanyagokból tudtam összehozni.



2021. május 7. 11:04:52: megválaszolva Dontwalk +  által, → #5252 
2021. május 7. 10:13:13: megválaszolva Locutus +  által, → #5248 



Felhasználói lehetőségek
Felhasználói neved:
Jelszavad:







Get Firefox!

 A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Moderáció és szabályok

Szerver load: 0.62, 0.46, 0.41
Oldalgeneráláshoz felhasznált idő: 0.042 mp, 11 query