A rendelt pizzák itt ahol lakom. hát nem nehéz őket legyőzni Persze jó túlélésre, de ennyi..
Régen nem voltam úgy vele hogy jobb az itthoni koszt, de mostanában úgy érzem az éttermeket hogy feleslegesek.
Igen a kis kifőzdék nem rosszak.
Pont ma feleségem megkérdezte a barátnőjét akik rendszeresen járnak étterembe erről, és ők ugyanezt mondták, illetve hogy érdemes a számlát megnézni mert elég keményen átverik az embert.
Igazad van, kicsit rosszul fogalmaztam. Apám inkább a medium rare irányban mozog, a többieknek jobban bejön a medium, a gyerek miatt meg inkább medium well szeleteket tettem vissza pár másodpercig a forró serpenyőbe. Így sikerült viszonylag mindenkinek a kedvében járni. Életem második steak sütése, de az első említésre sem méltó.
Hrv kollégának pedig igaza van. Mondjuk én a covid előtt is futottam bele "rossz" és most utána pedig"jó" helyekbe. Szerintem ez attól függ, hogy ki tudta megtartani a szakácsot a bezárás alatt, mert sokan szakmát váltottak a bizonytalan miatt és nem is megy vissza ez az ok miatt.
Amikor messzebb dolgozunk és nem haza megyünk ebédelni, akkor kifőzdét keresünk. A legtöbb esetben sokkal jobb az étel, mint egy étteremben, ahol nincs menüztetés.
Az otthoni koszt azért is finomabb, mert saját magad készíted! Amióta raálltam a nápolyi jellegű pizzára, azóta nem is rendeltem pizzát. Rengeteg utána járás, jó alapanyag... Van még hova fejlődni, de a pizzériák 50-60%-ánál tuti jobb az én pizzám. Ezt azok mondták, akik eddig ettek belőle. Dózer kolléga pizzáit látva, valamint a Facebook csoportban látottak alapján tudom, hogy még így is csak 20-30%-os pizzát sütök.
Köszönöm!
Közben az interneten is kutakodtam, megannyi cikket és videót is megnéztem. A legegyszerűbb módszert alkalmaztam. Steak sütés előtt másfél órával hűtőből kivesz, szárazra törlés. Nagy serpenyő, legnagyobb lángon, amikor forró, akkor egy kis olaj, ha füstöl, akkor mehet bele a steak. A hús mindkét oldalát sóztam és borsóztam sütés előtti pillanatban. Serpenyőbe berak, nem piszkál! 3-3 és fél perc után fordít, aztán szintén 3, 3 és fél perc után kiszed. Rácson pihen 5-6 percet, mehet a tálalás! Mellé héjában sült krumpli és friss saláta.
Az én receptem: sütés előtt a húst kiveszed a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Bekened alaposan vajjal (és nem margarinnal), megborsozod. Közben egy sima tányért beraksz a sütőbe és 60 fokra előmelegíted.
Sütés: lehetőleg öntöttvas serpenyőbe némi étolaj, alaposan felforrósítod, nagy láng végig. Az olajba én szoktam tenni 2 cikk picit megnyomott fokhagymát, amit sütés közben majd ki kell venni (kuka), mert megég.
Sütés: ha már elég forró, belerakod a húst, oldalaként 2,5-3 perc. Füstöl, fröcsköl, de ez ilyen. Fordítani csak egyszer.
Mikor megvolt a második oldal is, akkor leveszed a tűzről, a hús alatti lével alaposan meglocsolod, majd mehet az előzőleg bemelegített tányérra, sütőbe alufóliával letakarva 10-15 percre.
Sózni én a végén szoktam, mikor már fel is van szeletelve.
Sziasztok!
Steak ügyben kérek egy kis segítséget! Apamék jönnek hozzánk ebédre szombaton.
Black Angus Ribeye és Denver steaket vett az asszony. Rendelkezésre áll gáz főzőlap serpenyő és elektromos sütő. Apám kedvenc a medium rare és well között.
Tudtok tippeket adni?
Eddigi kétszer csináltam, de mindig túl ment!
Köszönöm!