Úgy valahogy. Nem az én napi lépésem sok (ma ~14 000 felett vagyok picit), hanem az átlag tűnik számomra nagyon alacsonynak...
Pedig ha valami, ezt azért bele lehet szerintem szuszakolni a napi rutinba, különösebb költsége sincs (egy rendszeres edzőterem látogatáshoz, vagy egy rendes kerékpárhoz képest).
De amennyire látom, sokan ennyi mozgásra is sajnálják az energiát sajnos.
Nekem volt olyan munkahelyem ahol reggel 9kor már 10e lépés felett voltam. És 3-ig dolgoztunk akkor már megvolt a 25000 lépés. Azon kívül hogy 3-4 havonta új cipőt kellett vennem más előnye nem volt.
"Ha csak az elhízásra sarkítunk, akkor a mozgásszegény életmódtól önmagában senki nem lesz kövér."
Nem, de nem segít az biztos... (nem kell sportolónak lennie senkinek, de a mozgásszegény életmód az elhízáson kívül is hordoz magában veszélyeket. Pici, de rendszeres mozgással elég sok egészségügyi probléma megelőzhető vagy csökkenthető a statisztikák szerint. Az elhízás a látványos része, de nem az egyetlen következmény.)
Végülis... ha kivesszük belőle az egészségtelen ételeket és összevetőket, illetve egészségesebb alternatívával helyettesítjük azokat, akkor valóban nem olyan vészes a helyzet.
Már csak arra kellene választ találni, hogy meddig beszélhetünk magyar konyháról, és honnantól számít valami merőben újnak.
Tettél egy állítást, miszerint "Egészség szempontjából a magyar konyha úgy szar, ahogy van, mindig is az volt."
Szerintem ez önmagában nem állja meg a helyét.
Ahogyan a magyar konyhában megvannak a hízlalóbb ételek, úgy az általad említett mediterrán konyhában is lehet mértéktelenség, ami szintén hízáshoz vezet, illetve hozzájárulhat az egészségtelenebb életmódhoz.
A magyar konyha sem csak krumplistésztából, meg mákosgubából áll.
A pörkölt miből van?
Hagyma, paprika, hús... mi az egészségtelen ebben, ha nem zabálja tele magát az ember belőle, és mondjuk durum tésztával, vagy rizzsel eszi?
Az meg pláne nem a magyar konyha sara, hogy istentelen mennyiségű szar alapanyagot árulnak a boltokban, áruházakban.
Szintén nem a magyar konyha hibája, hogy az emberek a mekit, meg az olcsó pizzát zabálják kétpofára.
Ahogyan a kaját sem csak Magyarországon kell(ene) lemozogni.
Ha csak az elhízásra sarkítunk, akkor a mozgásszegény életmódtól önmagában senki nem lesz kövér. A baj a kalória többlet, tehát ha valaki az ágyból az autóba, onnan az irodai székbe ül, majd vica versa, mellette meg annyit kalóriát visz be (ráadásul a lehető legrosszabb formában és minőségben), amit egy triatlonista is nehezen éget el.
Én elég aktív életet élek: hetente legalább hat alkalommal sportolok, bringával járok dolgozni, a munkám is mozgalmas.
Télen az alapjárati kalóriaszükségletem körülbelül 2500 kcal, erre jön a sport, ami ~800-1300 kcal. Ez összesen bő 3500 kcal/nap (nyáron ez inkább 4-4500 vagy több). Na ha valaki, akkor én megengedhetném magamnak a krumplistésztát meg a csülökpörköltet, de ezekkel még ezt az átlagtól jóval magasabb napi kalóriaigényt is igencsak könnyű átlépni.
Nagyon jó összehasonlítási alap szokott lenni, hogy ugyan azt a kalóriamennyiséget vidd be valami könnyen csúszó "szemét" kajából, aztán próbáld meg sovány húsból/halból, alacsony glikémiás indexű szénhidrátból és többszörösen telítetlen zsírból. Kínkeserves lesz.
Szerintem egyáltalán nem mozgok sokat, de a statisztika szerint:
No persze nem hiszem, hogy ez tudományos alapokon nyugvó kimutatás lenne természetesen, eleve csak az adott -samsung health- app használók vannak benne, stb.
De nem az enyém a sok, a többieké kevés (nem tudom, hogy lokális vagy globális-e az itteni statisztika, szóval ha nem csak az ország vagy Europa van benn, akkor még gyászosabb képet fest a dologról)
Szerintem meg igenis köze van hozzá. Akkor is egészségtelen volt és most is az, csak száz éve jobban lemozogták és eleve kevesebbet ettek.
Ahogy ránkzúdult itt a jólét, az alapból egészségesebb "konyhán" élő európai népek között közel nem lett olyan mértékű a népbetegség az elhízás és az azokkal kapcsolatos szövődmények, mint nálunk. Ennek csak kisebb része a mozgásszegény életmód (amint már írtam is). Egyszerűen többet eszünk a rossz minőségű élelmiszerekből.
Ez nem csak milka csoki meg coca cola, mert az máshol is ugyan úgy van. Csak nem mindegy, hogy egy fél liter cukros kólát mondjuk egy olívaolajos tonhalsalátára iszol meg, vagy egy fél vödör, kacsazsíros töltöttkáposztára, amihez ettél három szelet fehér kenyeret.
Vagy mondjuk megnézel egy tipikus magyar vendégséget: leszakad az asztal...
Ha az ember csak bizonyos paramétereket emel ki, az könnyen téves következtetés levonására vezet; mindig érdemes szélesebb körben vizsgálni a jelenségeket.
Tipikus példája ennek (és témába is vág), hogy nagyapáink száz évig éltek, pedig csak szalonnát ettek meg kapáltak a földeken. Ez is egy díjnyertes baromság. Biztos volt egy nagyapánk, aki száz évig élt, mellette meg a falu nagy része kipusztult ötven éves korára. Ugyan úgy rákban meg egyebekben, csak akkor még nem jutottak hozzá olyan sokan és olyan mértékű egészségügyi ellátáshoz, diagnosztikához, mint manapság. "Hát tudod... régen fájt már neki a gyomra, aztán elvitte az ördög." Másrészt a sikersztorik szignifikánsan gyorsabban terjednek.
Alapvetően a probléma a mértéktelenség (régen ez megvolt, ezért ismerhettünk elhízott embereket) + a szar alapanyagok (pl. a rossz szénhidrátok), illetve még inkább e kettő keveréke.
És ennek bizony semmi köze a magyar konyhához.
Ha nem is borzasztóan sokat, azért éltem a kommunizmusban, és én bizony ismertem elhízott embereket.
De ahogy itt már írták, az, hogy mennyire könnyű ma édességhez hozzájutni, illetve úgy általánosságban szénhidráthoz, és ehhez jön, hogy mindenki autóval jár, régen kikerékpároztak az üzemekbe, meg a földekre, aztán tolták a munkát. Ma az emberek beülnek a tévé/internet elé, és szórakoztatja őket, nem kell fizikailag semmit tenni. De azért van egy olyan dolog is, hogy a várható élettartam mégis rövidebb volt akkor, mint ma, jó, persze, mert azóta az orvostudomány talán fejlődött...
Sok összetevős.
Nem volt internet
Nem volt kábelTV
Nem volt ekkora chips és csokiválaszték
Nem voltak gyorséttermek
Relatíve luxus volt étterembe járni
Szinte mindenki "átlag" ember volt, átlag fizetéssel, átlag otthoni étkezéssel
Csak gondolatébresztésnek, az épp aktuális divat-irányzatok helyett/nélkül:
Nézz meg pár régebbi, néhány évtizeddel ezelőtt készült budapesti fotót (nem volt az olyan régen).
(Szinte) csak vékony, csinos emberek voltak. Nem kórosan vékony, nem azért, mert nem volt mit enni!
Mi volt akkor, ha nem magyar konyha? Sokkal magyarabb volt az, mint ma.
Nem válogattam a fotókat, egyszerűen nem találok olyat, amin elhízott (bocsánat: és kibaszott dagadt) emberek (is) lennének.
Nem állítom,h. a kacsazsír egészségesebb mint mondjuk az extra szűz olivaolaj. De ettől függetlenül a kacsazsír sem fog megölni. Ha normálisan használod.
De mondom, lehet zsírszegényen is főzni. Pont az a baj,h. a legtöbb ember kurva sok zsírral készíti az kajákat és mellé nem mozog szinte semmit.
Gondolj arra régen a parasztbácsi mit csinált. Betolt egy felest reggel indulónak, aztán evett szalonnát kenyérrel meg hagymával, rátolt még egy felest és ment a dolgára, vagy is aktív volt.
Az a legnagyobb probléma,h. a bevitt kalóriák nagy részét fel sem használja az ember.
Amúgy mióta rászoktatták a magyar embert az étolajra meg a margarinra semmit nem csökkent a szív-érrendszeri megbetegedések száma. Sőt, nőtt. Ami persze nem feltétlenül csak az étolajnak és az étolaj alapú margarinoknak köszönhető.
Senkit nem akarok rábeszélni semmire az biztos.
Az étrendemből teljesen mellőzöm a margarint kb. 10 éve nem fogyasztok margarint. Vajat is nagyon ritkán. Olajat meg csak rántott dolgokhoz használok, semmi máshoz és nagyon alaposan még forrón lecsepegtetem. De rántot cuccokat is elég keveset eszek.
Az olivának meg nem szeretem az ízét sajnos...
Szerintem (illetve a tudomány jelenlegi állása szerint) meg a többszörösen telítetlen zsírsavakat minél magasabb arányban tartalmazó zsírok a legjobbak, illetve a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek.
Egy átlag magyar ha valamilyen elhízásból fakadó problémával küszködik, akkor a dietetikus vagy egyéb normális szakember nem azt fogja javasolni, hogy mostantól kacsazsírral csináld a pörköltet meg libazsírral a töltöttkáposztát, hanem leginkább mediterrán jellegű (vagy arra hajazó) étrendet fognak javasolni, az pedig köszönő viszonyban nincsen ezekkel, nem véletlenül.
Igen, vannak egészségesEBB magyar ételek, de nagyon nem azok dominálnak.
Az életmód résszel egyetértek, bár alapjában véve nem arról volt/van szó. Valamint az egészséges életmódnak bő 70%-t az étkezés teszi ki, szóval a libazsíros krumplistésztát meg a vajjal készült mákos gubát igencsak nehéz (lehetetlen) mozgással ellensúlyozni.
A szárnyas zsír sokkal jobb mint az étolaj vagy a margarin.
Zsírt sem úgy kell elképzelni,h. kilószám enni.
Mértékletesség!!
Még a víztől is meghalsz ha túliszod magad (vízmérgezés)
Egy csirkepörköltet is el lehet készíteni úgy,h. nem tocsog a zsírban és jó minőségű húsból, nem "vegykezelt" nagyüzemi szarból.
Arról nem beszélve,h. nem kell reggeltől estig nehéz ételeket enni és minden nap.
Az sem mindegy mennyit eszünk!
A magyar konyha nem csak rántott húsból, gulyáslevesből meg pörköltből áll. Főzelékek, tésztafélék, levesek, káposztás ételek, halételek stb.
Azért mert az emberek többségének a magyar konyha kimerül 4-5 ételben az más dolog.
Ugyanazt az ételt elkészítem egészségesen is és egészségtelenül is ha akarom.
Nem alapvetően a magyar konyhával van a gond, hanem az elkészítés módjával és a szar minőségű alapanyagokkal. Valamint a nem elég változatos étrenddel. Kevés zöldség, gyümölcs, élelmi rost.
De sok más probléma is van ami miatt a magyarok egészségi állapota szar.
Sok stressz, túlhajszoltság, rengeteg a dohányos, az alkoholista (főleg akik pancsolt szarokkal gyilkolják magukat)
Rengeteg feldolgozott, agyon cukrozott fos élelmiszert esznek az emberek és szar minőségű nagyüzemi húst és húskészítményeket (ez az olcsó)
Mozgásszegény életmód, elhízás!!
Orvoshoz csak az utolsó pillanatban megyünk vagy ha a mentő visz. Vagy is nagyon sokan nem is törődnek az egészségükkel.
Hosszasan lehetne sorolni miért ilyen szar az átlag magyar egészségi állapota.
Kacsazsír, libazsír meg egészség egy lapon, az... Egészség szempontjából a magyar konyha úgy szar, ahogy van, mindig is az volt. De legalább ízletes, így konnyű a sok szemétből sokat enni.
Azóta még szarabb a statisztika, mióta rászoktatták az embereket az étolajra meg a margarinra....
Ráadásul a daganatos megbetegedések terén is toplistásak vagyunk...
Öö.. nem akarlak elkeseríteni, de perpill egy évben több kilométert teszek meg bringával, mint a kocsimmal.. Sőt, sztem ha összeadom az ATS meg a pickup futását, akkor is.. :-) Sz'al ez mellément, testtömeg index versenyre is bármikor kiállok. A magokat kapják rendszeresen a csivitelők, ha ne adj isten üres az etető, kopognak az ablakon.. :-)
Üdvözöllek az egy főre legtöbb ér- és szívbetegségben elhunytak és szenvedők országában
Tulajdonképpen nem magával az étellel van baj hanem ha nem mozogsz utána. Régen szépen lemozogták a földeken meg mindenhol a szalonnát stb. de ma csak esznek és esznek és esznek az emberek...semmi mozgás. Persze ettől még nem kell mindennap ilyeneket enni , én a változatos étrendben hiszek. A magokat meg add a kanáriknak ha meg nem sértődnek
Ilyen bőrös kacsahájat én is veszek időnként, felkockázom, s csinálok belőle töpörtyűt (meg ugye zsírt), hamar elfogy.. Aszonta a zasszony, h legközelebb süssek bele egy májat a zsír közepébe, de úgy még nem próbáltam..