Úgy valahogy. Nem az én napi lépésem sok (ma ~14 000 felett vagyok picit), hanem az átlag tűnik számomra nagyon alacsonynak...
Pedig ha valami, ezt azért bele lehet szerintem szuszakolni a napi rutinba, különösebb költsége sincs (egy rendszeres edzőterem látogatáshoz, vagy egy rendes kerékpárhoz képest).
De amennyire látom, sokan ennyi mozgásra is sajnálják az energiát sajnos.
Nekem volt olyan munkahelyem ahol reggel 9kor már 10e lépés felett voltam. És 3-ig dolgoztunk akkor már megvolt a 25000 lépés. Azon kívül hogy 3-4 havonta új cipőt kellett vennem más előnye nem volt.
"Ha csak az elhízásra sarkítunk, akkor a mozgásszegény életmódtól önmagában senki nem lesz kövér."
Nem, de nem segít az biztos... (nem kell sportolónak lennie senkinek, de a mozgásszegény életmód az elhízáson kívül is hordoz magában veszélyeket. Pici, de rendszeres mozgással elég sok egészségügyi probléma megelőzhető vagy csökkenthető a statisztikák szerint. Az elhízás a látványos része, de nem az egyetlen következmény.)
Végülis... ha kivesszük belőle az egészségtelen ételeket és összevetőket, illetve egészségesebb alternatívával helyettesítjük azokat, akkor valóban nem olyan vészes a helyzet.
Már csak arra kellene választ találni, hogy meddig beszélhetünk magyar konyháról, és honnantól számít valami merőben újnak.
Tettél egy állítást, miszerint "Egészség szempontjából a magyar konyha úgy szar, ahogy van, mindig is az volt."
Szerintem ez önmagában nem állja meg a helyét.
Ahogyan a magyar konyhában megvannak a hízlalóbb ételek, úgy az általad említett mediterrán konyhában is lehet mértéktelenség, ami szintén hízáshoz vezet, illetve hozzájárulhat az egészségtelenebb életmódhoz.
A magyar konyha sem csak krumplistésztából, meg mákosgubából áll.
A pörkölt miből van?
Hagyma, paprika, hús... mi az egészségtelen ebben, ha nem zabálja tele magát az ember belőle, és mondjuk durum tésztával, vagy rizzsel eszi?
Az meg pláne nem a magyar konyha sara, hogy istentelen mennyiségű szar alapanyagot árulnak a boltokban, áruházakban.
Szintén nem a magyar konyha hibája, hogy az emberek a mekit, meg az olcsó pizzát zabálják kétpofára.
Ahogyan a kaját sem csak Magyarországon kell(ene) lemozogni.
Ha csak az elhízásra sarkítunk, akkor a mozgásszegény életmódtól önmagában senki nem lesz kövér. A baj a kalória többlet, tehát ha valaki az ágyból az autóba, onnan az irodai székbe ül, majd vica versa, mellette meg annyit kalóriát visz be (ráadásul a lehető legrosszabb formában és minőségben), amit egy triatlonista is nehezen éget el.
Én elég aktív életet élek: hetente legalább hat alkalommal sportolok, bringával járok dolgozni, a munkám is mozgalmas.
Télen az alapjárati kalóriaszükségletem körülbelül 2500 kcal, erre jön a sport, ami ~800-1300 kcal. Ez összesen bő 3500 kcal/nap (nyáron ez inkább 4-4500 vagy több). Na ha valaki, akkor én megengedhetném magamnak a krumplistésztát meg a csülökpörköltet, de ezekkel még ezt az átlagtól jóval magasabb napi kalóriaigényt is igencsak könnyű átlépni.
Nagyon jó összehasonlítási alap szokott lenni, hogy ugyan azt a kalóriamennyiséget vidd be valami könnyen csúszó "szemét" kajából, aztán próbáld meg sovány húsból/halból, alacsony glikémiás indexű szénhidrátból és többszörösen telítetlen zsírból. Kínkeserves lesz.
Szerintem egyáltalán nem mozgok sokat, de a statisztika szerint:
No persze nem hiszem, hogy ez tudományos alapokon nyugvó kimutatás lenne természetesen, eleve csak az adott -samsung health- app használók vannak benne, stb.
De nem az enyém a sok, a többieké kevés (nem tudom, hogy lokális vagy globális-e az itteni statisztika, szóval ha nem csak az ország vagy Europa van benn, akkor még gyászosabb képet fest a dologról)
Szerintem meg igenis köze van hozzá. Akkor is egészségtelen volt és most is az, csak száz éve jobban lemozogták és eleve kevesebbet ettek.
Ahogy ránkzúdult itt a jólét, az alapból egészségesebb "konyhán" élő európai népek között közel nem lett olyan mértékű a népbetegség az elhízás és az azokkal kapcsolatos szövődmények, mint nálunk. Ennek csak kisebb része a mozgásszegény életmód (amint már írtam is). Egyszerűen többet eszünk a rossz minőségű élelmiszerekből.
Ez nem csak milka csoki meg coca cola, mert az máshol is ugyan úgy van. Csak nem mindegy, hogy egy fél liter cukros kólát mondjuk egy olívaolajos tonhalsalátára iszol meg, vagy egy fél vödör, kacsazsíros töltöttkáposztára, amihez ettél három szelet fehér kenyeret.
Vagy mondjuk megnézel egy tipikus magyar vendégséget: leszakad az asztal...
Ha az ember csak bizonyos paramétereket emel ki, az könnyen téves következtetés levonására vezet; mindig érdemes szélesebb körben vizsgálni a jelenségeket.
Tipikus példája ennek (és témába is vág), hogy nagyapáink száz évig éltek, pedig csak szalonnát ettek meg kapáltak a földeken. Ez is egy díjnyertes baromság. Biztos volt egy nagyapánk, aki száz évig élt, mellette meg a falu nagy része kipusztult ötven éves korára. Ugyan úgy rákban meg egyebekben, csak akkor még nem jutottak hozzá olyan sokan és olyan mértékű egészségügyi ellátáshoz, diagnosztikához, mint manapság. "Hát tudod... régen fájt már neki a gyomra, aztán elvitte az ördög." Másrészt a sikersztorik szignifikánsan gyorsabban terjednek.
Alapvetően a probléma a mértéktelenség (régen ez megvolt, ezért ismerhettünk elhízott embereket) + a szar alapanyagok (pl. a rossz szénhidrátok), illetve még inkább e kettő keveréke.
És ennek bizony semmi köze a magyar konyhához.
Ha nem is borzasztóan sokat, azért éltem a kommunizmusban, és én bizony ismertem elhízott embereket.
De ahogy itt már írták, az, hogy mennyire könnyű ma édességhez hozzájutni, illetve úgy általánosságban szénhidráthoz, és ehhez jön, hogy mindenki autóval jár, régen kikerékpároztak az üzemekbe, meg a földekre, aztán tolták a munkát. Ma az emberek beülnek a tévé/internet elé, és szórakoztatja őket, nem kell fizikailag semmit tenni. De azért van egy olyan dolog is, hogy a várható élettartam mégis rövidebb volt akkor, mint ma, jó, persze, mert azóta az orvostudomány talán fejlődött...
Sok összetevős.
Nem volt internet
Nem volt kábelTV
Nem volt ekkora chips és csokiválaszték
Nem voltak gyorséttermek
Relatíve luxus volt étterembe járni
Szinte mindenki "átlag" ember volt, átlag fizetéssel, átlag otthoni étkezéssel
Csak gondolatébresztésnek, az épp aktuális divat-irányzatok helyett/nélkül:
Nézz meg pár régebbi, néhány évtizeddel ezelőtt készült budapesti fotót (nem volt az olyan régen).
(Szinte) csak vékony, csinos emberek voltak. Nem kórosan vékony, nem azért, mert nem volt mit enni!
Mi volt akkor, ha nem magyar konyha? Sokkal magyarabb volt az, mint ma.
Nem válogattam a fotókat, egyszerűen nem találok olyat, amin elhízott (bocsánat: és kibaszott dagadt) emberek (is) lennének.
Nem állítom,h. a kacsazsír egészségesebb mint mondjuk az extra szűz olivaolaj. De ettől függetlenül a kacsazsír sem fog megölni. Ha normálisan használod.
De mondom, lehet zsírszegényen is főzni. Pont az a baj,h. a legtöbb ember kurva sok zsírral készíti az kajákat és mellé nem mozog szinte semmit.
Gondolj arra régen a parasztbácsi mit csinált. Betolt egy felest reggel indulónak, aztán evett szalonnát kenyérrel meg hagymával, rátolt még egy felest és ment a dolgára, vagy is aktív volt.
Az a legnagyobb probléma,h. a bevitt kalóriák nagy részét fel sem használja az ember.
Amúgy mióta rászoktatták a magyar embert az étolajra meg a margarinra semmit nem csökkent a szív-érrendszeri megbetegedések száma. Sőt, nőtt. Ami persze nem feltétlenül csak az étolajnak és az étolaj alapú margarinoknak köszönhető.
Senkit nem akarok rábeszélni semmire az biztos.
Az étrendemből teljesen mellőzöm a margarint kb. 10 éve nem fogyasztok margarint. Vajat is nagyon ritkán. Olajat meg csak rántott dolgokhoz használok, semmi máshoz és nagyon alaposan még forrón lecsepegtetem. De rántot cuccokat is elég keveset eszek.
Az olivának meg nem szeretem az ízét sajnos...
Szerintem (illetve a tudomány jelenlegi állása szerint) meg a többszörösen telítetlen zsírsavakat minél magasabb arányban tartalmazó zsírok a legjobbak, illetve a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek.
Egy átlag magyar ha valamilyen elhízásból fakadó problémával küszködik, akkor a dietetikus vagy egyéb normális szakember nem azt fogja javasolni, hogy mostantól kacsazsírral csináld a pörköltet meg libazsírral a töltöttkáposztát, hanem leginkább mediterrán jellegű (vagy arra hajazó) étrendet fognak javasolni, az pedig köszönő viszonyban nincsen ezekkel, nem véletlenül.
Igen, vannak egészségesEBB magyar ételek, de nagyon nem azok dominálnak.
Az életmód résszel egyetértek, bár alapjában véve nem arról volt/van szó. Valamint az egészséges életmódnak bő 70%-t az étkezés teszi ki, szóval a libazsíros krumplistésztát meg a vajjal készült mákos gubát igencsak nehéz (lehetetlen) mozgással ellensúlyozni.
A szárnyas zsír sokkal jobb mint az étolaj vagy a margarin.
Zsírt sem úgy kell elképzelni,h. kilószám enni.
Mértékletesség!!
Még a víztől is meghalsz ha túliszod magad (vízmérgezés)
Egy csirkepörköltet is el lehet készíteni úgy,h. nem tocsog a zsírban és jó minőségű húsból, nem "vegykezelt" nagyüzemi szarból.
Arról nem beszélve,h. nem kell reggeltől estig nehéz ételeket enni és minden nap.
Az sem mindegy mennyit eszünk!
A magyar konyha nem csak rántott húsból, gulyáslevesből meg pörköltből áll. Főzelékek, tésztafélék, levesek, káposztás ételek, halételek stb.
Azért mert az emberek többségének a magyar konyha kimerül 4-5 ételben az más dolog.
Ugyanazt az ételt elkészítem egészségesen is és egészségtelenül is ha akarom.
Nem alapvetően a magyar konyhával van a gond, hanem az elkészítés módjával és a szar minőségű alapanyagokkal. Valamint a nem elég változatos étrenddel. Kevés zöldség, gyümölcs, élelmi rost.
De sok más probléma is van ami miatt a magyarok egészségi állapota szar.
Sok stressz, túlhajszoltság, rengeteg a dohányos, az alkoholista (főleg akik pancsolt szarokkal gyilkolják magukat)
Rengeteg feldolgozott, agyon cukrozott fos élelmiszert esznek az emberek és szar minőségű nagyüzemi húst és húskészítményeket (ez az olcsó)
Mozgásszegény életmód, elhízás!!
Orvoshoz csak az utolsó pillanatban megyünk vagy ha a mentő visz. Vagy is nagyon sokan nem is törődnek az egészségükkel.
Hosszasan lehetne sorolni miért ilyen szar az átlag magyar egészségi állapota.
Kacsazsír, libazsír meg egészség egy lapon, az... Egészség szempontjából a magyar konyha úgy szar, ahogy van, mindig is az volt. De legalább ízletes, így konnyű a sok szemétből sokat enni.
Azóta még szarabb a statisztika, mióta rászoktatták az embereket az étolajra meg a margarinra....
Ráadásul a daganatos megbetegedések terén is toplistásak vagyunk...
Öö.. nem akarlak elkeseríteni, de perpill egy évben több kilométert teszek meg bringával, mint a kocsimmal.. Sőt, sztem ha összeadom az ATS meg a pickup futását, akkor is.. :-) Sz'al ez mellément, testtömeg index versenyre is bármikor kiállok. A magokat kapják rendszeresen a csivitelők, ha ne adj isten üres az etető, kopognak az ablakon.. :-)
Üdvözöllek az egy főre legtöbb ér- és szívbetegségben elhunytak és szenvedők országában
Tulajdonképpen nem magával az étellel van baj hanem ha nem mozogsz utána. Régen szépen lemozogták a földeken meg mindenhol a szalonnát stb. de ma csak esznek és esznek és esznek az emberek...semmi mozgás. Persze ettől még nem kell mindennap ilyeneket enni , én a változatos étrendben hiszek. A magokat meg add a kanáriknak ha meg nem sértődnek
Ilyen bőrös kacsahájat én is veszek időnként, felkockázom, s csinálok belőle töpörtyűt (meg ugye zsírt), hamar elfogy.. Aszonta a zasszony, h legközelebb süssek bele egy májat a zsír közepébe, de úgy még nem próbáltam..
Kedves egészségére!
Kacsamájról megmaradt fokhajmás zsírral megkenem a kenyérkémet, némi sóval és lilahajmával elfogyasztom, utána edzésen szinte akárkit bedarálok, annyira betölt.
Ha nem elég a fizikum és a rutin, jöhet némi böfi! Annyi időre pont megzavarja a másikat, hogy fordíthassak!
Vhol azt olvastam, h ez a beton vágás jól fizetett, keresett meló. Monnyuk lehet emelni sokat, meg nem is túl tiszta.. Fel kellett vágnom, s elhordanom az egyik ügyfelem kapu bejárójánál a betont (felfagyott), majd be is tojtam.
Bontottunk, véstünk. Az addig volt, ameddig a Covid alatt nem tudtam a munkámat csinálni rendesen ÉS a rendezvényes árusítás teljesen beleállt a földbe ugye, így nem tudtam megélni, ezért kerültem összeütközésbe az építőiparral. Ami nem volt rossz, de azért jó se és 2 év pont elég volt belőle, pláne amilyen lendülettel nyomtuk.
Öcsém is, én is kiszálltunk belőle, kb. egyszerre. Ő, ha minden jól megy (vizsgák, amik még hátra vannak) márciusban már kék buszon nyomja utasokkal élesben, én meg nyomom a gázmesterit, plusz a kis dolgaimat mellette.
Amúgy igen, csak ezt nem fejtettem ki. (forgalom)
Ha azt vesszük, hogy amennyi gyökér megoldás született Budapest forgalmának változásában, (ezt zártuk le, azt zártuk le, erre-arra nem kanyarodhatsz, stb-stb.) a régi autó mennyiséget egyáltalán nem is tudná lekezelni és megállna az élet. Így is szar, de kb. olyan szar mint eddig, szóval törvényszerűen kevesebb autónak kell lennie.
Az is igaz, ha nekem nem kellene a városban címről címre furikáznom a munkám miatt, be se tenném a városba a lábamat, ha mégis, akkor tuti lenne bérletem (vagy vennék jegyet) és inkább úgy mint hogy a parkolás miatt idegeskedjek, azért is fizessek, fenntartsak rá egy autót, stb. Boltba se mennék be nagyon, bármennyire is van számomra esetleg érdekes, jöjjön házhoz és kész, le a gond.
De sajna muszáj, ez hozzátartozik a munkámhoz, enélkül én nem tudom végezni. Bárcsak.
Remélem hamarosan rám verik (és sok másra is persze) a régóta esedékes dugódíjat is, hadd dráguljon még tovább a kiszállításos/ kiszállásos szolgáltatások díja.... (meg az összes többi is, mert az mindenkit érinteni fog kb.)
Nyilván nem látom mennyit vásárol (mennyi van a bevásárló kosarában) mert nem nézegetem.
Nyilván nem látom,h. szegényebb régióban mennyivel kevesebbet autóznak az emberek.
Én annyit látok,h. mindig tele a LIDL meg a többi, nincs parkolóhely az utakon rengeteg autó, nulláson stb. Én ezt látom.
Valószínű Pesten és pestmegyében a kisebb vásárlóerő nem érződik annyira, mint mondjuk hevesben vagy máshol.
Persze, ez jogos. Nyilván az sem mindegy hol lakik az ember. Pesten, pestmegyében vagy szegényebb régióban.
Talán azért nem lehetett ennyire még észrevenni, mert most jön majd csak igazán a spórolás.
Lehet akár volt még tartalék is és az emberek felélték.
"Átlag' emberekre gondolok, nem a milliárdosokra vagy az oylanokra akiknek 100 milla csücsül a számlájukon...
Pedig kisebb a forgalom az utakon, kevesebb dolgot vásárolnak az emberek. 2023-ban 17%-kal esett vissza az üzemanyagok eladása 2022-höz képest. Nyilván az is benne volt, hogy megszűnt a 480-as benzin. Viszont én azt érzem nem mozog annyi autó mint mondjuk pár éve.
akinek kevesebb a pénze az szerinted nem is jár boltba? vagy nem értem mire akarsz kilyukadni. nem az a lényeg, hogy te épp hány autót látsz egy Auchan parkolóban, és a te megítélésed szerint az sok, vagy kevés, hanem az, hogy mennyit vásárolnak az emberek, és az bizony rohadtul földbe állt 2023-ban.
az ami a te szemedben VÁLSÁG, amire számítasz, hogy alig van autó az utakon meg ember a boltokban az egy olyanfajta gazdasági visszaesést és politikai állapotot jelentene, amiben nagyjából a jelenlegi világrend is teljesen felborul.
Én is ezt látom az utakon, Auchan parkolókban, stb., hogy mindig tele.
De ez azért nem minden ember, ezt meg kéne érteni végre, mert mindig ezzel jönnek emberek, hogy mit látnak. Amit látsz, az csak a felszín.
Ha akarsz hallani egy átlagos embert, mint én, (annak tartom magamat, pedig több szinten vagyok pl. vállalkozó, de kicsiben) akkor ezek a drágulások nincsenek minden következmény nélkül.
Személy szerint én sosem járok fodrászhoz, de ha jártam volna, akkor azt biztosan az elmúlt pár évben megszüntetem, mert az árak röhejek.
Nem veszek pl. nagyon régóta téliszalámit, se Rákóczit, mert legtöbbször nekem már túl drága. (10.000Ft/kg vagy felette? Ne vicceljünk már) Most vettem egy 750g-os Rákóczit karácsonyra, mert 5.000Ft volt az Auchan-ban. Ez nálam a határeset, így egy rudat vettem, ennyi. Most megint pár évig nem veszek, de 1 évig biztosan.
Kocsiba csak akkor ülök, ha munkába megyek vagy ha nagyon célzottan látogatjuk anyóst (1-2 hónapban 1x) vagy anyámat, őt se gyakrabban, ráadásul ő egy köpés. (Ecser-Mende távolság, lóf*sz)
Az 5gen-t is csak akkor gurítom meg, (hobby autó) ha Érdre megyünk az említett anyósékhoz.
Étterembe régen azért gyakrabban jártunk, (havonta egyszer biztos) most csak kiemelt alkalmakkor, mondjuk most majd Valentin napkor, ami nálunk hagyomány, ezért azt nem adom fel, amúgy lóf*sz.
A családban a szülinapokat már összevonjuk. Az enyémet pl. anyám pasijával, (december 1. és dec. 15.) feleségemét öcsémmel, (febr. 17. és márc. 3.) mert egy k*rva torta sem annyi, mint pár éve. Rohadt drága. Így egy torta, két számgyertya, kész.
Ezen felül bármilyen eddigi hobby szintű dolog a minimumra van véve jó pár éve. Lego, figurák, ilyesmi, de még ruha szinten sem veszünk magunknak semmi újat, csak ha már nagyon muszáj. Cipő ugyanez. Van egy állandó melós cipőm, ez ha szétmegy vagy annak határára ér, rögtön veszek újat, de ennyi. Most halt meg az Adidas 2 év után pl., vettem egy Dorko-t most, abban nyomom, mindkettő erősen 20 alatti cipő.
Amúgy van egy normálisabb cipőm, amit felveszek ha megyek valahova (az is innen a fórumról van White-tól és igen nyomott áron vettem tőle) és egy "félbakancs", ami vízhatlan (Gore-Tex) hogy tudjak pl. havat lapátolni meg ilyenek. Pont, ennyi.
Csak azon gondolkodom, hogyan lehet még pénzt szerezni, ezért ebben az évben indítunk egy csomagküldéses édesség webshopot meg elkezdek felsőmarózni a saját kezemmel, (ez is kap egy külön weboldalt majd) mert a rendezvény ahol eladunk, kezd behalni, (ott sincs már az a vásárlóerő mint 5-6 éve) így ott is újítani kell, profilt (is) kell váltanunk.
Szerintem nem kell folytatnom, a lényeg, hogy hidd el, a legtöbb ember sok mindent változtat a jelenlegi helyzet miatt és nem dúskál, mint "amit látsz".
Így van, itthon nagyon szarul lehet keresni általánosságban.
Én még mindig azt nem értem,h. a jelenlegi élelmiszer és benzin és minden árak mellett, miért látom még is azt,h. az utak tele vannak autóval, a boltok parkolói szintén tele stb. És ugyanúgy megfizetik a nálunk is drága szolgáltatásokat.
Pedig felénk sem mindenki szoftverfejlesztő meg orvos meg ügyvéd....
"Továbbra is özönlenek a magyarok Ausztriába, már minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar. Még szép, hogy mennek, ahol 2000 eurót keres egy takarító, 2500-at egy pék, gyári melós szalagnál 2500-3000-et, a tanár 3000-et, a raktáros-villanyszerelő 3500-at, az ápoló 3-4000-et.
Tehát továbbra is 2,5-3-szoros bérek vannak, ami teljesen indokolt, hiszen az osztrák GDP is majdnem háromszoros, az évi 500 milliárd eurót közelíti, a magyar meg 180. A bérek ezzel teljesen összhangban vannak, csak magasabb előállított értékből következhetnek magasabb bérek, ha ettől a gazdasági teljesítménybeli különbségtől eltérnének a bérarányok, akkor az irreális részét elvinné az infláció, ahogy történt is. Ahogy azon, hogy egy seprűgyárban sokkal kevesebbet lehet keresni, mint egy szoftvercégnél, senki nem csodálkozik, pont így van az országok között is."