Igen ez jó ötlet. Köszi!
Addig lehet nem is gincsolom a gépet. (Bár 4 év garancia van rá ).
Lesz annyi kávém , hogy mire kikísérletezem megáll a szívem.
Szemcseméret terén nekem ehhez a géphez pl ideális a piros csomagos Segafredo Espresso mérete. Esetleg vegyél egy csomaggal, el is tudod használni, illetve ahhoz már tudsz viszonyítani a szemcseméret tekintetében.
Nos tökéletesen átlátod a tüneteket.
Mocsaras a teteje és (főleg a mai adag) nekem már túl erős volt. Az íze is finomabb volt a tegnapinak, ezt már szerintem sokáig főzte, mert kezdett keserűbb ízvilág lenni (pedig arabica kávét használok).
Veszek mérleget, az aldiba kb 3e Ft szokott lenni, ennyit megér.
Nem akartam én elsőre ennyire okos lenni, hogy magamnak örlök, csak kaptam ajándékba vagy 2 kiló szemes kávét, nem kéne tönkremenjen.
Állítok a szemcseméreten, csak így laikusként nem igazán tudom mi lenne az optimális. Nekem ez is elég durvának tűnik pedig.
Egyetértek malazzsal, túl finom az őrlésed.
Persze ez egy több szereplős játék. Szerezz be (kölcsön legelább) egy grammos mérleget. Ha duplaszűrő (két személyes) van fent akkor 17-18g között lenne az ideális adagsúly, és ehhez olyan szemcseméret, hogy "lefőzve" a zaccpogácsa egyben kiüthető legyen.
Ha mocsáros a teteje, akkor túl finom az őrlemény, és nagy valószínűséggel az adag súly is sem stimmel, több kávéból több anyag oldódik ki, ezért erősebb a crema, de a kávé így túl erős is lesz. A szivattyú meg szenved, mert egy csomó finom cuccon kell áterőltetnie a vizet.
Nemrég állítottam be egyik ismerősömnél az őrlőt, mert már eltekergetett mindent és 9g púdernál járt..és még azt sem tutta átfőzni a gép, csak valami méregerős vitriolt adott ki.
Tamperolás, 10-15kg erővel.. Mérleget nyomd meg tamperrel, hogy érezd kb. mekkora. Ha túl finom a szemcse ekkora erővel ha tamperolod lehet át sem megy a kávé raja, vagy csak nagyon lassan.
Nos konkrétan, mivel most lett üzembe helyezve először, ezért az útmutató szerinti 4(!) üres főzést csináltam rajta. Ami nem is ártott, mert az első kettőnek rendes műanyag szaga volt.
Szóval arra nem lehet fogni, hogy nem volt elég meleg a masina.
Nekem ennek a kisebb testvére van. Mielőtt lefőzted a kávét, csináltál egy üres főzést? Elvileg minden alkalommal kell egy kávé töltet nélküli főzés, a kávéfőzés előtt.
Lenne egy kis kávés problémám.
Tudom, hogy a gugli a barátom, de szeretek az itteni kávés emberekkel beszélgetni.
Nos mivel az automata gép nem került javításra, az alkatrész ára miatt, gondoltam beteljesìtem egy 3 éves álmom és vettem egy sima 15 baros presszó gépet (egyébként egy Delonghi Ec235).
A gépnek direkt nem kérdeztem utána, mert mindig úgy járok, hogy elolvasom az ítéleteket és végül nem veszek semmit, nemhogy egy másik típust.
Ez volt a legmasszivabb érzetre, tapogatva, kapcsolgatva, így megvettem.
Mivel anno sokat olvastam utána, illetve videókat is nézegettem annyit, hogy profinak éreztem magam... Ez most kiderült, hogy nagyon nem így van.
A probléma a következő : adott egy Bialetti kézi kávéörlő, amit én úgy gondoltam elég jó finomságúra állítottam. Eddig Szarvasi-amatőr főzővel főztem a kávét, ahhoz képest azért jóval finomabbra állítottam.
Tamperelés szépen megvolt. Nincs mérlegem, szemre pakoltam meg.
Kávé, bár nem stopperoltam, de elég jó gyorsasággal lejött.
Crema gyönyörű, masszív, 10perc után se esik szét (az asszony egy óráig iszik egy adagot). Ízre finom, elég erős is.
A baj akkor jött mikor leszedtem a kosarat... A zacc csurom víz! De mint az iszap.
Nos tudom, hogy elég amatőr és bagatel hiba, de gondoltam a problémán felül, hátha kapok még pár jó tanácsot.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Szép napot mindenkinek!