Nem állítom,h. a kacsazsír egészségesebb mint mondjuk az extra szűz olivaolaj. De ettől függetlenül a kacsazsír sem fog megölni. Ha normálisan használod.
De mondom, lehet zsírszegényen is főzni. Pont az a baj,h. a legtöbb ember kurva sok zsírral készíti az kajákat és mellé nem mozog szinte semmit.
Gondolj arra régen a parasztbácsi mit csinált. Betolt egy felest reggel indulónak, aztán evett szalonnát kenyérrel meg hagymával, rátolt még egy felest és ment a dolgára, vagy is aktív volt.
Az a legnagyobb probléma,h. a bevitt kalóriák nagy részét fel sem használja az ember.
Amúgy mióta rászoktatták a magyar embert az étolajra meg a margarinra semmit nem csökkent a szív-érrendszeri megbetegedések száma. Sőt, nőtt. Ami persze nem feltétlenül csak az étolajnak és az étolaj alapú margarinoknak köszönhető.
Senkit nem akarok rábeszélni semmire az biztos.
Az étrendemből teljesen mellőzöm a margarint kb. 10 éve nem fogyasztok margarint. Vajat is nagyon ritkán. Olajat meg csak rántott dolgokhoz használok, semmi máshoz és nagyon alaposan még forrón lecsepegtetem. De rántot cuccokat is elég keveset eszek.
Az olivának meg nem szeretem az ízét sajnos...
Szerintem (illetve a tudomány jelenlegi állása szerint) meg a többszörösen telítetlen zsírsavakat minél magasabb arányban tartalmazó zsírok a legjobbak, illetve a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek.
Egy átlag magyar ha valamilyen elhízásból fakadó problémával küszködik, akkor a dietetikus vagy egyéb normális szakember nem azt fogja javasolni, hogy mostantól kacsazsírral csináld a pörköltet meg libazsírral a töltöttkáposztát, hanem leginkább mediterrán jellegű (vagy arra hajazó) étrendet fognak javasolni, az pedig köszönő viszonyban nincsen ezekkel, nem véletlenül.
Igen, vannak egészségesEBB magyar ételek, de nagyon nem azok dominálnak.
Az életmód résszel egyetértek, bár alapjában véve nem arról volt/van szó. Valamint az egészséges életmódnak bő 70%-t az étkezés teszi ki, szóval a libazsíros krumplistésztát meg a vajjal készült mákos gubát igencsak nehéz (lehetetlen) mozgással ellensúlyozni.